A borzalmas időjárás ellenére csak a koraesti, a Kodály Központ elé szervezett megemlékezés maradt el, a koszorúzásokat és az ellenzéki tüntetést is megtartották Pécsett.

A cikk a hirdetés után folytatódikIlletve utóbbiból annyi lett, hogy ők is koszorúztak, de nem sétálva, és főleg nem fáklyákkal vonultak át a Széchenyiről a 48-as térre. Illetve még előtte, a főtéren kifüggesztették petíciójukat a városháza falára, Pécs városukért aggódó polgárai aláírással. Az ellenzéki tüntetésen tehát beszédek nem voltak, a rendezvényen Ágoston Andrea (Liberálisok), Barna Attila (DK), Tóth Bertalan, Szakács László és Gulyás Emil (MSZP), valamint Heindl Péter civil jogvédő aktivista jelent meg.

 

 

 

A ?Kedves városvezetők?-nek címzett ellenzéki petíció lényege, hogy mivel immáron már semmilyen nyilvános fórumon vagy vitán nem jelennek meg, míg a pécsi közgyűléseket közterület-felügyelők és a Fidelitas tagjai óvják a demokráciától, ezért ők, pécsi választópolgárokként emígyen fordulnak hozzájuk, és követelik, hogy nyílt fórumon, közmeghallgatáson vitassák meg a legégetőbb pécsi közügyeket, és hallgassák meg a pécsi lakosokat, ?ne dohos szobákban döntsenek a pécsiek sorsáról?. Felvetik a hatalmas adósságot, a gyámság alá helyezett várost, azt, hogy nincsenek munkahelyek, s az átlagbérek jóval az országos átlag alatt vannak, egyetemi oktatók, pedagógusok egzisztenciális függésben vannak a politikától, és elkezdődik az önkormányzati vagyon kiárusítása. Csak a haveroknak jutott a kondérból, miközben az elmúlt 4 év alatt ezernél több helyi vállalkozást töröltek.

 

 

 

Az ünnepségek már délelőtt elkezdődtek, a Színház téren, Pécset Lovász István pécsi főjegyző és Decsi István alpolgármester  képviselte. Ott még a szocialisták is együtt koszorúztak a városvezetéssel. A második hivatalos városi koszorúzás délután volt a 48-as téren (a Liberálisok, a DK és az MSZP is koszorúzott itt, valamivel korábban). Pécs MJV nevében Lovász István és Őri László alpolgármester koszorúzott, de lerótták kegyeletüket a pécsi fideszes országgyűlési képviselők, Hoppál Péter és Csizi Péter is, szervezetek és a városházára bejutott pártok képviselői. Beszédek nem hangzottak el.

Ahogyan lefújták az eső miatt a későbbre, a Kodály Központ elé szervezett megemlékezést, ahol egy szupernek beharangozott fényfestés is lett volna. Nem derült ki ezért, hogyan vizsgázott volna az az első, és második hallásra is ?nagyszerűnek? tűnő ötlet (az évi kétmilliárdból működő ZSÖK-nél találta ki valaki), hogy a programokat vigyék el a belvárosból.  Sőt, tegyék késődélutánra-koraestére október 23-án. (Ehhez hasonlót egy korábbi POSZT alatt is kipróbáltak már, a következő évben vissza is vitték a belvárosba azt.)

KategóriákMETÁL