LÉTMINIMUM – Két éve a Központi Statisztikai Hivatal bejelentette, hogy ?szakmai okok miatt? nem folytatja a létminimum-számítás közlését. Annak érdekében, hogy továbbra is legyen egy olyan mérőszám, amely megmutatja, hogy milyen a társadalmi fejlődés dinamikája, a Policy Agenda folytatta a kutatási programot. Így most a rendelkezésünkre állnak tavalyi adatok is, amiket most hoztak nyilvánosságra.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2016-ra számított létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásban ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos “szerény szükségletek” kielégítését. A kimutatott létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

Mennyi az annyi?

88 619 forint – a Policy Agenda számításai szerint tavaly havonta ennyi pénzre volt szüksége annak a magyar felnőttnek, aki a létminimumon él Magyarországon. Az 1?2 személyes háztartások egy főre jutó értékei az átlagosnál nagyobbak, míg a többszemélyesekre kisebb értékek jellemzőek. Vagyis: aki egyedül él, annak több pénzre van szüksége (egy főre lebontva). Ez abból következik, hogy az utóbbiak esetében a rugalmatlan (váratlan) kiadások több személyre oszlanak meg, továbbá, hogy a gyermekek fogyasztása – globális összegét tekintve – a felnőttekénél kisebb.

3,5 millió

A Policy Agenda becslései szerint 2016-ban a kiszámított 88 619 forintnál alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 36 százaléka. Azon családok harmada között, ahol legalább egy fő dolgozik, a nettó bevétel nem éri el a létminimum összegét. Azaz: 3,5 millió embert él a létminimum alatt, és minden harmadik családban nincs olyan felnőtt, akinek a munkájából elég bevétele származott volna a családja létminimumon tartásához. Egy tipikus, két aktív felnőttből és két gyermekből álló magyar család létminimuma tavaly 256 995 forint, az egy főre eső értéke pedig 64 249 forint volt.

Van változás

2015-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 88 016 forint volt. A becslések szerint ennél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 41,5 százaléka. 2014-ben ez az összeg 87 351 forint volt, tehát látható, hogy létminimumhoz szükséges összeg folyamatosan növekszik. Három éve egyébként a lakosság bő 35 százaléka élt a létminimum alatt. 

KategóriákPOP