VÉLEMÉNY – Néhány éven belül jelentősen csökkennek az uniós támogatások, és miután nincs koherens gazdaságpolitika, nem tudni, miből él majd az ország 2020 után. Zsiday Viktor közgazdász a Magyar Nemzetnek nyilatkozott erről és másról is.

A cikk a hirdetés után folytatódikZsiday Viktor közgazdász a Magyar Nemzetnek adott interjújában több olyan kritikus pontra is rámutatott a magyar gazdaságban, amely komoly problémákat okozhatnak a jövőben.

– Csak a brexit miatt is kevesebb lesz az uniós támogatás a jövőben – hangsúlyozta a közgazdász. – Emellett fennáll a veszélye annak, hogy megkurtítják vagy akár leállítják az uniós támogatásokat. De ha nem történik is meg, jó eséllyel változik az unió hozzáállása, és kevesebb pénzt juttat a kelet-európai országok felzárkóztatására. Egyrészt azért, mert gyorsabb a növekedésük, mint a magországoknak, másrészt mert Lengyelország és Magyarország folyamatosan szembehelyezkedik a közös uniós politikával, amiből elegük van a pénz nagy részét összeadó államoknak. Amíg jönnek az uniós pénzek, Orbán Viktor biztosan nem akarja kivezetni az országot az Unióból, mert hatalmas összegről van szó. Akkor azonban van esélye annak, hogy el akarja hagyni a közösséget, ha már biztosan nem számíthat ezen összegekre. Mondhatja azt, hogy most már semmit nem kapunk, tehát nincs értelme bent maradni – véli Zsiday.

– Bár nagy a munkaerőhiány az országban, több százezren vannak munka nélkül. Hogyan lehet az ellentmondást feloldani? Zsiday szerint rövid távon a munkaerőhiányt béremeléssel lehet ellensúlyozni. Ez azonban azt vonja maga után, hogy a gyengén teljesítő cégek tönkremennek. Kérdés, hogy az így felszabaduló munkaerőt át lehet-e képezni magasabb hozzáadott értéket termelő munkaerővé.

– Az első negyedéves adatok alapján nőtt a GDP. Tartós lesz a növekedés? A közgazdász úgy látja, hogy kettős hatás érzékelhető. Egyrészt felgyorsult az uniós pénzek kiosztása, hiszen a jövő év végéig a teljes ciklusra járó támogatás gazdára talál. Másrészt viszont a növekvő bérek indukálta fogyasztásnövekedés húzza a gazdaságot. Ezzel kapcsolatban azonban gond, hogy döntően nem a termelékenység növekedéséből származik a béremelkedés. Ennek következménye pedig az, hogy az emelkedő béreket nem a pluszbevételből fedezik a vállalkozások, hanem a jövőt felélve saját profitjukból, illetve a beruházásra szánt összegből csípnek le valamennyit. Két-három évig fenntartható a dinamikus gazdasági növekedés, hosszabb távon azonban nem lesz meg annak fedezete, a vállalkozások képtelenek lesznek kigazdálkodni a bérnövekedést. Ezt fejeli meg, hogy csökkennek vagy eltűnnek az uniós pénzek a rendszerből – tette hozzá Zsiday.

A teljes cikkért kattints ide.

KategóriákPOP