A cikk a hirdetés után folytatódikÉLŐ – Kezdődik a testületi ülés, ahol a tervek szerint a képviselők elfogadják a zárszámadást. Ez azért különösen érdekes idén, mert úgy tudjuk, a város költségvetése nem áll valami jól, sőt, igazából csődközelben van. Legalábbis, ezt állítják forrásainkMeg is volt az első botrány, játékpénzt szórtak a képviselők közé! VIDEÓVAL FRISSÍTVE!

Egyes vélemények szerint emiatt kellett elhalasztani keddre az eredetileg múlt csütörtökre kiírt májusi rendes közgyűlési ülést. Úgy tudjuk, akkora a baj, hogy mindenképp állami támogatásra lesz szükség ahhoz, hogy az önkormányzat ki tudja fizetni több milliárdos hiányát, de az is felmerült, hogy a pécs-pogányi repteret áldozhatják be, hogy stimmeljenek a számok.

Nos, reméljük, hamarosan tisztábban fogunk látni. Amint említésre méltó történik, cikkünket frissítjük.

BREAKING!!!

9:30

Amikor a második napirendi ponthoz értek a képviselők, a karzaton ülő fiatalok felálltak, kifeszítettek egy molinót, amin az állt, hogy “CSŐD”, és több marék játékpénzt szórtak a képviselők közé Páva Zsolt, illetve Mészáros Lőrinc arcképével. Páva Zsolt erélyesen rászólt az aktivistákra, és kizavarta őket a teremből. VIDEÓ!

A felelősöknek le kell mondaniuk!

A fiatalok azt mondják, azért tették, mert egyértelmű, hogy problémás a költségvetés helyzete. Lehet, hogy ma elfogadják a zárszámadást, hiszen valahogy talán be lehet tömni a lukakat, de annak, hogy a jelenlegi városvezetés rossz gazda, nyilvánosságra kell kerülnie.

Ha a város – annak ellenére, hogy pár éve átvállalták az adósságát – kvázi csődben van, legyen politikai felelőse, vagyis, Páva Zsolt polgármester mondjon le. Ha pedig a rossz gazdálkodáshoz a közgyűlés asszisztál, akkor azt is fel kell oszlatni.

Minderre ezzel az akcióval kívánták felhívni a figyelmet.

 

10:10

Miközben az ellenzék állítja, hogy hatalmas a baj, Páva Zsolt szerint takarékosságra szükség lesz a jövőben, de megszorításokra nem. A Kormánnyal valóban folynak tárgyalások. Ami a repteret illeti: a negatív pénzügyi folyamatot az értékesítés lezárná – véli a polgármester. Páva Zsolt elismerte, hogy “kedvezőtlenek a tendenciák”, nem állítja, hogy stabil lenne a költségvetés, de a működés normális. A polgármester szerint figyelnek arra, hogy olyan beruházások legyenek, amik fenntarthatók, de az új fürdőnél csak azt akarják, hogy legalább nullás legyen, tehát ne termeljen veszteséget.

Keresztes Lóránt szerint a 100 ezernél népesebb városok közül itt a legalacsonyabb az iparűzési adó, a helyi adó viszont magas többi városhoz képest. A képviselő arra is kíváncsi, vajon miért nem kap a reptér állami támogatást, mint az ország több más reptere.

 

10:35

Gulyás Emil rámutatott, hogy Pécsről menekül a minőségi munkaerő. A város adottságait pedig nem sikerült kihasználni. Olyan beruházások vannak, amik csak vinni fogják a pénzt, mint pl. a hadipark, a fürdő vagy a misinai jégpálya.

Kővári több javaslattal állt elő: szerinte kezdeményezni kell a kormánnyal egy tárgyalást a tömegközlekedés finanszírozásának a megváltoztatásáról, különben nem finanszírozható. A PTE és a kamara bevonásával tárgyalásokat kell folytatni arról, hogyan lehetne Pécs gazdaságát beindítani. Meg kell vizsgálni, hogy a pályázatok fenntarthatók-e. Az önkormányzati cégek vezetői tegyenek javaslatokat, hogyan tudnának plusz bevételeket szerezni. Az új élményfürdő esetén is fenntarthatósági vizsgálatnak kell készülnie. 

Decsi István – Keresztesnek válaszolva – elmondta, szerinte méltányos az adórendszer, bár igen összetett. Szerinte Pécs versenyképes a cégeket érintő adók tekintetében a nagyvárosok között. Az Elcoteqet pótolni kellett, ez sikerült, és létesítettek ipari parkot, ahova jöhetnek a befektetők. 

Keresztes közölte, hogy az ipari park üres. Ráadásul, a képviselő szerint az is kérdéses, hogy munkaerő lesz e, ha jön egy nagy cég, vajon vissza lehet-e csábítani a fiatalokat.

Decsi: várják a javaslatokat arra, hogyan lehetne módosítani az adórendszert.

10:53

Páva Zsolt szerint a cél az, hogy aki megveszi a repteret, az is működtesse. 

Kővári javaslatait – egy kivétellel – elfogadták, és egyúttal a zárszámadást is.

 

5 milliárd hiányzik

Több mint 5 milliárd forint hiányzik a pécsi önkormányzat kasszájából, mindez egészen egyszerűen azt jelenti, hogy ennyi pénzt nem tudtak kifizetni valakinek. A lényeg, hogy az előző években is mínusszal fordultak neki az új esztendőnek Pécsett, azok után ugye, hogy a kormány átvállalta a város hiteleit, de az előző években a hiány nagyjából 1,2-1,5 milliárd forint közti összegekben megállt, azaz ekkora mínusszal kezdték el az évet. Idén már a 2017. évi költségvetés elfogadásakor látszott, hogy ennél nagyságrendekkel nagyobb lyukat kellett volna valamiképpen befoltozni, amit a már ismert módszerrel, ingatlanok majdani, remélt értékesítésével fedeztek le papíron. A keddi közgyűlést megelőző hétfői gazdasági bizottsági ülésen is azt mondta az egyik városházi alkalmazott, hogy idén már nagyon jó adatok, biztató hírek vannak a pécsi ingatlanpiacról. A bizottsági ülésre ugyanis több ellenzéki képviselő is beült, és kérdezett, hogy vajon miképpen kell értékelni azt, hogy az eddigi hiányt is megduplázták azzal, hogy beállították a reptéreladást 2,8 milliárdos összeggel. Ez ugye azt jelenti, hogy a 2016. évi költségvetés végrehajtását, más néven a zárszámadást így utólagosan, idén májusban korrigálták ki a hibádzó majdnem 3 milliárdos összeggel, ezzel több mint 5 milliárd forint lett az az összeg, amit Pécs nem tudott tavaly kifizetni. Arra a kérdésre hétfőn, hogy ez miért csak február után derült ki, a válasz az volt, hogy a pécsi önkormányzati többségű tulajdonú cégek adósságát akkor még nem látták. Az az összeg a Szabad Pécs információja szerint még legalább további 9 milliárd forintot jelent, vagyis ennyi plusz hitelt az 5 milliárdos hiány felett. Lapunk úgy tudja, a reptér eladását már a kormánnyal való előzetes tárgyalás és jóváhagyás után tették bele utólagosan a költségvetés végrehajtásába, illetve az idei büdzsé maradványába. 

Páva Zsolt pécsi polgármester mindenesetre azt mondta a keddi közgyűlési ülésen, hogy a repteret piaci szereplőknek is hirdetik, de nem zárta ki azt, hogy akár az állam is lehet majd a vevő.  

 

A civilekre közterületfelügyelőket hívtak

Amikor kivezettették azt a négy civil fiatalembert a pécsi városháza karzatáról, akik több száz Mészáros Lőrinc és Páva Zsolt arcképével készült húszmillió és egymilliós játék bankjegyeket szórtak a képviselők és a meghívottak közé, a Szabad Pécs egyik tudósítója is kiment az ülésteremből, hogy megtudja, mi történik. Lovász István, Pécs jegyzője, és Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője is a folyosóra mentek. A négy fiatalember eközben hagyta el a városházát, amikor is a polgármester és a jegyző utasítására a közterület-felügyelet vezetője hívta a központjukat, és két közterület-felügyelőt kért a városháza elé, hogy felírják a fiatalok elérhetőségét, és eljárást indítsanak ellenük. Mindezt már Páva Zsolt polgármester a közgyűlési teremben kérte, miután szólt, hogy vezessék ki őket. Egyébként a karzatról végül a civilek maguk jöttek le. Lovász Istvánt a Szabad Pécs arról kérdezte, minek számít a fiatalemberek cselekménye, aki annyit mondott, az ülés megzavarásának.

Közben kiderült, hogy Facebook-csoportot is létrehozott valaki a mai akcióra, ami miatt azt sejtjük, hogy továbbiak is várhatóak. ITT érhető el.

KategóriákMETÁL