BARANYA Cigányokat, fogyatékossággal élőket, meleg embereket lehet kikölcsönözni egy ?élő könyvtárból? – ez a felütése a Kiss Tibor Noé írásából Zaharia Zita Lacrima és Bognár Csaba által rendezett színházi előadásnak.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Magadról nem akarsz beszélni?? – ez a címe a színdarabnak. Amatőr színészként cigányok és fogyatékossággal élők is szerepeltek az előadásban. A darabot még március elején mutatták be, telt ház előtt.

Az előadás azonban később is elérhető lesz, ezt ígérik a szervezők. A színmű igazából az egymás közötti kommunikációról, az előítéletekről szól.

? A próbák során azt tapasztaltuk, hogy a folyamat részeként mi is változtunk, egyre jobban megnyíltunk egymás, és önmagunk előtt is, ezért még inkább akartunk beszélni saját magunkról – magyarázta a két rendező.

Azzal, hogy a cigány szereplőket cigány emberek, a fogyatékossággal élőket fogyatékossággal élők alakították, nem csak a darab valódisága, életszerűsége erősödött, de még erősebb lett a darab önironikus szála is.

Az előadás egy, a Keret Alkotó Csoport Kulturális Egyesület által vezetett, a Pécsi Tudományegyetem és több civil szervezet által alkotott konzorcium nyertes pályázatának köszönhetően készült el. A finanszírozó a Norvég Alap volt. A pályázati programot most lezárták, a darab így elindul majd a maga útján, egyebek mellett Baranya több iskolájába is eljut majd az előadás, de a szervezők további bemutatók lehetőségét is keresik.

KategóriákMETÁL