MOHÁCS – Huszonegy milliárd forintból épült fel Csányi Sándor mohácsi vágóhídja, az összeget a milliárdos agrárvállalkozóvá lett bankvezér fia, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, Csányi Attila jelentette be. A vágóhidat felavató Orbán Viktor miniszterelnök Csányi Sándor eltökéltségéről, Pécs-Szeged útról és Duna-hídról beszélt, Hargitai János szerint pedig depressziós megye. Na de majd most! FRISSÍTVE!!!

A cikk a hirdetés után folytatódikKedden hivatalosan is átadták az új mohácsi vágóhidat. Az ünnepi beszédek rövidek, de velősek voltak. Nézzük is, mik voltak ezek.

Hargitai János országgyűlési képviselő például közölte a hallgatóssággal, hogy ő még ehhez fogható, nagy léptékű beruházást Baranyában nem élt meg. De reméli, hogy a depressziós megyét innen a mohácsi térségből ezzel majd fel lehet lendíteni. (Sajnos, a kijelentés bármennyire örömteli, egyúttal rámutat a szomorú valóságra is. Vagyis arra, hogy az 1989 óta aktív politikus még országgyűlési képviselőként vagy a Baranya megyei közgyűlés elnökeként sem tudott olyan körülményeket kilobbizni, amivel fel tudta volna vidítani ezt a depressziós megyét… a szerk.) A képviselő rámutatott, szükség lenne egy Duna-hídra a Pécs-Szeged vonalon; de legalább az autópálya 2020-ra elkészül.

Szerencsére, Orbán Viktor hamar igyekezett megnyugtatni Hargitait. Beszédét ugyanis rögtön azzal kezdte, hogy lesz híd, a pénz megvan rá, csak tervek nincsenek. Pécs és Szeged között pedig természetesen megépül a négysávos út is, csak a szükséges utak közül nem elsőként. A miniszterelnök emellett hangsúlyozta, Csányi Sándor eltökéltsége nélkül nem jöhetett volna létre a vágóhíd. Most viszont, hogy ez megtörtént, a magyar embereknek ezentúl nem csak egy elvesztett csata fog eszükbe jutni Mohácsról, hanem egy megnyert háború is. A magyar húsipar ugyanis végre visszaszerezheti önbizalmát és régi fényét. Orbán Viktor elmondta, a Bonafarmnak 170 milliárdos árbevétele van, és 8 milliárdot fizet be adóként. Az állattartás, húsfeldolgozás, a gazdálkodás mindig is fontos volt az országban, de szerencsére ma a “saját fajtánk biztonságban tudhatja a saját jövőjét”. A miniszterelnök ezzel a falusi, vidéki emberekre utalt, akik “olyanok, mint ő maga”. Orbán Viktor hozzátette, ez egy olyan térség volt eddig, amelynek a lakóit leírták (vajon kik? a szerk.), ezért ideje volt, hogy Baranya megye is érezze, jobban megy az országnak, és visszanyerje önbizalmát. Orbán Viktor rámutatott, a gazdaság stabil, ezért jó évek jönnek, amit ki kell használni. A miniszterelnök végül a szokásos “Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!” felkiáltással zárta beszédét.

Orbán Viktor a pódiumon beszél arról éppen, hogy a magyar húsipar ismét régi fényében csillog, vagy legalábbis egy nagyon komoly lépést tettek Mohácson kedden ennek elérésére

Csányi Attila, Csányi Sándor fia, a Bonafarm Zrt. vezérigazgatója, s Pókos Gergely, az MCS Vágóhíd Zrt. vezérigazgatója kicsit szakmázott is, így sok érdekes információ derült ki a beruházásról:

– az új vágóhídon egy kiló hús előállításához 70 százalékkal kevesebb víz és 40 százalékkal kevesebb energia kell, mint a bezárt szegedi üzemben kellett,

– a vágóhíd Magyarország sertéshús-termelésének húsz százalékát adja majd,

– ma 550 ezer sertés levágására képes az üzem, de 2020-ra ez 750 ezerre emelkedhet,

– a vágóhídon nagyjából százezer tonna hús keletkezik, ami tíz megye sertéshús fogyasztását teszi ki,

– mohácsi az első olyan magyarországi üzem, amely tanúsított módon képes GMO-mentes hús előállítására.

Egy kiemelt esemény iránti rendkívüli sajtóérdeklődés 

Egyéb infók:

Az üzem alapterülete 26000 négyzetméter, dolgozóinak száma: 570. Az MCS Vágóhíd Zrt. a Bonafarm Csoport stratégiai partnere és a Pick Szeged Zrt. stratégiai beszállítója, mely együttműködések keretében a vágóhídra beszállított sertések jelentős részét a Bonafarm Csoport és annak integrációjához tartozó sertéstelepek biztosítják majd.

Kurta farkú malac a vágóhíd oldalán kilométerekről is látszik 

FRISSÍTÉS

Orbán: gyerekek, a hátrányból előnyt kell kovácsolni

Csányi Sándor nem csak a húsüzem felavatására, hanem a Csányi Alapítvány legújabb, mohácsi közösségi házának felavatására is megkérte Orbán Viktort. Mindezt a miniszterelnök maga mondta el kedden a Csányi Alapítvány által támogatott mohácsi diákok és  az alapítvány munkatársai előtt. Ugyanakkor azt is mondta, hogy szívesen jött, mert szerette volna elmondani, hogy habár vannak, akik használják a hátrányos helyzetű kifejezést, s meglehet, az alapítvány által támogatott gyerekek nem a legjobb sorból jönnek, de a hátrányból igenis lehet és kell előnyt kovácsolni. Mindezeken túl a kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország gyönyörű ország, amely erősödik, Mohács pedig egy kivételesen szép város, és jó kezekben van, mert itt emberemlékezet óta a fideszes Szekó József a polgármester. Van tehát értelme idehaza maradni, tanulni, s majd később, minden nap felkelni és munkába indulni.

A Csányi Alapítvány új, országban már a hatodik közösségi házának kertjében

Tizenkét év, hat ház

Az idén 12 éves Csányi Alapítvány Mohácson a hatodik Közösségi Házát, amelynek falain belül oktató és fejlesztő programokat szervez a településen és környékén élő támogatott diákjainak. A 135 millió forintba kerülő épületet április 25-én vették birtokba a gyermekek. Az Alapítvány még idén 30 fiatal bevonásával országosan háromszáznyolcvan főre bővíti a támogatottak körét, akik közül negyvenhatan fognak a mohácsi házhoz tartozni.

A diákok műsora is kifejezetten szép volt, de itt az üres szék azt jelzi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszél éppen

Nehogy azt higgye valaki, hogy OV-től lehetett bármit is kérdezni

Legalább háromszor elmondta Havasi Bertalan, a minsizterelnök sajtófőnöke, hogy exkluzív interjú készül egy helyi tévé munkatársaival, miközben finoman, de határozottan ellökdöste a sajtónyilvános eseményen az interjú közeléből a Szabad Pécs újságíróját, aki a kamerák mellett és mögött állt, s csupán rögízteni szerette volna az elhangzottakat. Igencsak jellemző a Miniszterelnökség közpénzből fizetett sajtósaira, hogy a Szabad Pécs, illetve a Magyar Nemzet külsős munkatársának a megkeresésére – arra, hogy interjút szeretnénk készíteni a kormányfővel – egyáltalán nem válaszoltak. Tudják, Európa ott kezdődik, ahol használják a wc-kefét, és válaszolnak a levelekre. A fotón már az látható, amikor Havasi B. be is állt kameránk és a miniszterelnök közé, nehogy megszegjük a fent leírt ősi törvényt, és felvegyük, mit is mondott a kormányfő az előre leegyeztetett, és vélhetően Havasiék által is jóváhagyott, nem túl rázós kérdésekre.

Nem a vágóhíd, hanem Orbán ellen

A vágóhíd felavatása előtt Berkecz Balázs, az Együtt alelnöke tüntetést szervezett, füttykoncerttel várták a miniszterelnököt. Nem csak füttyel, de egy jó nagy molinóval is várták, amelyen a Szégyelld magad Orbán felirat és a kormányfőt ábrázoló rajz volt látható. A baranyai politikus a Szabad Pécs kérdésére azt mondta, nem a vágóhíd ellen tüntetnek, mert Baranyában minden új munkahelynek örülni kell, azt a politikát és azt az utat utasítják el, amelyet most az Orbán Viktor vezette kormány képvisel.

KategóriákMETÁL