Megjelent hétfő este éjfél előtt a Magyar Közlöny legfrissebb számában az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn délben bejelentett kormányrendelet, amely a veszélyhelyzet miatt módosítja Magyarország 2020. évi központi költségvetését.

A cikk a hirdetés után folytatódikHárom új, nagy alapot hoznak létre a költségvetésben. Ezek a Járvány Elleni Védekezési Alap, a Gazdaságvédelmi Alap és az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapja.

Mindezek előirányzatokat jelentenek, és a járványügyi védekezés, illetve a gazdaság újraindítása érdekében szükséges hazai, illetve esetleges európai uniós források és kiadások elszámolását segítik.

A fentieken túl, a még korábban, a központi tartalékokon belül képzett Országvédelmi Alap elnevezése Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka címre változik, és a Járvány Elleni Védekezés Alapon belül alakítják ki.

A Járvány Elleni Védekezési Alapban képeznek külön kalapot a Pénzintézeti szektor hozzájárulásának, a Kiskereskedelmi adónak,  és Gépjárműadó központi költségvetésbe átirányított részének is. A Gazdaságvédelmi Alapon belül lesznek az úgynevezett Gazdaságvédelmi programok feltüntetve. A Nemzeti Foglalkoztatási Alapon belül külön sort kap a Munkahely-megtartási program. A Nemzeti Foglalkoztatási Alap ugyanakkor megszűnik, amelynek előirányzatai – ideértve a Munkahely-megtartási programot is – a Gazdaságvédelmi Alapba kerülnek át.

A  kormány ebben a rendeletben rendezi a pártok támogatásának megvonását is, a szombaton, Gulyás Gergely által bejelentettek szerint, azaz egységesen minden párttól elévéve az eredeti előirányzat 50%-át, amit átcsoportosít a Járvány Elleni Védekezési Alapba, azon túl is a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartaléka cím javára.

Ugyanígy rendezik ebben a jogszabályban a gépjárműadóról szóló bejelentést, azaz azt, hogy a települési önkormányzatot az általa 2020. évben beszedett gépjárműadó nem illeti meg. Az innentől a Járvány Elleni Védekezési Alap fejezet bevételét képezi. A kiskereskedelmi adóból származó bevétel is a Járvány Elleni Védekezési Alapba kerül.

Az államháztartásért felelős miniszter a kormány irányítása alá tartozó bármely fejezet kiadási előirányzata terhére átcsoportosíthat forrásokat a Gazdaságvédelmi Alap javára. Vagy befizetési kötelezettséget írhat elő.

Az Európai Unióból Érkező Járvány Elleni Támogatások Alapjáról az államháztartásért felelős miniszter dönt.

Mint a a cikkünkba csatolt táblázatokból is látható, az eldöntött, illetve megvalósult eszközbeszerzések, beruházások 380,5 milliárd forintot tesznek ki – ez az összeg az Operatív Törzs április 3-ig meghozott döntései szerinti, már teljesített, illetve várható kiadásokat tartalmazza. 

A Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékba 378 milliárd forint jut. A pártok támogatásának 50 százalékos átcsoportosításával 1,2 milliárd forint folyik be a kasszába.

A Járvány Elleni Védekezési Alap forrásai 633 milliárdos forrást jelentenek, vagy legalábbis ezzel számolnak, míg a kiadási oldalon 532 milliárd szerepel.

A Gazdaságvédelmi Alap 1 345 milliárdos forrással és ugyanennyi kiadással számol, ebből gazdaságvédelemre 922 milliárd, a Nemzeti Foglalkoztatási Alapra 423 milliárd forint juthat.

KategóriákMETÁL