BERLINAz egykori pécsi futballista, a Hertha BSC edzője, volt magyar szövetségi kapitány azt mondta a Világgazdaságnak, hogy egyelőre kidobott pénz a stadionokra költeni.

A cikk a hirdetés után folytatódikA több ponton is igen érdekes válaszokat tartalmazó hosszú interjúban megkérdezték a 41 éves szakembert, hogy sportgazdasági értelemben a magyarok mit tanulhatnak a németektől? Amíg ugyanis náluk a futball virágzó üzlet, idehaza az új stadionok is üresek, a szponzori bevételek helyett pedig csak állami lélegeztetőgép van.

Dárdai Pál azt mondta, hogy Németország más világ, más anyagi lehetőségekkel. Magyarországon most már sokat költenek infrastruktúrára és az utánpótlásra, ám amíg a klubok nem lépnek partnerségre az iskolákkal, kidobott pénz az egész. Ha a gyerekek 9 és 12 éves koruk között heti háromszor fociznak a napi kettő helyett, nem lesz belőlük futballista. Hiába építenek nekik pályákat, fizetik meg a velük foglalkozó edzőt és öltöztetik őket szép szerelésbe. A szakmai alapok később is hiányozni fognak a sprintek, az első labdaérintések dinamikájában, a letámadás vagy a területvédekezés automatizmusában.

Dárdai azonban ezúttal sem csupán kritizál, hanem megoldási javaslattal is előállt. Azt nyilatkozta, hogy szerinte ezen lehetne változtatni, például úgy, hogy ha az élvonaltól az NB III.-ig minden klubot kötelezne az MLSZ, hogy építsen ki partnerkapcsolatot egy általános iskolával és egy gimnáziummal. Az máris 40-80 gyerek egyesületenként, akik kellő óraszámban kapnak képzést délelőtt és délután is. Belőlük lehet labdarúgó. Aki a PlayStationt nyomogatja, abból nem.

KategóriákMETÁL