PÉCS Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje tartott sajtótájékoztatót Pécsett pénteken kora este. Szerinte ellenzéki összefogásra és egyetlen közös jelöltre van szükség minden választókerületben, ami meg is lehet. A Jobbikot viszont nem érti ide, mert nem tartja őket ellenzéki pártnak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA párbeszéd országjárásának egyik nagyon fontos állomásának nevezte Pécset pénteken kora este tartott sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely zuglói polgármester. A Párbeszéd Magyarországért miniszterelnök-jelöltje azt mondta, hogy a Mindenki számít címet kapott programjukat kívánta bemutatni. A sajtótájékoztatót követően egy lakossági fórumot is tartottak a Vasutas Művelődési Házban. Közeleg a 2018-as a parlamenti választás, éppen ezért itt az ideje, hogy beszéljünk Magyarország fontos dolgairól, fogalmazott Karácsony.

A tervezett atomtemetőről beszél egy zöldpárti politikus Pécsett 

Az egyik legfontosabb helyi témaként említette a Pécs mellé, a Nyugat-Mecsekbe tervezett atomtemetőt, amellyel kapcsolatban jelenleg is tartanak még az előzetes vizsgálatok. Szerinte, ha  Pécsre érkezik az ember, és zöldpárti politikus, akkor az atomtemetőről beszélni kell, azt ugyanis a jelek szerint a pécsiek háta mögött létesítené a kormány.

Talán előbb kellett volna

Felvetésünkre, miszerint mind a kormány, mind a kutatást végző cég azt kommunikálja, hogy egyelőre még csak tervezett helyszínről van szó, s még csak kutatás folyik, Karácsony Gergely úgy reagált, ez persze lehetséges, ugyanakkor az, hogy alkalmas egy terület az atomhulladék elhelyezésére, annak kiderítését szerinte csak egy olyan társadalmi párbeszéd után lehet eldönteni, amelyben az itt élőket kérdezik meg arról, szeretnének-e a közelükbe atomtemetőt. Ilyenre azonban Pécsett nem került sort, a  kormány előzetesen nem kérdezte meg a pécsiek véleményét. Nevetségesnek és cinikusnak nevezte a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt, hogy a kormány arra hivatkozik, hogy a tervezett atomtemető helye nincs elég közel a baranyai megyeszékhelyhez, ezért nem is lehet róla helyi népszavazást kiírni.

Paks 2 csillagászati összegbe kerül, pedig nincs rá szükség

Ráadásul szerinte azt is látni kell, hogy csillagászati összegbe kerülne az atomtemető 1600 milliárdba. Ahogyan Paks2  is, hiszen az a teljes hitelkerettel együtt 4000 milliárdos beruházást jelent majd. Ennyi pénzből viszont a teljes magyar energiapolitikát új alapra lehetne, és kellene is szerinte helyezni. Paks2-re Karácsony Gergely szerint az égadta világon semmi szükség nincsen, ezt a véleménye szerint Orbán Viktoron és Vlagyimir Putyinon kívül senki sem tartja szükséges beruházásnak. A mostani paksi erőmű is elég problémát okoz, azzal, hogy hol helyezzük el majd a 100 000 éven át sugárzó hulladékot. Vagyis a tervezett Pécshez közeli atomtemető kapcsán szükséges arról beszélni, mit gondolunk az atomenergiáról. Véleménye szerint nem csak a pécsieknek, a magyaroknak, de nagyjából az egész világnak el kellene felejtenie ezt a technológiát. Senkit sem kíván riogatni, mondta, ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy ha a világ egyik legfejlettebb államában, Japánban előfordulhatott katasztrófa, akkor bárhol a világon ez megtörténhet.

A kormány egyik legfőbb érvével is baj van 

Ráadásul az egyik legfőbb érv, amivel a kormány a paksi bővítést magyarázza, az, hogy az atomenergia olcsó, szerinte egész egyszerűen hazugság. Tekintve, hogy olyan technológiai forradalom zajlik a megújuló energiák piacán, amely azokat napról napra egyre olcsóbbá teszi. Éppen ezért kijelenthető, hogy az energiaellátás szempontjából néhány évtizeden belül egészen más világban fogunk majd élni mint ma.

Lakossági pályázat viszont kellene

A Párbeszéd megbízásából egyébként készült egy alternatív energia-felmérés, amely bebizonyította, hogy semmi szükség nincs az új paksi beruházásra. Annál inkább lenne szükség arra, hogy nagyjából 1,5-2 millió lakást és családi házat lehetne energetikailag korszerűsítsenek. Magyarország 1000 milliárd forintot kaphatna az Európai Uniótól egy jó pályázati struktúra megléte esetén lakossági energetikai korszerűsítésre. Az építőipart ma szinte kizárólag a kormányzati megrendelések mozgatják, egy ilyen nagy lakossági pályázat viszont szétterülne az országban, és komoly munkahelyteremtést is jelentene,  nagyjából százezer munkahelyet lehetne létrehozni. A pályázatban falak szigetelésére, födémcserére, nyílászárócserére lehetne pénzt kapni, napenergia, geotermikus energia alkalmazása mellett, így a lakossági energiaigényt 30-40 százalékkal lehetne csökkenteni.

De az nincs, mert … 

A lakossági ingatlanok többet érnének, s nem központilag irányított és ellenőrzött program zajlana, ahol a kormánynak kedves építőipari nagyvállalatok jutnak megrendeléshez, hanem a kis és közepes vállalkozások. Csakhogy ezáltal újra kellene számolni az ország energiaigényét, s rögtön kiderülne, hogy a paksi beruházásra egyáltalán nincs is szükség. A kormány kedvenc kutatóintézete, maga a Századvég is kimutatta egy számításban, hogy egy átfogó lakossági energetikai felújítási programmal a paksi energiavolumen mintegy másfélszeresét lehetne megspórolni. De szerinte ez csak egy fontos oka, hogy ez nem történt még meg, a másik az, hogy a lakosság az 1000 milliárd forintot korrupciómentesen költené el. Viszont, ha pl. középületekre költenek, mondván azok is rossz állapotban vannak, akkor máris központosított pályáztatás következhetne, s a Fidesz-közeli vállalkozókat lehetne ebben is helyzetbe hozni Ez az oka  annak Karácsony szerint, hogy a Fidesz blokkolja ezt a fajta pályázatot, ezzel azonban energiaszegénységbe taszítja a magyar családokat, és kiszolgáltatottságba. Olyanba, amely kiszolgáltatja Magyarországot Oroszországnak, és kiszolgáltatja egy bukott és egyáltalán nem biztonságos technológiának.

Miért is jó, ha szinte mindenki indít miniszterelnök-jelöltet is? 

A Szabad Pécs felvetette, hogy azzal, hogy szimbolikus lehet, hogy egy olyan kis párt, mint a Párbeszéd is állít önálló miniszterelnök-jelöltet 2018 tavaszán, Karácsony Gergely személyében. Mégpedig annak a szimbóluma, hogy  mennyire nincs egység és egyetértés az ellenzéki oldalon. Nagyon másképpen vélekedik azonban erről maga a miniszterelnök-jelölt. Úgy fogalmazott, hogy az ő jelöltségének éppen ez az értelme, hogy tudjanak a programjukról beszélni. Nem pedig az, hogy szétverjenek az ellenzéki oldalon még  egyébként sem meglévő egységet.

Létrejöhet az ellenzéki egység, de a Jobbik az nem ellenzéki 

Az viszont szerinte létrejöhet. Meglátása, hogy első körben azoknak az ellenzéki pártoknak az összefogására van szükség, amelyek a 2010 előtti kormányok kritikáját is megfogalmazzák. Egyébként azt is gondolja, hogy minden ellenzéki párttal együtt kell működni. A Jobbikot viszont nem tekinti ellenzéki pártnak, szerinte a Jobbik olyan, mintha a Fidesz politikai közlekedőedénye lenne: amikor a Jobbik bemegy középre, a Fidesz kimegy a szélre, és fordítva. Ez a két párt együtt minden időben egy és ugyanaz tehát. Vagyis a Párbeszéd szerint az igazi ellenzéki pártoknak és  a demokratikus ellenzéki pártoknak kell összefogniuk, és a végén   mindenütt egy közös jelölt mögé felsorakozni, amire szerinte van esély.

KategóriákMETÁL