PÉCS ? Gyurcsány Ferenc pártja a látszat ellenére nem egyszemélyes, mégha leginkább egy személyről is szól. Például Pécsett is van városházi képviselete a DK-nak, kevésbé ismert nevén a Demokratikus Koalíciónak. Kunszt Márta, volt pécsi MSZP-s alpolgármester az emberük a pécsi közgyűlésben. Ő adott ki szerdán este egy sajtóközleményt, amit a Szabad Pécshez is eljuttatott.

A cikk a hirdetés után folytatódikAszerint a soron következő, azaz áprilisi, csütörtökön tartandó pécsi közgyűlési ülésen 4 előterjesztés is foglalkozik azzal, hogy ?likviditási hitel felvételére kényszerülnek a pécsi önkormányzat érdekkörébe tartozó cégek, intézmények”. Azok szerint a pécsi közgyűlés kezességet vállal a Sport Nonprofit Zrt., a Pécsi Városfejlesztési Zrt., a Tüke Busz Zrt., valamint a Pannon Filharmonikusok Zrt. likviditási hiteleiért, összesen 1 milliárd 130 millió forint értékben. Mindamellett teszik ezt, hogy az önkormányzat saját költségvetésébe is 3,5 milliárd forintos működési hitel felvételét tervezte be az önkormányzat. Márpedig ez a DK szerint nem más mint önkormányzati cégek hitelfelvételi cunamija.

via GIPHY

Kunszt Márta azt írta, hogy a Demokratikus Koalíció Pécsi Szervezete rendkívül kockázatosnak tartja ezt a gyakorlatot, és ?megállapítja, hogy Pécs város egész működése a bankok hitelezésének függvénye”! Továbbá, s ezzel zárul a szerda esti közlemény: ?kérdés, milyen fedezete van a városvezetés fennen hangoztatott kijelentésének, hogy kormányzásuk alatt megszűnt a város eladósodottsága”.

Aki esetleg nem tudná, a likviditási, avagy folyószámlahitel a banki kölcsönöknek az a fajtája, amit az év közben felmerült olyan költségek fedezetére használnak fel, jellemzően egy éven belül adott, megszabott keret összegéig, természetesen kamatért (mert bizony a bankik kamatot kérnek a kölcsönért), amelyek visszafizetését a megadott idő alatt, vagyis az év során valamikor jó esetben visszafizetnek majd, de az időközben felmerült költségeket addig is a bank segítségével fizetik ki. Vagyis amit a lakosság  nagy része (pl. A/B/C hitel és egyéb fantézianeveken elérhető likvidopénz) és cégek is rendszeresen igénybe szoktak venni.

Ne hallgassuk el azt, amit egyébként majd a holnapi közgyűlésen is fel fognak emlegetni egészen biztosan a kormánypárti képviselők Kunszt Márta közleményéért cserébe, hogy az ?elmúltnyolcévben” (mármint a mostani elmúltnyolcév előtti elmúltnyolcévben), a nagy kormányzati adósságátvállalást előtt bizony 40x milliárd forint adósságot halmozott fel a pécsi önkormányzat, amikor még a szocialisták irányították a várost, egyebek mellett pl. Kunszt képviselő asszony. A szocialisták meg majd elmondják, hogy azt az EKF-programra vették fel nagyrészt, fejlesztésre, nagy közös akaratból, és így tovább, és így tovább.

KategóriákPOP