A cikk a hirdetés után folytatódikPÉCSA PTE bőr- és onkodermatológiai klinikája is csatlakozott az Euromelanoma nevű szervezet ?Csak egy bőröd van? elnevezésű kampányához. Annak keretében 33 országban lesz ugyanazon a héten ingyenes anyajegyszűrés és fényvédelmi tanácsadás. Előzetes regisztráció szükséges.

Május 8-12. között lesz az ingyenes szűrés Pécsett is, amelyre ezen a weboldalon lehet előzetesen regisztrálni.

Az Euromelanoma a kontinens vezető, bőrrák megelőzésére létrejött szervezete. A ?Csak egy bőröd van? című kampányuk célja, hogy felhívja a figyelmet a napsugárzás lehetséges veszélyeire és tudatosítsa, hogy mit tehetünk bőrük megóvása érdekében.

Az európai lakosságnak ugyanis csupán a 14 %-a tartja be a fényvédelmi szabályokat, annak ellenére, hogy 91 % -uk ismeri a lehetséges veszélyeket.

A szervezet magas faktorszámú fényvédő, UV-szűrős napszemüveg, sapka vagy kalap és hosszú ujjú ruházat viselését javasolja, illetve lehetőség szerint az árnyékban maradást.

A kampány témája évről évre változik, de egyik állandó üzenete, hogy a bőrrák gyógyítható, ha időben felismerik. Amennyiben a bőrrák bármilyen figyelmeztető jelét észleli valaki, vagy ha nyugtalanítja egy bőrelváltozás, akkor sürgősen fel kellene keresni egy bőrgyógyászt.

Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évente 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A bőrrák messze a leggyakoribb daganat és előfordulása gyorsabban nő, mint bármely más ráktípusé.

Aki pedig ellátogat ide, megtanulhatja felismerni a bőrrákra utaló jeleket és letöltheti az ingyenes önvizsgálati útmutatót is.

KategóriákPOP