PALKONYAÖtödik éve szállnak ringbe Pécsett a portugieserek – idén 2 kontinens 9 országából 101 bor versengett a legjobbaknak járó díjakért. A Portugieser Du Monde borverseny, avagy a Portugieser világverseny a maga nemében az egész világon egyedülálló, hiszen nincs még a világon sehol egy olyan boros megmérettetés, ami kifejezetten a portugieser fajtával foglalkozik.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Az aranyérmeken túl négy champion díjat is kiosztott a zsűri, és külön öröm, hogy az egyik kategóriában nemhogy magyar, de egyenesen pécsi borászatot díjaztak? – mondta a Szabad Pécsnek Győrffy Zoltán, a verseny ötletgazda alapítója, a Pécsi Borozó bormagazin főszerkesztője.

A verseny unikális voltát jól jelzi, hogy az idén jubiláló mustrára többek között Japánból, Dél-Afrikából, Olaszországból, Spanyolországból, Kínából, Lettországból érkezett borítészek egészítették ki a hazai szakemberek csapatát. A mezőny pedig meglehetősen erős volt, német, szlovén, szerb, osztrák, horvát, szlovák, cseh és egy chilei bor versenyzett a magyar nevezettekkel

Bár a champion kategóriában nem a magyar borok taroltak, az éremtáblázatot a haza borok vezetik: még összesítve is, pedig idén először több külföldi bort neveztek, mint magyart.

A remek portugiesereket készítő borászokon túl kevés olyan ember van, aki annyit tett volna a portugieser-ért, mint Győrffy Zoltán, Baranya első számú borügyi guruja. Következetes munkájának köszönhetően megszilárdulhat a portugieser helyzete a boréletben.

A fajta megítélése és népszerűsége a mai napig változó ? sajnos a belőle készített borok minősége is. Pedig a fajta jobb sorsa érdemes: kiemelt kategóriát képvisel a Villányi borvidéken belül is. Fontos tehát ennek a felkarolása és ápolása, hiszen ugyanolyan nemzeti és borvidéki kincsünk, mint a kékfrankos, a kadarka vagy ahogyan Pécsett a cirfandli.

Kísérleteznek vele

A portugieser egyik legismertebb hazája Villány, ahol évszázados hagyománya van. A korábban oportó, kékoportó néven is hívott fajtának nevével ellentétben nincs köze a portugálok híres likőrborához, viszont egész Közép-Európában elterjedt. Jellemzően könnyed, friss, gyümölcsös, kisebb alkoholtartalommal bír, de egyre többen kísérleteznek a terméskorlátozással, és testesebb borok készítésével is belőle, sőt, nem ritka, hogy a portugieser fehérborként, pezsgőként, rozéként vagy sillerként kerül a palackokba. A Portugieser du Monde nemcsak ráirányítja a figyelmet a fajtára, ki is emeli a különösen jó borokat, azok készítőit, és megmutatja, hogy a kóstolósorok jellemzően első vörösboránál sokkal, de sokkal többet is tud adni a portugieser!

 

Éremtábla

Portugieser du Monde 2017 Champion – Fiatal, 2016-os évjáratú portugieserek:

VINARIJA KIŠ Portugizer 2016 (Szerémség, Szerbia)

Portugieser du Monde 2017 Champion – Évjáratos portugieserek:

WEINGUT BRAUN Portugieser “Anno 1951” (Pfalz, Germany)

Portugieser du Monde 2017 Champion – Portugieseres alapú házasítások:

COLONUS BORHÁZ Pécsi Cuvée 2016 (Pécs, Hungary)

Portugieser du Monde 2017 Champion – Portugieser különlegességek:

HARALD SCHACHL Portugieser Portwein 2012 (Thermenregion, Austria)

Az éremtábla

Hungary 15 arany 33 ezüst

Slovakia 4 arany 2 ezüst

Germany 3 arany 3 ezüst

Serbia 3 arany

Croatia 2 arany 11 ezüst

Austria 2 arany 3 ezüst

Slovenia 1 arany 2 ezüst

Czech Republic 2 ezüst

Top 5 “Portugieser 2016” (Idén először választották ki a két legnépszerűbb kategória legjobb ötösét)

Vinarija Kiš Portugizer    2016 (Serbia)

KZ Metlika Portugalka 2016 (Slovenia)

Vinatus Pince Villányi Portugieser 2016 (Hungary)

Lelovits Tamás Pincészete Villányi Portugieser 2016 (Hungary)

Jekl Béla Portugieser Primőr 2016 (Hungary)

Top 5 “Évjáratos Portugieser” 

Seymann Rakatai Alte Reben 2015 (Austria)

Weingut Braun Portugieser “Anno 1951” 2014 (Germany)

Palik Pincészet    Biocentrum Modrý Portugal 2015 (Slovakia)

Jekl Béla Portugieser 2012 (Hungary)

Bock Borászat PortaGéza Selection 2015 (Hungary)

 

Részletes pontok, bírák, érdekességek ITT!

 

KategóriákPOP