Az átlagembereknek is érthető magyar nyelvű kisfilmet készített a koronavírus elleni vakcináról az oltóanyag gyártójának hazai képviselője, a Pfizer Magyarország. Kiderül többek között az is, hogy az oltóanyag nem a koronavírus legyengített verziójával igyekszik kialakítani a vírussal szembeni védelmet.

A cikk a hirdetés után folytatódikDecember 26-án kezdődött meg Magyarországon az EU-s összehangolt oltási program részeként a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinával a koronavírus elleni védőoltás beadása. Mint megírtuk, elsőként az egészsségügyi dolgozókat kezdték oltani – a tömeges oltásra tavasszal kerülhet sor.

Az oltóanyagot előállító egyik gyógyszeripari óriás, a Pfizer magyarországi cége tegnap bemutató kisfilmet jelentetett meg a vakcináról a cég hivatalos Youtube-csatornáján. A videó röviden, és ami fontos laikusok számára is érthetően magyarázza el, hogy milyen típusú oltóanyagról is van szó, hogyan hat, és alakít ki az emberben védelmet a koronavírussal szemben. Az egyik legfontosabb információ, hogy nem a koronavírus legyengített verziója van a fecskendőben. Az úgynevezett mRNS típusú vakcina gyorsabban kifejleszthető mint azok a védőoltások, amelyekhez szükség van a vírusra vagy a baktériumra az oltás kifejlesztéséhez. A BioNTech, a Pfizer támogatásával immáron több, mint egy évtizede fejleszti a szabadalmazott mRNS technológiát, amelyhez elegendő a teljes vírus vagy baktérium helyett csak a vírus vagy baktérium genetikai kódjának egy kis darabjára van szükség. Azt is tudni kell azonban, hogy nem egy, hanem két oltásra van szükség a védettség kialakulásához.

Fabó Tibor, a Pfizer magyarországi orvosigazgatója a 24.hu-nak nyilatkozva reagált Falus Ferenc szavaira úgy reagált: a volt tiszti főorvos arra gondolhatott, hogy a Pfizer-BioNTech vakcinájából két adagra van szükség a teljes védettség kialakulásához, és ez az első oltástól számítva 28 nap múlva történik meg – erre az időszakra érvényesek a szavai.

KategóriákMETÁL