ÉRETTSÉGI – Baranyában több mint háromezren, országosan több mint százezren érettségiznek idén. Megy a drukk! Frissítve: középszinten Petőfivel kapcsolatos feladatot kaptak a diákok.

A cikk a hirdetés után folytatódikKedd

Folytatódik az érettségi, ma a matek van soron

Átlagos nehézségű az idei középszintű matekérettségi első, rövid feladatokból álló része – így értékelte a tesztet az eduline-nak nyilatkozó szaktanár. A szokásos témakörök, például a valószínűségszámítás, a logaritmus, a gráfok, sorozatok ebben az évben is előkerültek.

Korábban írtuk:

A középszintű írásbeli vizsgarész második részében, illetve az emelt szintű írásbeli vizsgarész második részében a feladatoknak több részkérdésből kell állniuk az új vizsgaleírás szerint, mivel az elmúlt évek feladatsorainak elemzése azt mutatta, hogy a diákok számára nagyon hátrányos a 10-16 pontos, részkérdéseket nem tartalmazó feladatok kitűzése.

Az emelt szintű írásbeli feladatsor összeállításakor irányadó arányok megváltoznak, a gondolkodási módszerek eddigi 25 százalékos aránya 20 százalékra csökkent, az algebra eddigi 20 százalékos aránya 25 százalékra nőtt. (MTI/ATV)


Hétfő

Frissítve: A középszinten érettségizők Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. A második részben tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban.

Ezután a diákok az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni – számolt be a feladatokról az eduline. 

Korábban írtuk:

Ma magyar nyelv és irodalomból, kedden pedig matematikából vizsgáznak a diákok – országosan több mint százezren.

A bama.hu adatgyűjtése szerint idén a negyvenkét baranyai középiskolában összesen 3635 diák vizsgázik majd. Pécsett a legtöbben a PTE Gyakorló Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnáziumban (269-en) érettségiznek. A szigetvári Zrínyi Miklós Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában 120-an, a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban 110-en, a komlói Kökönyösi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában 80-an, míg az alsószenmártoni A Tan Kapuja Buddhista Gimnáziumban pedig 65-en vizsgáznak.

A magyar nyelv és irodalom vizsgatárgy középszintű és emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart.  Idén a középszintű írásbelin megváltozik a szövegalkotási feladatlap szerkezete. A vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás és az érvelés között választhatnak majd.

Minden érintettnek jó munkát és sok sikert kívánunk! 

KategóriákMETÁL