PÉCSVÁRAD – A város honlapján tette közzé az önkormányzat, hogy vízkorlátozást rendel el június 20-tól. Az okok még nem tisztázottak.

A cikk a hirdetés után folytatódikA kiírás szerint a korlátozás ideje alatt vezetékes ivóvízből tilos kertet, virágágyást és az utcát, járdát és egyéb zöldterületet locsolni, gépjárművet mosni. Az önkormányzat külön felhívta a lakosok figyelmét, hogy a korlátozást és tilalmat a város közterület-felügyelői, de akár a rendőrök is ellenőrizhetik.

A városvezetés azzal indokolta a döntést, hogy a 26 C°-ot elérő, vagy meghaladó középhőmérséklet miatt a lakossági vízfogyasztása a nappali és esti órákban megnövekszik. Mivel a rendkívüli szárazság következtében a város területén a lakosság ivóvízzel történő ellátása veszélyeztetve van, a vízmű rendszert üzemeltető Mezőföldvíz Kft. megkereste az önkormányzatot a vízkorlátozás és locsolási tilalom elrendelését kérve. Mindezt azért, mert a lakosság vízellátása elsőrendű fontosságú feladata a hivatalnak.

Durván lesarkítva: ha a pécsváradiak inni, fürdeni és főzni szeretnének, le kell mondaniuk a locsolásról.

 

Hogy fordulhat ez elő?

Felmerül a kérdés, mitől ilyen instabil a kisváros vízellátása. 

Péntek délelőtt érdeklődtünk a polgármesteri hivatalban, honnan nyeri a város az ivóvizet, és milyen probléma adódott a vízforással/forrásokkal, hogy nincs elég ivóvíz. Azt is megkérdeztük, át lehet-e váltani másik rendszerre, vagy előfordulhat, hogy egy még nagyobb szárazság esetén nem lesz elég ivóvíz a lakosság számára. 

Rákérdeztünk arra is, a korlátozás a környező falvakat is érinti, vagy csak a várost, illetve, hogy a medencék feltöltésére is vonatkozik-e.

Érdeklődtünk azután is, mit javasolnak azoknak, akik zöldséget, gyümölcsöt termesztenek otthon saját ellátásuk érdekében? Tud-e valahogy segíteni nekik az önkormányzat? Azt is szerettük volna megtudni, mire számíthat az, aki megszegi a tilalmat.

Kérdéseinkre egyelőre nem kaptunk választ. Amint az önkormányzat reagál, frissítjük cikkünket.

FRISS! 17:17

Pécsvárad után Szászváron is vízkorlátozást írtak elő pénteken

“A szászvári kút alacsony termelőkapacitása és a magas nappali hőmérséklet következtében megnövekedő vízfogyasztás miatt Szászvár Nagyközség területén a mai naptól a vízkorlátozást elrendelni, illetve a locsoló célú ivóvíz használatot megtiltani szíveskedjen a biztonságos ivóvízellátás érdekében” – kérte Dunai Péter polgármestert a Baranya-Víz Zrt. A korlátozást a polgármester Facebook oldalán is közzétette. 

 

FRISS! 2017.06.26.

Nincs ok pánikra

Zádori János, Pécsvárad polgármestere válaszolt kérdéseinkre.

A város első embere elmondta, a település és a közeli négy másik település (Zengővárkony, Nagypall, Lovászhetény, Martonfa) vízellátása forrásokon keresztül történik. A két hónapja tartó esőmentes időszak miatt azonban a források vízhozama lecsökkent, míg a körzet normál vízfelhasználása 50 százalékkal növekedett. Elkezdték a DRV-től Duna-vizet átvenni, de fel kell készülniük arra is, hogy ott is felmerülhetnek kapacitásbéli problémák. Jelenleg úgy látják, a vízellátás alapszinten nincs veszélyben, de jobb az óvatosság – fogalmazott Zádori János.

Bár a tiltólistán nem szerepelt külön, a locsolás mellett a medencék feltöltése is tiltott. A kertek növényzetének öntözéséhez természetes vizekből juthatnak a lakosok, ezt sokan már alkalmazzák is – magyarázta a polgármester. 

A tilalom megszegőire első körben figyelmeztetés vár, később ismétlődő szabályszegés esetén pénzbüntetés is kilátásba kerülhet. 

Zádori János rámutatott, mivel hasonló eset több tíz évvel ezelőtt fordult elő településünkön, az önkormányzatnak is alkalmazkodnia kell ehhez az új jelenséghez, így például rendeletmódosítással. A polgármester leszögezte – a pánik elkerülése végett – hogy a rendelkezések egyelőre csupán megelőzőek. Hozzátette, köszöni az összes érintett település pozitív hozzáállást és együttműködést. (Az összes fent felsorolt településen is elrendelték ugyanis a vízkorlátozást.) ” – Nagyon nagy segítség számunkra, hogy egy ilyen népszerűtlen intézkedést is képes alakosság a közösség érdekében elfogadni” – hangsúlyozta Pécsvárad első embere. 

 

 

 

KategóriákPOP