LÉTMINIMUM – Két éve a Központi Statisztikai Hivatal bejelentette, hogy ?szakmai okok miatt? nem folytatja a létminimum-számítás közlését. Annak érdekében, hogy továbbra is legyen egy olyan mérőszám, amely megmutatja, hogy milyen a társadalmi fejlődés dinamikája, a Policy Agenda folytatta a kutatási programot. Így most a rendelkezésünkre állnak tavalyi adatok is, amiket most hoztak nyilvánosságra.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2016-ra számított létminimum összege azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásban ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos “szerény szükségletek” kielégítését. A kimutatott létminimum tehát nem szegénységi küszöb, hanem olyan jövedelem, amely az alapvető szükségleteken túli igények kielégítését is lehetővé teszi.

Mennyi az annyi?

88 619 forint – a Policy Agenda számításai szerint tavaly havonta ennyi pénzre volt szüksége annak a magyar felnőttnek, aki a létminimumon él Magyarországon. Az 1?2 személyes háztartások egy főre jutó értékei az átlagosnál nagyobbak, míg a többszemélyesekre kisebb értékek jellemzőek. Vagyis: aki egyedül él, annak több pénzre van szüksége (egy főre lebontva). Ez abból következik, hogy az utóbbiak esetében a rugalmatlan (váratlan) kiadások több személyre oszlanak meg, továbbá, hogy a gyermekek fogyasztása – globális összegét tekintve – a felnőttekénél kisebb.

3,5 millió

A Policy Agenda becslései szerint 2016-ban a kiszámított 88 619 forintnál alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 36 százaléka. Azon családok harmada között, ahol legalább egy fő dolgozik, a nettó bevétel nem éri el a létminimum összegét. Azaz: 3,5 millió embert él a létminimum alatt, és minden harmadik családban nincs olyan felnőtt, akinek a munkájából elég bevétele származott volna a családja létminimumon tartásához. Egy tipikus, két aktív felnőttből és két gyermekből álló magyar család létminimuma tavaly 256 995 forint, az egy főre eső értéke pedig 64 249 forint volt.

Támogasd a Szabad Pécs működését!

Van változás

2015-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 88 016 forint volt. A becslések szerint ennél alacsonyabb jövedelemből élt a lakosság 41,5 százaléka. 2014-ben ez az összeg 87 351 forint volt, tehát látható, hogy létminimumhoz szükséges összeg folyamatosan növekszik. Három éve egyébként a lakosság bő 35 százaléka élt a létminimum alatt. 

KategóriákPOP