BARANYA  ? Továbbra is kiemelt figyelmet fordít a fenntartható közlekedés fejlesztésére, ezen belül is elsősorban a kerékpáros közlekedésre Baranya megye. A Transdanube.Pearls elnevezésű projektben baranyai turisztikai célpontok is vannnak, annap pedig a célja, hogy a Duna vonalát követve, Németországból egészen Romániáig a turisztikai látványosságokat fenntartható közlekedési eszközökkel is könnyen elérhetővé tegyék.

A cikk a hirdetés után folytatódikA környezetbarát közlekedési formák, a vonat, a helyközi buszjáratok, a hajó, avagy a kerékpáros közlekedés fejlesztése a ?Duna gyöngyei? turisztikai célpontok hálózata. A ?Transdanube.Pearls? tagjai elkötelezettek amellett, hogy a fenntartható mobilitás fejlődni fog a turizmus területén, a programban részt vevő turisztikai célpontok között, és csökken a személyautókkal való közlekedés szükségessége. Ezzel egy egyedülálló értékesítési javaslat jön létre a résztvevő turisztikai állomások számára, növelve a teljes Dunai régió vonzerejét, és mindenek felett csökkentve a környezetre irányuló negatív hatást.

Az Európai Unió által támogatott projekt két és fél évig fog tartani, és az Interreg – Duna Transznacionális Program társfinanszírozásában valósul meg, a teljes költségvetés 2,9 millió euró, olvasható a Baranya Megyei Önkormányzat hétfői közleményében. A Transdanube.Pearls projekt szoros együttműködést hoz létre a 15 finanszírozó projekt partner és 24 társult, stratégiai partnerből álló konzorcium tagjai közt, ide értve minisztériumokat, regionális és nemzeti fejlesztési ügynökségeket, városokat, régiókat, civil és non-profit szervezeteket, turisztikai vagy közlekedési társulásokat.

A cél a Duna-menti turizmus fenntartható mobilitásának megvalósítása, a Dunai régió ?Európai márkává fejlesztése?.

A ?Transdanube.Pearls? projektben a kijelölt turisztikai célpontok mindegyikében képeznek majd úgynevezett mobilitási menedzsereket, kialakítanak mobilitási információs központokat, a turisztikai és közlekedési információ szolgáltatásokat javítják a helyi lakosok és a térségbe érkező turisták számára. Ezt kiegészítve, kísérleti tevékenységként kerékpár kölcsönzési, kerékpár szállítási szolgáltatás bevezetését, avagy a parkolási rendszerek modernizálását is tervezik.

A Baranya Megyei Önkormányzat a projekt valamennyi szakmai tevékenységében részt vállalt, a megye vonatkozásában a projekt elsődleges célterülete a Mohácsi járás illetve a Mohács-Villány-Pélmonostor közlekedési csomópontok területe. Az európai uniós program megvalósításában való részvétel számos előnyt jelent a baranya megyei turizmus számára, hiszen egy nemzetközi hálózatba kapcsolja a térséget és elősegíti a térség elérhetőségének javítását.

A Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló, több mint 900 millió forint összköltségvetésű – 85 százalékban európai uniós támogatásból megvalósuló – projektből a Baranya Megyei Önkormányzat és szakmai partnerei közel 52 millió forintot használhatnak fel. A projekt megvalósítása 2017. január hónapban kezdődött és 2019. június 31-én zárul.

KategóriákPOP