Újabb fázisába lépett a nyomozás egy olyan ügyben, amelyet a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítása hozott a felszínre, írta mai közleményében a pécsi önkormányzat.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Pécs egy nem is túl régi cikkében írt arról, hogy már az interneten, egy külön, e célra létrehozott honlapon olvashatók és böngészhetők a pécsi elszámoltatás eddigi ügyei és történetei, azaz az úgynevezett önkormányzati átvilágítás anyagait nyilvánosságra hozták.

Ebben a cikkben külön is beszéltünk egy, a Zsolnay-negyedben működő Zsolnay Shop-hoz kötődő, az átvilágítók szerint gyanús ügyletről, amely miatt feljelentést is tett a cég jelenlegi vezetése, és amely után – mint az olvasható a mai pécsi önkormányzati közleményben – a rendőrség nemrég gyanúsítást közölt. Azt is hozzátették, hogy a bíróság elrendelte az érintett vagyonának zár alá vételét.

A szóban forgó ügy tehát – írják – a ZSÖK NKft. korábbi vezetéséhez és a Zsolnay Shophoz kötődik. Az eset részletei a pécsi önkormányzati cégek és intézmények átvilágítását bemutató honlapon olvashatók.

A lényegét azonban röviden a közleményben is ismertették, e szerint a ZSÖK Nkft. és egy vállalkozás 2018. október 12-én együttműködési megállapodást kötött. Ennek tárgya a ZSÖK Nkft. által a Zsolnay Kulturális Negyedben üzemeltetett Zsolnay Shop „szakmai felügyelete” volt. A gyanú szerint azonban ez a szakmai felügyelet mindössze abban nyilvánult meg, hogy az együttműködő cég ügyvezetője a nyitvatartási időben a boltban tartózkodott. A szakmai felügyelet fejében ugyanakkor az együttműködő cég hozzájutott a ZSÖK Nkft. részére a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. által kifizetett bizományosi díj 94 %-ához. Eközben a ZSÖK Nkft. viselte a boltban dolgozó három alkalmazott összesen évi 9,6 millió forint összegű bérét és bérköltségét. A boltban nem csak Zsolnay termékeket árultak, hanem az együttműködő partner ékszereit is. Ebben a tevékenységben is közreműködtek időszakonként a ZSÖK által fizetett munkavállalók. A bolt önkormányzatnak fizetett haszonbérleti díját, a bolt működése során felmerülő összes rezsiköltségét, valamint a bolttal kapcsolatos csaknem 6 millió forintos reklámköltséget is a ZSÖK állta.

Az ügyben november 8-án a rendőrség gyanút közölt az együttműködő cég ügyvezetőjével, a bíróság pedig november 18-án elrendelte a gyanúsított vagyonának zár alá vételét, ami a gyakorlatban egy lakóingatlan tulajdonrészét és egy lakossági bankszámlát érint.

Igen, jól értik, kizárólag (vagy egyelőre kizárólag) “az együttműködő cég”, azaz egy magáncég vezetőjét gyanúsította meg a rendőrség. Arról nincs szó, hogy a rájuk bízott nem kevés állami és pécsi önkormányzati közpénz felett vezetőként, ügyvezetőként és pénzügyi vezetőként őrködő személyeket meggyanúsították volna.

Az átvilágítás adatai alapján az ügy 13,75 millió forint vagyoni hátrányt okozhatott az önkormányzat tulajdonában lévő ZSÖK NKft-nek, írták a közleményben. Aminek végén megjegyzik, hogy dr. Bodnár Imre, a pécsi önkormányzati átvilágítást végző jogi team vezetője üdvözölte, hogy a nyomozás ebbe a fázisba jutott. Elmondta azt is: abban bízik, hogy a nyomozás ugyanezzel az intenzitással fog folytatódni a jövőben is.

KategóriákMETÁL