ORFŰ Csóka László vasárnap az utolsó futamon győzött, és ez azt jelentette, hogy megszerezte második világbajnoki ezüstérmet. A fiatal pécsi versenyző  ezzel történelmet írt az orfűi XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokságon.

A cikk a hirdetés után folytatódikSoha ilyen még nem történt, mióta Orfűn modellvitorlás versenyeket rendeznek, közölték az Orfűn megrendezett, vasárnap zárult XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokság szervezői. A Marblehed hajóosztály világbajnokságának utolsó futamára ugyanis megtelt a vitorlástelep, a parti sétány és a környező stégek is benépesültek. Az éremre is esélyes magyar versenyző, a pécsi ifj. Csóka László számára a futam sorsdöntő jelentőségű lett ugyanis. Győzelme esetén világbajnoki ezüstérmet szerez, de ha hátrébb végez, akár a dobogóról is leszorulhat. Szinte mindenki Csóka László győzelméért szurkolt ezért.

Ő ezt meg is hálálta, s a későbbi világbajnokot is megverve ezúttal, a célvonalig kormányozta a vitorlást, teljesítve az áhított célt, a futamgyőzelmet. Csóka László ezzel történelmet írt, hiszen még soha nem volt világbajnokságon érmet szerző magyar versenyző, ő pedig ezzel már két ezüstérem tulajdonosává vált, hiszen a múlt szombaton a TenRater hajóosztéyl versenyében is második lett.  A lengyel Jan Springer az egyméteres osztály világbajnoki címe után megszerezte a Marblehead hajóosztály aranyérmét is. A mai napig regnáló világbajnoknak, az ukrán Timur Kishubaievnek be kellett érnie a bronzéremmel.

A magyar csapat tagjai közül Forrai Csaba 11., Országh Tibor 16., Kiss Miklós 23., Garay György 30., Schulek János 40., Nagy Ferenc 43., és Kellényi István 45. helyen végzett.

Az Orfűn megrendezett 14 napos világbajnokságon, a három hajóosztálynak összesen 98 futamot rendezett a német, osztrák, ukrán és magyar bírói, illetve rendezői stáb, akik Csóka Lászlóhoz hasonlóan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Ötösre vizsgázott az orfűi vitorlás bázis is, bizonyította, hogy alkalmas a nagy rendezvények lebonyolíthatósára is.

KategóriákPOP