Magyar Györgyre szavazzanak egyéniben, pártlistán pedig a Jobbikra, ekkor járhat a legjobban a siófoki központú somogyi 4-es választókerület – ezt javasolta Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester az MSZP-Párbeszéd által támogatott képviselőjelölt, Magyar György szombati siófoki fórumán. És azt is mondta, hogy imádkozik azért, hogy az ellenzéki pártok közötti egyezség létrejöjjön.

A cikk a hirdetés után folytatódikA hódmezővásárhelyi polgármester a tőle megszokott őszinteséggel, egyenességgel beszélt most is, elmondta, hogy jobboldali érzelmű ember, aki a vásárhelyi kampányban a Jobbik hathatós támogatását is élvezte, sőt Lengyel Róbert is segítette. S most ráadásul – folytatta Márki-Zay – Lengyel Róbert alpolgármestere indul a Jobbik színeiben, ám a Fidesz olyan helyzetet teremtett a saját képére formált, saját érdekei szerint megírt választási törvénnyel, hogy ezúttal a párt- és egyéni szimpátiát is félre kell tenni, s így azt kell mondja, hogy egyéniben a baloldali ellenzék által támogatott Magyar György ügyvéd az esélyesebb jelölt. 

?Abban az esetben járhat a legjobban a körzet, ha Magyar Györgyre szavaznak egyéniben, pártlistán pedig a Jobbikra? – ezzel a hódmezővásárhelyi polgármester utalt arra a Magyar György által korábban említett tényre, hogy Potocskáné Kőrösi Anita, a Jobbik jelöltje parlamenti székre esélyes helyet a listás helye alapján is, miután a huszonhatodik a Jobbik listáján. 

Márki-Zay szerint ?a legfontosabb a magas részvétel, hogy mindenki menjen el szavazni, mert ilyen fontos választás nem volt 1990 óta. Hiszen nemcsak magunk, hanem a gyerekeink jövője is a tét?.

Az éppen egy hónapja hivatalban lévő hódmezővásárhelyi polgármester beszélt a Rendszerváltás 2018 néven indított internetes oldaláról is. A kezdeményezés célja, hogy segítsen eldönteni a választóknak, hol, ki a legesélyesebb ellenzéki jelölt.

?Pártszimpátiától függetlenül a legesélyesebb jelöltet kell ezúttal támogatni, sok helyütt ezen fog múlni az ellenzéki győzelem?.

Márki-Zay saját megyéjét, Csongrádot hozta fel példaként: mind a négy körzetet megnyerheti az ellenzék, ha visszalépések folytán mindenütt csak egy esélyes ellenzéki jelölt marad; ha nem lesznek visszalépések, előállhat az a helyzet, hogy mind a négy csongrádi mandátumot a Fidesz viszi el. Ő is úgy látja, az MSZP inkább hajlik az egyezségre, mint a Jobbik. Elárulta: ő még bízik abban, hogy egy asztalhoz ül Vona Gábor, Szél Bernadett és Karácsony Gergely, s megegyeznek, majd elmondják a választóknak, mit terveznek április 9-étől. De azt is, hogy április 8-án melyik választókerületben, kire szavazzanak. Ez szerinte soha nem látott mennyiségű szavazót szólítana az urnákhoz. Ő a maga részéről imádkozik ezért ? az ateistáknak meg azt ajánlotta, hogy szurkoljanak?

 

?Könyörögve kérem a pártok felső vezetőit: ne állítsanak elő olyan helyzetet, hogy két erős ellenzéki jelölt maradjon versenyben a fideszessel szemben, mint itt Siófokon is. Ha nem segítenek a választóknak, valamennyi ellenzéki párt történelmi bűnt követ el? – csatlakozott kollégájához Lengyel Róbert siófoki polgármester.

 

Márki-Zay Péter ismertette a mögötte álló szakértői csapat számításait, miszerint 71 százalékos részvételnél, választókerületenkénti koordináció esetén 44 százalékra lehet leszorítani a Fideszt, míg egyezség nélkül a Fidesz 58 százalékot szerezhet. A Jobbik koordinációval 25, anélkül 19 százalékot szerezhet, az MSZP 14 helyett 16, a DK 6 helyett 11 százalékot. ?Vagyis a Jobbik 38 helyett 50 képviselőt küldhetne a Parlamentbe egyezség esetén – ez azért talán nekik se mindegy? – jegyezte meg.

 

A siófoki fórumon egy pártvezető is szót kért, Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke, aki azt mondta: a Jobbik legalább Kész Zoltán (Veszprém) és Mellár Tamás (Pécs) javára visszaléptethetné jelöltjét. Márki-Zay megkérdezte, ez esetben az MSZP is tenne-e hasonló gesztusokat a Jobbik javára, mire Gőgös azt felelte: igen.

 

?Ha a Fidesz nyerne, sok becsületes ellenzéki, vagy független politikus hagyná abba a politizálást, mert nem látná értelmét? – helyezte kilátásba Lengyel Róbert, talán saját magára is gondolva, mindenesetre Magyar György és Gőgös Zoltán egyaránt hozzáfűzte, hogy ők is ebbe a kategóriába sorolják magukat?

KategóriákMETÁL