Csütörtökön éjfél körül érkezett haza Magyarországra Dél-Koreából Kenderesi Tamás, a PSN Zrt. olimpiai bronzérmes úszója, aki ellen szexuális zaklatás miatt indult eljárás a távol-keleti országban.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A pécsi úszó a hazaérkezése után az Index cikke szerint azt mondta az SzPress Hírszolgálatnak, hogy mielőbb találkozni akar Wladár Sándorral, a Magyar Úszó Szövetség elnökével. Kenderesi személyesen szeretne beszámolni a szövetség elnökének arról, mi történt azon az estén, amikor a vádak szerint megérintette egy koreai lány fenekét, és elmondja azt is, mi történt azután.

Kenderesitől amúgy ezt kifejezetten el is várják, a HVG-nek az úszóelnök úgy nyilatkozott ugyanis, hogy hétfőn lesz a pécsi úszó meghallgatása.

„Berendelem a jövő hét hétfőn meghallgatásra, azt követően pedig eldöntöm, hogy fegyelmi bizottság elé állítom vagy sem. Kilencven százalék, hogy igen.”

Hogy milyen büntetsére számíthat itthon Kenderesi, nem tudni, de azt már előre jelezte Wladár Sándor, hogy egy évvel a tokiói olimpia rajtja előtt szinte egészen bizonyos, hogy nemn fogják eltiltani a versenyzéstől.

Mint már írtuk, Wladár korábban azt is mondta, hogy elllenben el fogja tiltani az összes versenyzőjét az esti bulizástól, a szórakozóhelyek látogatásától a jövőben.És nem csak Kenderesi ügye miatt, hanem mert egy nappal azt megelőzően, ahhoz a bárhoz közeli másik szórakozóhelyen halálos diszkóbaleset is történt, ahol szintén voltak akkor magyar sportolók. Sőt, tudtunkkal ott volt akkor Vári Attila is, a PSN Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Vízilabda Szövetség vezetőjeként, de ezzel kapcsolatos kérdésünkre egyelőre nem válaszolt a sportvezető pécsi polgármesterjelölt. Sem arra, hogy ott lehetett-e akkor is, amikor Kenderesi Tamás bajba keverte magát. Ahogyan Vári egyelőre arról sem nyilatkozott még semmilyen módon a nyilvánosságban, hogy mit gondol sportolója tettéről.

Wladár Sándor az összes többi sportoló bulizásának megtiltását még úgy indokolta, hogy Kenderesi ügye még jobban megmutatta a sportolóknak, hogy a tetteiknek van következményük, és hogy milyen visszhangja is lehet egy ilyen esetnek.

„Ki akar belekeveredni egy ilyen helyzetbe? Most láthatják, hogy milyen könnyű elcsúszni egy banánhéjon. Mert Kenderesit félig ledarálták. Összeroppant.”

Az úszószövetség elnöke Kendresiről azt mondta, hogy fizikailag jól van, de lelkileg nincs. A HVG-nek az úszóelnök több fontos dolgot is elmondott még az esettel kapcsolatban, még az úszó hazaérkezése előtt.

„Addig viszont ne találgassunk. Amint hazajön, részletes tájékoztatást fogunk adni, Kenderesi Tomi is kommunikálni fog. Két dolgot megígérhetek: nem fogunk hazudni, és megkapja a büntetését, amennyiben az jár neki.”

Sőt, azt is elmondta, hogy az viszont a fentiekkel szemben már biztosra vehető, hogy Kenderesinek a Dél-Koreában büntetésként lerótt összegen túl a szövetségnek is fizetnie kell. Mivel nem tudott a csapattal hazautazni, meg kell térítenie a repülőjegye átfoglalásából fakadó különbözetet, valamint a plusz ott-tartózkodás költségeit is.

„Minden költség, ami terhelte emiatt a magyar államot, az adófizetőket, át fogom hárítani Tamásra. Ezt is megígérhetem.”

Az úszók szövetségi kapitánya, Sós Csaba pedig másutt azt nyilatkozta, hogy aránytalannak tartja azt a médiafigyelmet, amely a szexuális zaklatással vádolt Kenderesi Tamásra irányult az elmúlt napokban.

Sós Csaba az Index tudosítása szerint a HírTV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, hogy a dél-koreai fél véleményét nem, csak Kenderesi Tamás verzióját ismeri.

És ehhez képest szerinte aránytalan a médiaérdeklődés. Kenderesit ugyanis a dél-koreai kihallgatása után gyakorlatilag a hátsó ajtón kellett kimenekíteni, mert rengeteg kamera és hatalmas tömeg várta a rendőrség épülete előtt.

Sós Csaba szerint ez az eset is rávilágít arra, hogy egy profi sportolónak miként kell viselkednie.

„Egy biztos, itthonról nagyon komoly gondozásban részesült, ami több volt, mint megnyugtató. Ha hibázott, akkor azt tudomásul kell venni és annak lesz folytatása itthon is, de az már Wladár elnök úr hatáskörébe tartozik.”

Sós kijelentette, hogy rendkívüli tehetségnek tartja Kenderesit, és ha Kvangdzsuban megúszta volna a legjobbját, akkor ezüstérmes lehetett volna. Továbbra is olimpiai és világbajnoki éremkre számít Kenderesiről, akiről azt mondta: „nekem ez a gyerek kell”.

Mint ismert, Kenderesi a 200 méteres pillangóúszás világbajnoki döntőjébe szétúszás után került be, mert ketten is századra pontosan ugyanazt az időt úszták, így el kellett dönteni, ki jut be nyolcadikként, és végül a döntőben is nyolcadikként zárt.

Úgy tudni, Kenderesi Tamás már szerdán elindult Dél-Koreából, azt követően, hogy kvangdzsui helyi ügyészség beperelte, pénzbüntetésre ítélte, nagyjából 720 ezer forntnyi összegre, amit  Kenderesi azonnal ki is fizetett, így hagyhatta el az országot.

A magyar úszószövetség a lehető leggyorsabban lezárná Kenderesi Tamás ügyét, de sajtóértesülések szerint a Dél-Koreában írt jegyzőkönyveket csupán két-három hét múlva kapják meg.

Mint ismert, a pécsi úszót vasárnap vitték el egy szórakozóhelyről, ittas állapotban, miután egy 18 éves koreai lány kihívta a rendőröket Kenderesi állítólagos zaklatása után. Kenderesi Tamás az eset nyilvánosságra kerülése után a saját Facebook-oldalán elismerte, hogy hozzáért a lányhoz, “meggondolatlan mozdulatot” tehetett, de a tettét megbánta, bocsánatot kért, a zaklatást viszont kategorikusan cáfolta, mindvégig tagadta.

Az esetről az is napvilágot látott, hogy Kenderesi helyzetét a szórakozóhelyen az is rontotta, hogy nem volt nála semmilyen igazolvány, sem akkreditációs kártya, ezért dönthettek úgy a hatóságok, hogy a vizsgálat idején nem hagyhatja el Dél-Koreát.

Habár azóta egy Dél-Koreában élő magyar nő úgy nyilatkozott, hogy neki nem hivatalos, de biztos információja az esetről, hogy Kenderesi már nem volt a helyszínen, a szórakozóhely és a környék is be van azonban kamerázva, és a biztonsági kamera felvételei alapján azonosították és keresték meg az úszót.  

Az egészen biztosnak tűnik, hogy az, amit Kenderesi Tamás nyilatkozott, miszerint ő egy táncosnő fenekéhez érhetett hozzá, valószínűleg nem igaz, később ugyanis az az információ jelent meg, hogy nem egy, a bárban dolgozót, hanem ott vendégként megjelenő 18 éves hölgyet érinthetett meg Kenderesi, és a lány azonnal hívta is a rendőröket és feljelentést tett.

9.30h

A 24.hu szemlézte a Borsot is, amelynek nyilatkozott Kenderesi Tamás édesanyja. Ő mondta el, hogy fia egyelőre nem megy haza, mert a napokban műtét vár rá. Ismert, hogy Kendresi oldalsó térdszalagszakadással versenyzett, és már megműtötték volna a héten, éppen a kényszerűen hosszabbá lett dél-koreai utazás miatt maradt el a műtét az eredeti napon. Az édesanya viszont most azt mondta, hogy Kenderesi Tamást né­hány napon belül megműtik

A bulvárlapban az is megjelent, hogy majd csak a műtétet követően ül majd össze a család, hogy megünnepeljék Tamás 200 pillangón elért nyolcadik helyét. „Sajtburger nem, viszont túrós tészta biztos lesz” –olvasható.

KategóriákMETÁL