BARANYA ? Káoszt okozott a havazás a megye útjain. Cikkünk folyamatosan frissül. Akinek fotója, vagy új infója van, írhat nekünk e-mailt (szabadpecs@szabadpecs.hu) vagy kereshet minket a Facebookon.

A cikk a hirdetés után folytatódikPéntek 17:55

Feloldották az útzárat a 6604. sz. úton, valamint a 6451 sz. út Hosszúhetény-Zobákpuszta közötti szakaszán

A közútkezelő tájékoztatása szerint  a 6604. sz. Orfű-Pécs közötti útszakasz 14:00 órával ismét járható.

16:00 órától ismét járható a 6451. sz. út Hosszúhetény és Zobákpuszta között.

 

Péntek 9:40

Pénteken délelőtt megérkezett a válasz kérdéseinkre a pécsi önkormányzati városüzemeltetési cégtől, a Biokom NKft.-től. Aszerint az április 17-i (hétfői) meteorológiai előrejelzésben megadott várható hőmérsékleti és csapadéki adatok alapján, a téli időszakban síkosság-mentesítéskor használt eszközöket újra üzembe helyezte a városüzemeltetési társaság, és készenléti ügyeletet vezetett be. A létszámot minden esetben a feladatokhoz rendelik. A napokban átlagosan húsz fő dolgozott a havazással összefüggésben ?síkosságmentesítés és kárelhárítás tekintetében”.Már hétffőn készültek a télies tavaszra


Az útellenőri tevékenység a meglehetősen kedvezőtlen időjárási viszonyoknak miatt éjszaka is szükségessé vált. Kedd éjszaka még csak ellenőrzési feladatok teljesítésével telt, de szerda éjszaka, csütörtök hajnalben, valamint csütörtökön a délelőtti órák már a síkosság-mentesítési feladatok ellátásáról szóltak. A Mecsek magasabb területein vezető utakon sózással és hóekézéssel több mentesítő jármű dolgozott a buszútvonalakon és mellékutak érintett szakaszain.  A vizes, tapadó hó feltapadt a már lombos fák ágaira, leveleire, ezért a hó terhe miatt az utakra belógó ágak több helyen akadályozták a magasabb járművek, illetve a buszok közlekedését. Ezért kidőlt fák leszakadt ágainak darabolását és elszállítását végezte el a társaság, az István aknára vezető úton, a Lapisi úton, a Mandulás út környékén, valamint a Dömörkapunál.

22.22

A pécsi politikusok/városházi jóváhagyó emberek malmai lassan őrölnek

Koradélután kérdeztük azt az önkormányzati fenntartású pécsi utak kezelőjétől, a Biokom NKft.-től, illetve a cég új sajtóreferensétől, aki a Biokomnál emberemlékezet óta e poszton dolgozó Lóczi Szidóniát váltotta az év elején azt, hogy milyen döntéseket és intézkedéseket hozott a Biokom tegnap, a csütörtökre virradó éjjel, illetve csütörtökön napközben a rendkívüli időjárással összefüggésben.

Olyanokat kérdeztünk, ami szokásos ilyen esetekben. Például azt, hogy mennyi mentesítő jármű is ment ki az utakra? Kellett-e esetleg hókotrót küldeniük bárhová is? Kellett-e elősózniuk, avagy sózniuk? Vagy éppen azt, hogy hányan is dolgoztak a helyzet javításán a cégnél?

Este nyolc előtt kaptunk választ, azt, hogy a legtöbb infót már a cég összeszedte, de mielőtt ki lehet azt küldeni a sajtónak, városházi jóváhagyás is szükséges. Az ugyanis minden esetben szükséges. Amint meglesz, akár még ma, akár holnap reggel, a sajtós kolléga el fogja küldeni azt a Szabad Pécsnek. Mindeddig nem jött meg. Amint meglesz, természetesen az adatokkal újra frissítjük majd cikkünket, illetve addig is, ha kapunk máshonnan érdemi új infót.

FRISS: Végeztek a műszaki mentéssel – A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elakadt busz műszaki mentése befejeződött, azonban továbbra sem járható az út Remeterét és Orfű, valamint Remeterét és Árpádtető között. Az autóbusz még reggel 6 óra körül Pécs és Orfű között Remeteréthez érve megpróbálta kikerülni a havas csapadéktól meghajlott, és az út fölé belógó ágakat, amelynek következtében megcsúszott, megpördült, majd elakadt. A balesetben személyi sérülés nem történt.

KORÁBBAN ÍRTUK

A rendőrök az adott útszakaszt teljes szélességében lezárták, azonban az autóbusz műszaki mentését követően sem indulhatott meg a forgalom.

A Remeterét és Orfű, valamint a Remeterét és Árpádtető közötti útszakaszokat a baleset- és életveszélyes  állapotok miatt a közút kezelője az erdészettel és a katasztrófavédelemmel egyeztetve továbbra is lezárja a közúti forgalom elől. A lezárt területen a bedőlt ágak és fák veszélyeztetik a biztonságos közlekedést.  A forgalomtól elzárt területre behajtani tilos, így kerülni továbbra is Magyarhertelend vagy Hetvehely felé tudnak az arra közlekedők.

…………………………………………….

FRISS HÍR a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint, hogy a 6541-es út Zobákpuszta és Hosszúhetény közötti szakaszán ma kora délután a pécsi hivatásosok a Szászvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Hosszúhetényi Hivatásos Tűzoltó Egyesület segítségével mintegy 40, útra dőlt fát távolítottak el, az esetnél a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat is beavatkozott. Az elrendelt útzár határozatlan időre érvényben van továbbra is. Pécsett, a Rózsavölgyi úton szintén faág zárja el az utat. A 6603-as út Árpádtető-Remete rét között is fák vannak az úton, ide is a pécsi hivatásosok vonultak, a beavatkozás jelenleg is folyamatban van.

A Katasztrófavédelem a Szabad Pécset arról is tájékoztatta, hogy Baranya megyében az erős szél miatt több helyen is kidőlt fák nehezítették a közlekedést a szerda esti és az éjszakai órákban. Pécsett, a Ranga László úton, valamint Hosszúhetény és Zobákpuszta között két helyen is ilyen esethez riasztották a tűzoltókat. Pécsett a Rückeraknánál egy autóbusz nem tudott tovább haladni, mert a hó súlyától belógtak a faágak az út fölé. A tűzoltók segítséget nyújtottak az autóbusz biztonságos visszatolatásában, és értesítették a közútkezelőt. 

Lezárt utak

Lezárták csütörtökön reggel mindaddig, amíg az útviszonyok nem javulnak a 6451. számú út Hosszúhetény és Zobákpuszta közti szakaszt (a Szászvár felé közlekedő autóbuszok Bonyhád felé kerülnek), valamint a 6603. számú út Árpádtető és Remeterét közti, a 6604. számú út Szentkút és az Orfűi elágazó közti szakaszát is.  A gyorsforgalmi és a főúthálózaton az utak burkolat vizes, nedves. A mellékutak a Mecsekben és Szigetvár térségében latyakosak, máshol vizesek, nedvesek.

Buszkorlátozás

A Biokom Mobilitási Központja pedig azt közölte, hogy a Tüke Busz két járata is rövidített útvonalon közlekedik Pécsett. A 12-es Hősök tere és István-akna, a 15-ös István-akna ésPécs-Somogy közt nem közlekedik, míg – ahogyan az ilyenkor lenni szokott – a Misinatetőre sem indulnak fel az oda tartó buszok, azok a  Dömörkapuig közlekednek.

Folyamatos melóban

A közútkezelő és a városüzemeltető munkagépei folyamatosan végzik az érintett útszakaszok síkosságmentesítését. Az útlezárásokat az időjárási helyzet javulásával oldják majd fel.

A MÁV-nál nincs fennakadás

A MÁV Zrt. tájékoztatása szerint, a vonatközlekedésben nincs fennakadás. A közműszolgáltatás zavartalan az egész megye területén.

PHVB-ülésre azért még nem volt szükség 

A pécsi önkormányzattól azt tudtuk meg, hogy a Pécsi Helyi Védelmi Bizottság ülését a Katasztrófavédelem javaslatára hívják össze, például téli, rendkívüli időjárási helyzetekben, illetőleg azok előtt. Most azonban – egyelőre még legalábbis – nem volt ilyen javaslat.

Mi várható a továbbiakban? (Forrás: időkép.hu)

KategóriákMETÁL