INTERJÚ – Rendkívül szórakoztató, ugyanakkor nagyon elszomorító nagyinterjút készített a 24.hu újságírója Kerékgyártó Istvánnal. Itt tessék szépen elolvasni. Az író-jogász-ORTT főigazgató-egyetemi oktató a rendszerváltástól az első Orbán-kormányig edződött a magyar kis- és nagypolitika világában. Emlékeit és élményeit azóta könyvekben adja ki.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz interjú nagyon szórakoztató, mert Kerékgyártó a kortanúk őszinteségével és a már kívülállók nyíltságával idéz legutóbbi könyvéből sok pécsi vonatkozású dolgot is. Például:

– A regénybéli Vidra azt mondja az ország jogi karaira, akkor még csak három volt, hogy ?a pestiek fúrnak, a szegediek isznak, a pécsiek pedig tosznak?.

– Ez is valóságos.

– Ön Pécsen oktatott.

– Igen, a pécsi toszó karon. Kicsit szégyelltük a szabadosságot, de egymás között azt mondtuk, ez még mindig jobb, mintha piálnánk vagy egymást fúrnánk.

De azért inkább szomorú ez az interjú. Szomorú, mert nem túl vonzó, mégis fájóan, gyanúsan hihető képest fest a közélet szereplőiről, a három pét istenítő politikusokról, a naivak elhullásáról, a magyar politikai kultúráról, és még azt is elárulja, hogy nevezik Orbánt a háta mögött.

Orbánék rengeteget tanulnak az oroszoktól. A sajtótermékeket megszerezve, eltüntetve elfoglalják a médiát, és elzárják az embereket a hiteles információktól. Lebutítják az oktatást, ne tanuljanak nyelvet a gyerekek, nem kell számítástechnika, nem kell általános műveltség, az összeszerelő-ipart fejlesztik, ahová elég a betanított munkás. Létrehozták a közmunka rendszerét, amivel százezrek szája úgy tömhető be, hogy éppen nem halnak éhen. Lerohasztják az egészségügyet, amiben, ha nem fizetsz kiegészítő csatornákért, véged van. A cél, hogy legyen egy széles tömeg, melynek tagjai nem látják át, ami zajlik körülöttük, képtelenek kitörni, és azt eszik, amit a hatalom eléjük vet. Öt-hat éve azt hittem, ezek különálló ostoba döntések. Ma meg azt gondolom, hogy egy félelmetes, sátáni rendszer elemei.

KategóriákPOP