PÉCSÁllítsuk meg Orbánt, avagy Állítsuk meg Moszkvát – nagypéntekre virradóra több tíz plakátot ragasztottak át a Momentum pécsi aktivistái szerte a városban.

A cikk a hirdetés után folytatódikÚton

A Szabad Pécs három fiatalt el is kísért, s közben politikáról és a mindennapokról is szó esett. A NOlimpia mozgalommal híressé lett, majd párttá alakult Momentum a fővárosban és az egyetemi városokban egy időben összesen tizennégy városban kezdte meg a kormány Állítsuk meg Brüsszelt-plakátainak átragasztását. Pécsett öt csoport szaladt szét a különböző városrészekben, nagyjából 30-40 plakátot ragasztottak át hajnali egyig, köztük legalább egy órisáplakátot, de leginkább a járdák melletti, vagy buszmegállókban kitett fényreklámokat.

 

Legális

Nem szabálysértés, és nem is rongálás, amit tesznek, hiszen nem tesznek kárt a plakáthelyben, nem érnek a keretekhez, és nem is szemetelnek, annál inkább a kormányzati plakát ?megszépítése?, s szabad véleménynyilvánítás az, amivel élnek, mondja, Zs., D. és a másik Zs., a Momentum három pécsi aktivistája, miközben bandukolunk az éjszakában.

 

Csoportokban

Néhány perc múlva el is üti az éjfélt az óra, már nagypéntek van. A két Zs. egyike lány, csakúgy mint D.  A másik Zs. viszont D. barátja. Mindannyian jóval közelebb vannak még a húszhoz, mint a harminchoz. A három fiatallal a pécsi belvárosban futottam össze egy kicsit korábban. Még tíz másik aktivistával együtt ácsorogtak az egyik belvárosi utcában. Éppen befejeződött a netes összeköttetés a Momentum más városokban lévő, s szintén a kormány Állítsuk meg Brüsszelt plakátjait átmatricázni készülő hasonló kis csoportokkal.

Az élet dolgai

A legtöbben egyetemisták, vagy éppen végeztek. A többség nemhogy nem vett részt eddig semmiféle politikai aktivitásban, de még csak nem is politizáltak egymás közt sem igen a barátaikkal, a konyhában is inkább másról, az élet valósabb és fontosabb dolgairól esett szó általában.

Életkor és megállj

Hogy akkor miért is álltak be a Momentum aktivistái közé, és töltik a nagycsütörtök késő estét politikai véleménynyilvánítással? Nagyjából mindenki azt mondta, hogy mert mostanra jutottak el oda életkorban, hogy jobban elkezdte őket foglalkoztatni a politika és a közélet, illetve leginkább azért, mert mostanra jutott oda a helyzet, hogy elegük lett. Mert az egyértelmű szerintük, hogy a kormány a szabad és független sajtó kinyírásával, a fékek és ellensúlyok, és úgy nagyjából minden demokratikus vívmány (igen, leginkább az európai, tengerentúli és liberális demokráciákat alapul véve) leépítésével, vagy csorbításával túlment minden eddigi határon. 

Valódi új generáció

Mindezt higgadtan, indulatoktól mentesen, egyfajta derűvel és csillogó szemmel mondják. Vagyis az egy dolog, hogy a véleményükkel egyet ért-e bárki, akárcsak részben vagy teljesen, avagy mit gondol bárki magáról a Momentumról, de az ismét teljesen egyértelművé vált Pécsett, nagycsütörtökön késő este is, hogy megjelent egy új, nagyjából az eddigi hazai parlamenti politikára és pártokra, s leginkább Orbánék jelenlegi irányára határozott nemet mondó generáció.  

NOlimpia

Mindettől függetlenül a többséget nem valami konkrét ideológia, hanem a NOlimpia mozgalom sikere és mondanivalója húzta be a közéletbe, ezt nem is tagadják. Éppen ezért az ilyen, békés, ugyanakkor demonstratív és határozott kiállást jelentő akciókra hamar igent mondtak. 

A program alapján

Később a lány Zs.-t kérdezem a mindennapokról és a motivációiról. Leginkább apolitikus családból jön, a szülei otthon nem is igen hozták szóba a politikát. Ő maga nem is húz igazából egyik nagy és ismert korábbi ideológiához sem, de ha nagyon kellene egyet mondani, akkor leginkább liberálisnak mondaná magát. Ő egyébként akár konkrét politizálással is foglalkozna. A Momentum pécsi fórumára már úgy ment el, hogy előtte elolvasta a párt addig megismert programpontjait, és azokkal egyetértett, és azóta is nézi folyamatosan az újonnan megjelent véleményeket. BA-fokozatot már szerzett Pécsett, most dolgozik, nagyjából a szakmájában, mellette levelezőn folytatja majd más karon a tanulást.

Csak aktivisták

D. és barátja, Zs. számára viszont az aktivista szerepkörön túl nincs több a politikában. D. elvégezte már a meserképzést is, most pedig négyéves, a végén szakvizsgát adó képzésen tanul és vesz részt ennek megfelelően gyakorlaton Pécsett. Náluk a politika abszolút a mindennapok része volt az otthoni beszélgetése során, egyértelműen baloldali beállítottságú a család, a szülők és a nagyszülők is, ő viszont a baloldali elvek mellett vagy még azelőtt is a liberálisakat vallja leginkább. A fiú Zs. Is így van ezzel, de neki számít az is, hogy jó emberekkel van körülvéve. Ő már plakátolt a kétfarkúaknak is. Azt mondja, nagyon nem tetszik neki, amerre elindult az ország, de ebben a konkrét, nagypéntekre virradó akcióban az is vonzotta, hogy olyan plakátot matricáznak át, amelyek igazából értelmezhetetlenek, tényleg nem lehet tudni, valójában mit is jelent, ugyanakkor abszolút alkalmas  néphülyítésre, s meglehetősen populista, s egy ilyenre egy megfelelő válasz lehet a Momentum szervezett akciója.

 

Egy rossz szót sem

Akikkel én tartottam a belvárost járták. Többen is elmentek mellettünk minden helyszínen, amikor az átplakátolással voltak elfoglalva D.-ék. Senki nem szólt egy rossz szót sem.

KategóriákMETÁL