PÉCS – Egy év múlva, vagyis a jövő évi országgyűlési választások előtt elkészülhet végre a Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amelyet eredetileg 2015-ben szerettek volna átadni 1,9 milliárdos beruházással. Az Expo Center mellé tervezett sportlétesítmény költségvetése mintegy 2,5 milliárd forintossá duzzadt. Az alapkövet az Örömóda dallamaira tették le kedden fideszes politikusok és a pécsiek kedvenc kosárlabdaedzője. Az EU himnuszának is számító Beethoven-mű alatt gyerekek kosárlabdát dobáltak az alapkő-letevők feje felett. Nem viccelünk. Tényleg ez volt. Rátgéber mester kiemelten Orbán Viktornak köszönte meg a létesítményt. Nem véletlenül.

A cikk a hirdetés után folytatódikMegkockáztatjuk: Rátgéber László az ország legjobb kosárlabda edzője volt (jó ideje már nem aktív), minden pécsi sport- és kosárlabda szerető embernek, és – ezt is megkockáztatjuk – minden pécsinek a szíve csücske, hiszen a pécsi női kosárlabda aranykora hozzá kötődik. Van egy másik arca is: ő az ország egyik legnagyobb Clash-rajongója, Lovasi András barátja, a Fishing on Orfű egyik promótere, időnként mikrofon mögé is áll, és még sorolhatnánk.

 

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy ő cipelte a hátán a projektet, s hogy sokat kellett azért lobbiznia, hogy egy új nemzeti sportintézmény, a kosárlabda utánpótlás centrum ne a fővárosban, hanem vidéken, azon belül is Pécsett létesüljön – és ez nagyon, nagyon nagy dolog. Hasonlóan fontos és jó eredmény, mint az, hogy felépülhetett Pécsett a Kodály Központ.

Lobbi? Igen vagy nem, de nagyon-nagyon fent

A Szabad Pécs úgy tudta, hogy Rátgéber-mesternek személyesen Orbán Viktorhoz kellett járulnia erről a projektről egyeztetni, igazából ezt nála kellett kilobbizni. Ahogyan a pletykák szerint az is ennek a lobbinak az eredménye, hogy a költségvetés a jelenlegi számok szerint elérheti a 2,5 milliárdos összeget is.

A nem hivatalos infók szerint ugyanis Rátgéber László legendás elkötelezettsége itt is megmutatkozott, miszerint a sportban nem ismer tréfát, s mindig a lehető legjobbat akarja kihozni az adott helyzetből. Az egészen biztos, hogy a kosárlabda akadémia vezetője azt mondta a sajtónak, hogy világszínvonalú lesz a létesítmény. Meg is kérdeztük Rátgéber Lászlótól, hogy valóban ő lobbizta-e ki és személyesen Orbán Viktornál a kosárakadémia Pécsre hozatalát, s ezért említette-e meg a kormányfőt kiemelten. Úgy felelt, nem lobbiról volt szó. Ő előadta a tervét, hogy egy ilyen létesítményre szükség van Magyarországon, s szakmai érvekkel, szakmai elvekkel és alapokkal meg tudta győzni a miniszterelnököt arról is, hogy miért Pécsett építsék meg a Nemzeti Kosárlabda Akadémiát.

Azt egyébként a mesteredző a pódiumon, a hallgatóságnak is elmondta, hogy amerikai tapasztalatait vette alapul, hiszen ott  nagy hagyományai vannak a kosárlabda akadémiáknak.

Minőségi ugrás

Kérdésünkre a mester azt is elárulta, hogy mennyiségben nem fog növekedni a jelenleg is működő Rátgéber Akadémia, ahogyan most is, a jövőben is nagyjából hatszáz gyermek jár majd hozzájuk. Minőségben kívánnak és tudnak majd nagyot előrelépni. Az eltervezett infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis sokkal jobb szakmai munka folyhat jövő tavasztól Pécsett még a jelenleginél is. A szülőknek pedig attól sem kell tartaniuk, hogy emiatt emelkednek majd a díjak, felelte lapunknak.

Már állhatna

A Szabad Pécs végül arra emlékeztette Rátgébert, hogy a Kosárlabda Akadémiának az eredeti tervek és ígéretek szerint kb. két éve állnia kellene. Szerettük volna megtudni, mi volt az oka a csúszásnak, de úgy felelt, ő erről nem tud nyilatkozni, kizárólag szakmai kérdésekről.

Alapkő-mérföldkő

Amúgy Rátgéber avató beszédében, s később a sajtónak külön is azt mondta, hogy nagyon nagy nap a mai, nagy boldogság, ez az alapkő tulajdonképpen egy mérföldkő, s a Rátgéber Akadémia valójában most tud majd igazi kiválósági központtá válni.

Lassan mondjuk: NEM TAO

A Magyar Kormány közvetlen támogatásával (azaz nem TAO-pénzekből) kialakítandó pécsi kosárakadémiát a kormány egyik kedvenc építőipari cégének nevezhető ZÁÉV Zrt. építheti. Ők ugyanis számos állami és önkormányzati építőipari beruházást nyertek el,  egyéni indulóként és konzorciumi partnerként egyaránt. Ha minden jól halad majd, még a jövő évi parlamenti választások előtt elkészülhetnek az építkezéssel. 

Pécs és a sport ünnepe

Páva Zsolt pécsi polgármester az átadón azt mondta, a mai nap nemcsak Pécs, de az egész kosárlabdasport számára ünnep. Ő azért utalt a jelentős csúszásra, úgy fogalmazott, hogy

?hosszas előkészületek után, és nem zökkenőmentesen jutottak el a mai napig, amikor már elindulhatott az építési program”.

Kollégium és még mi minden

A beruházás során nem csupán a három kosárlabda pályát magában foglaló csarnok és kiszolgáló létesítmények, hanem egy kollégium is megépül. Sőt, a jövőben egészségügyi rehabilitációs központot is építhetnek majd. Emiatt is köthetnek majd a későbbiekben együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetemmel, amelynek Egészségtudományi Karán Rátgéber László tanít.

 

KategóriákMETÁL