NAGYNYÁRÁD Életének kilencvenhatodik évében, vasárnap elhunty Sárdi János nagynyárádi kékfestő. A gyászhírt sajét honlapján a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ közölte.

A cikk a hirdetés után folytatódikSárdi János 1920-ban született Mohácson. Kékfestő mester 1946-ban lett. A következő évtől saját műhelyt nyitott Nagynyárádon. 1981-ben megkapta a Kiváló Munkáért Arany Fokozatú elismerést és a Népi Iparművész címet, 1988-ben pedig kékfestő mesterségéért a Népművészet Mestere elismerést adományozták neki.

1994-ben Művészeti Díjat, 2015-ben a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést kapta meg, példamutató életpályája, valamint a magyar népművészetet egyedülálló módon gazdagító alkotótevékenysége elismeréseként. A díjat Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára adományozta, azt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta át a parlament Gobelin termében 2015 októberében.

Hozzá köthető a nagynyárádi Országos Kékfestő Fesztivál megalapításának ötlete is. A gászközlemény szerint Sárdi János halála az egész magyarországi németségnek nagy veszteség.

 

KategóriákPOP