MADÁR – Ma úgysem lesz cukibb a barátságos balkáni gerlénél. Mi szóltunk!

A cikk a hirdetés után folytatódikErzsébetről érkezett a hír a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjához május elején, hogy érdekes vendég kukkantott be az egyik ház udvarába. Egy balkáni gerle, ami az elmondások szerint rendkívül bizalmasan viselkedett, a félelem legcsekélyebb jelét sem mutatta. Olyannyira nem, hogy szinte kereste az emberek társaságát: mindenkinek a vállára, hátára repült, de legjobban a fejtetőn szeretett megpihenni. Lehet, hogy a dús frizurák emlékeztették legjobban egykori fészkére – vélték a madártanisok.

A ház lakói igyekeztek a hívatlan vendég kedvében járni, hiszen a madár barátsággal közeledett feléjük, amit illet méltóképpen viszonozni. Etették, itatták, és örömmel nézték, ahogy kézből is elfogadja a magot. Még azt sem vették zokon, ha valakinek időnként ?megtisztelte? ruházatát az ürülékével – számolt be az esetről az egyesület.

Hogy mi állhat a madár szelídségének hátterében? (Nem, nem Soros.)

Az egyesület szerint szinte biztosra vehető, hogy fogságban nevelkedett fiókakorától kezdve. Hiányzik belőle a ragadozóktól való ösztönös félelem, ami hátrányára válik akkor, ha hirtelen idegen közegbe kerül. Könnyen elkaphatja az udvarban ólálkodó macska vagy kutya, és ha éppen egy kevésbé madárszerető portára téved, még a fazékban is végezheti. Ennek a gerlénknek szerencséje volt, mert jó emberek közé került.

“Mondhatnánk most, hogy a mesének vége, boldogan élt, míg? De hát ki tudja a végét!?” – tette fel a költői kérdést az egyesület. 

KategóriákPOP