A Zöld főváros pályázatról, a tervezett sétatéri fakivágásokról és Péterffy Attiláról tartott sajtótájékoztatót az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE). Olyan érzésünk volt, mintha a városvezetés helyett reagáltak volna a szerdai eseményekre.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János, az ÖPE polgármester-jelöltje és Vozár Pál, az egyesület tagja tartottak sajtótájékoztatót csütörtökön délután a városházán.

Kővári a tervezett Zöld főváros pályázat fejleményeiről számolt be. Elmondta, a pályázat egyik szerinte legfontosabb eleme az energiatakarékos életmód lesz, Pécsnek ezen a területen van a legtöbb bemutatnivalója. Jó példaként említette többek között, hogy a pécsi erőmű biomassza tüzelésre állt át. Kiemelte a pécsi virtuális erőmű projektet, amelyben számos pécsi intézmény vesz részt. Ennek lényege, hogy a projekthez kapcsolódók vállalják, hogy a lehető legnagyobb mértékű energiamegtakarítást érnek el, energiát spórolnak, ami egy adott időszak alatt egy erőmű megépítését teszi feleslegessé.

Mielőtt Kővári átadta volna a szót Vozár Pálnak, a tervezett sétatéri fakivágással kapcsolatos demonstrációkról és újságcikkekről szólva felnagyított problémákat emlegetett, majd hozzátette, ezek a reakciók sokat ártanak a Zöld főváros projektnek. ?Érdemes tájékozódni azelőtt, hogy lejáratnák a várost? – mondta a politikus.

Vozár Pál szerint kampányidőszak van, és vannak pártok, akik keresik, mibe tudnának belekapaszkodni, és ezzel szavazatokat nyerni. ?Nem szerencsés ezzel a zöld fővárosi törekvéseket sárba tiporni? – fogalmazott Vozár. Elmondta, ő is kapott meghívót a tüntetésre, de ahelyett, hogy kiment volna ?zöld zászlót lengetni?, inkább utánanézett, mi az igazság.

Hogy pontosan mi az igazság, azt ezt követően sem tudtuk meg.

Vozár Pál arról beszélt, hogy egy, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. által kiírt kivitelezési pályázatáról van szó, és hogy a ?régészek szerint? szükséges a Cella Septichorától keletre eső terület feltárása, mert ?vélhetőleg komoly értékek találhatók ott?. Vozár szerint az sem biztos, hogy lesz jelentkező a tenderre a meghirdetett összegért. Kijelentette, a sétatéri gesztenyesort nem érintené a bővítés. Ha lesz fejlesztés, mondta, akkor az ÖPE komolyan nyomon fogja követni, hogy a lehető legminimálisabb felszíni beavatkozással történjen mindez.

Aztán arról beszélt, hogy látott olyan arcokat a tüntetésen, akiknek inkább el kéne számolniuk ?a korábbi években történt mecseki fakitermelésekkel?.

Páva Zsolt szerdai, a tervezett sétatéri fakivágásokról szóló újságcikkekre reagáló balliberálisozó sajtóközleménye egyébként ugyanezzel a gondolattal zárul: ?Azoktól kell megvédeni a pécsi fákat, akiknek idején a pécsi hőerőmű kazánjaiban sok millió köbméternyi mecseki fa égett el.?

Kérdésünkre, hogy pontosan kiket látott, Vozár neveket nem említve azt mondta: a baloldali pártok képviselői ott voltak a tüntetők között, és ezek a pártok Péterffy Attila polgármester-jelöltet támogatják, aki ?a 2010-es évek elején elég erősen kompromittálta magát a mecseki erdők pusztításában?.

Kővári János ehhez hozzátette, hogy amikor a fatüzelésű blokkot kiépítette az erőmű, ő parlamenti képviselő volt (a Fidesz-KDNP frakcióban ült, a szerk.) és még Lázár János segítségét is kérte annak érdekében, hogy ?ettől az ostobaságtól eltántorítsuk az erőmű vezetését?. A Civilek a Mecsekért Mozgalom fórumokat szervezett, amiről Péterffy Attila akkori erőmű-igazgató tudomást sem vett – mondta a politikus, aki szerint politikai riválisa ?elképesztő arroganciával vitte végbe a tevékenységét?. Kővári furcsának tartja, hogy Péterffy támogatói megjelentek a tegnapi demonstráción. ?Ők vetik a szemére bárkinek azt, hogy néhány fa esetleg kivágásra kerül, és közben támogatnak egy olyan polgármester-jelöltet, aki kétmillió tonna fát égetett el?? – kérdezte Kővári. Kővári szerint Péterffy merényletet hajtott végre Pécs ellen, Baranya ellen, mert a tarvágásoknak is köszönhetők például a villámárvizek vagy a légszennyezettség növekedése.

Megkérdeztük Kővárit, tudomása szerint mikor kezdődött az a folyamat, amiről az erőmű kapcsán beszél, illetve hogy zajlik-e még most is. Azt mondta, nem emlékszik pontosan, hogy 2006-ban vagy 2008-ban állt-e üzembe a fatüzelésű blokk. Egy éve tájékozódott a témáról utoljára, mondta, akkorra évente 120-140 ezer tonnára csökkentették a fafelhasználást, míg korábban 450 ezer tonnát égettek el tudomása szerint.

Mutattunk egy cikket a két öpés politikusnak, ami 2015-ben készült és az önkormányzat lapjában, a Pécsmán jelent meg. A cikkhez készült fotón Péterffy Attila erőmű-igazgató, Páva Zsolt polgármester és Hoppál Péter láthatók, amint az erőműben együtt tanulmányoznak egy hatalmas terepasztalt. A cikk címe: Tudja, miként működik a pécsi zöld erőmű?, és az erőmű biomassza blokkjának működéséről szól. Páva Zsolt a Zöld főváros pályázat kapcsán így fogalmaz a cikkben: ?Pécs megpályázza, hogy az Európa Zöld Fővárosa cím birtokosa lehessen akár már 2017-ben, a felkészülés folyamatában pedig hangsúlyos tény, hogy a pécsi erőmű nem használ fosszilis energiahordozókat.?

Megkérdeztük Kőváriékat, nem látnak-e ellentmondást abban, hogy most Páváék egyfelől Péterffyre és jelenlegi támogatóira próbálják rátolni a faégetést, pár éve viszont még az erőmű és Péterffy is megfelelő, sőt, kiemelt partner volt az önkormányzat számára.

Kővári úgy véli, a civil tiltakozások hatására az erőmű a 2010 es évek első felében fokozatosan elkezdte kiváltani a fát mezőgazdasági hulladékkal, de hangsúlyozta, az ÖPE mindig is azt akarta elérni, hogy egyáltalán ne legyen fatüzelés az erőműben.

Végezetül azt mondta, kíváncsi, Péterffy Attila polgármesterjelöltként mit gondol a városi energiaellátásról.

KategóriákMETÁL