PÉCS Nem jogerős ítélet született egy csalási ügyben hétfőn a Pécsi Járásbíróságon. A vádlott házaspár egyházi szervezetektől és karitatív szervezetektől csalt ki pénzt, egyebek mellett gyermekük nem valós halálhírét is bedobva, hogy kapjanak pénzt, illetve magasabb összeget kapjanak.

A cikk a hirdetés után folytatódik



B.T. I.-t csalás bűntette és más bűncselekmények miatt 1 év 2 hónap börtönre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte, B. K. Cs. II. rendű vádlottat 1 évre próbára bocsátotta a bíróság. Az I. rendű vádlott a megtévesztett sértetteknek több mint egymillió forint kárt okozott. Az ítélet ellen az I. rendű vádlott és védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így a határozat nem jogerős.

A vád szerint a házaspár az ország számos településén – többek között Pécsett és környékén, Somogy,  Tolna és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében – jelent meg 2013-2014-be, ahol elsődlegesen egyházi intézményeket, karitatív szervezeteket kerestek fel azért, hogy az I. rendű vádlott a család nehéz anyagi helyzetére hivatkozva adományokat, kölcsönöket kérjen.

Ennek során többször hivatkozott valótlanul az I. rendű vádlott férfi családi tragédiákra, így gyermekük, hozzátartozójuk halálára, illetve jövőbeni üzleti vállalkozásaira is. 

A felkeresett szervezetek szinte minden esetben néhányezer forinttól több tízezer forintig terjedően nyújtottak kölcsönt, adományt a családnak, illetve több esetben előfordult, hogy jelentősebb értékben tárgyi eszközt, így számítógépet, illetve élelmiszert adtak a részükre. 

Az I. rendű vádlott ezen kívül magánszemélyektől, illetve pénzügyi intézménytől is kért kölcsönt, továbbá kórházban, leendő munkahelyén, utcákon is ismerkedett, amelynek során szintén szorult anyagi helyzetükre hivatkozva kért kölcsönt, támogatást. Számos esetben kért pénzt benzinre azzal, hogy azt a későbbiekben postán visszafizetik. 

Ezen kölcsönkérések alkalmával a házaspár több esetben magával vitte kiskorú gyermeküket is azért, hogy a kölcsönt nyújtók őket megsajnálják és így pénzhez jussanak.

KategóriákPOP