FRISSÍTVE – Uniós milliárdok érkeznek a megyébe, de hogy hova mennyi pénz jut, az annyira titok, hogy a képviselőkkel még titoktartási nyilatkozatot is aláírattak a csütörtöki közgyűlésen. Pénteken megszólalt az ügyben a Jobbik, amely másképpen értelmezett ?keleti nyitásról” beszél Baranyában. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a 2000 fő alatti települések gyakorlatilag kimaradtak a szórásból. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Baranya megyébe jutó támogatások “elvesztették közpénz jellegüket”: a Baranya Megyei Önkormányzat képviselőin kívül ugyanis egyelőre senki sem tudhatja, melyik település hány TOP-os pályázatot nyer(t), és ezzel mekkora összeghez jut(ott). Annyira nem, hogy a csütörtök délutáni ülés nemcsak zárt volt, de a képviselőkkel még titoktartási nyilatkozatot is aláírattak – állítólag az Irányító Hatóság miatt. (Aki még nem hallott róla: az Irányító Hatóságok az Európai Uniós pályáztatás folyamatát támogató hatóságok. Az Irányító Hatóság közreműködik az Operatív Program (OP) véglegesítésében, irányítja az Operatív Program Programkiegészítő Dokumentum kidolgozását, és közreműködő szerepet vállal e dokumentumoknak az Európai Bizottsággal történő tárgyalásaiban. Az IH részt vesz továbbá a költségvetési tervezésében, valamint Közreműködő Szervezetek vagy közreműködő szervezeti feladatokat ellátó egységek bevonásával irányítja a meghirdetett pályázatok és központi programok végrehajtását.)

Így hiába toporogtak a sajtó képviselői a díszterem ajtaja előtt, érdemi információ nélkül maradtak. 

Annyit azért megtudtunk Barbarics IldikóNagy Attila és Szőcs Norbert képviselőktől, hogy a pénzek elosztása nincs egyensúlyban. Azaz, bizonyos területek jóval magasabb támogatást kapnak, mint mások. Hogy pontosan mely települések, régiók a favoritok, vagy épp a kegyvesztettek, az egyelőre nem nyilvános. 

 

Elképesztő módon döntött milliárdok sorsáról a Tolna megyei közgyűlés

Hogy a Baranya Megyei Önkormányzat csütörtöki ülésén pontosan mi hogy zajlott, nem tudhatjuk. De azt már igen, hogy mi volt a szomszédos megyében.

Ahogy azt a Pécsi Stop megírta – idézve a megyei önkormányzat közleményét – “soron kívüli ülésén döntött a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatairól, így gyorsítva a települések által benyújtott támogatási kérelmek elbírálásának folyamatát. (…) A TOP keretein belül Tolna megyére 27,55 milliárd forintos fejlesztési forrás jut, melynek jelentős részéről sikeres döntés született.” Mindez persze annak ellenére, hogy “az ellenzék egyes képviselői pusztán politikai provokációval a megyét és településeit gyarapító döntéshozás útjába” próbáltak állni. 

És hogy mire is utaltak a közleményben? Talán arra, hogy a szavazáson történtekről Szabó Loránd, Dombóvár polgármestere kifakadt. Szerinte ugyanis botrányos körülmények között kellett (volna) szavazniuk. A 24.hu cikke szerint először “több oldalas titoktartási és összeférhetetlenségi nyilatkozatot írattak alá a képviselőkkel, tanúk előtt”, majd “kikapcsolt szavazógéppel, a nyilvánvaló összeférhetetlenség ellenére is szavazó fideszes képviselőkkel folyt a voksolás, az ellenzéki képviselők pedig azt sem tudták beazonosítani, milyen projektekről is kellene dönteniük.” 

 

FRISSÍTÉS – 2017.04.28.

Nem tudták, miről szavaznak – aztán rájöttek

Megszólalt a Jobbik a csütörtöki üléssel kapcsolatban. Péntek délutáni sajtóközleményükben Szőcs Norbert frakcióvezető azt írta, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Baranya megyei önkormányzati frakciója értetlenül és megdöbbenéssel áll a megyei önkormányzat április 27-i zárt ülésén történtek előtt. Mint mondja, az előterjesztésben sem a pályázatok tartalmára és a konkrét összegekre sem volt rálátásuk, így felelős döntést sem tudtak hozni.

Ami nekik szemet szúrt, hogy a pályázható összegek 42 százalékát a Fideszes vezetésű városok kapták, míg független, vagy ellenzéki vezetésű városok több esetben egy pályázaton sem bizonyultak sikeresnek. A kétezer fő alatti települések pedig szintén kimaradtak a fejlesztési lehetőségekből. “Baranyában megvalósult a keleti nyitás, ugyanis a megye keleti részének nyitották meg a forrásokat” – fogalmazott a frakcióvezető.

 

KategóriákMETÁL