Európai uniós támogatással 2,5 milliárd forintos költségvetésű fejlesztési projektet indít a Pécsi Távfűtő (PÉTÁV).

A cikk a hirdetés után folytatódikA projektindító rendezvényen Decsi István, alpolgármester elmondta, hogy nagyon fontos az a munka, amit most a városi szolgáltató elkezdett, hiszen nem csak a városlakók, de a Pécsett befektetni kívánók számára is kedvezőbb körülményeket teremt. Hozzátette, hogy az elöregedett hálózatok felújítása során fenntarthatósági szempontokat is figyelembe kell venni.

Vida János és Decsi István

Vida János, a PÉTÁV ügyvezető igazgatója szerint a hatékonyság, a növekedés és a megújulás az a hármas, aminek a jegyében a mostani fejlesztések zajlanak. Mivel valóban elavult a hálózat és az ország távhőszolgáltatói közül többen jóval Pécs előtt járnak, ezért van hova felzárkózni. Jelenleg a vezetékek állapota miatt a hőveszteség kb. 27 %-os, javulása várható. Ezen kívül az elkövetkező években komoly nagyfogyasztók is csatlakoznak a PÉTÁV hálózatához, amiből a legnagyobb a Pécs Tudományegyetem Orvostudományi Karának az épülő elméleti tömbje.

A teljes beruházás költségvetése – 50 % körüli európai uniós támogatás mellett – 2,5 milliárd forint lesz. Ebből 1,35 milliárd forint hőközponti szétválasztásokra jut, ami 10 hőközponti körzetet és 74 új hőközpontot jelent és 2800 lakást érint.

A projektről bővebben a PÉTÁV oldalán lehet olvasni.

KategóriákMETÁL