PÉCS?Máriagyűd Harminc kilométeres gyaloglást jelent a mai,  immáron hagyományos Pécs-Máriagyűd zarándoklat, ma ráadásul egy különleges jelenéssorozat kezdetének századik évfordulója előtt tisztelegve. A zaráéndoklat miatt számítani kell a közlekedőknek lezárásra. Sőt, a mostani hétvége Pécsett különleges lesz e szempontból, mert lesz motoros vonulás és futóverseny is.

A cikk a hirdetés után folytatódikA máriagyűdi gyalogos zarándoklat évek óta kiemelt esemény a Pécsi Egyházmegyében. A mai immáron a kilencedik alkalmat jelenti, a zarándoklatot az egyházmegye közelmúltban alakult pasztorális irodája szervezi. A zarándoklat előtt Pécsett közös imádságot is tartanak a gyülekező helyén, a FEMA-parkolóban reggel fél hétkor. Máriagyűdön délben lesz szentségimádás és gyóntatás, háromkor pedig Udvardy György megyéspüspök mutat be misét.

A Pécs?Máriagyűd útvonalon, az 58-as főút menetirány szerinti jobb oldali sávját 7.30 és 14 óra között időszakosan és szakaszosan lezárják a Sztárai Mihály úttól kezdve  Szalántán és Túronyon át, majd az 5701-es (Pécsi) utat egészen Máriagyűdig. Az 58-ason és 5701-es úton is óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozást vezetnek be a zarándoklat miatt. Máriagyűd területén 20 km/órás sebességkorlátozás lesz érvényben.

Fátima 100 – Különleges nap a mai

Az idei máriagyűdi zarándoklat azért is különleges, mert azt a fátimai jelenések emlékére ajánlják, annak emléke előtt is tisztelegnek. Ma éppen száz éve történt ugyanis, hogy a portugáliai Fátima kisváros közelében a katolikus egyház által hivatalosan  elfogadottan a szűzanya először megjelent három portugál pásztorgyereknek, majd azt követőn újabb öt alkalommal, mindig a hónap 13. napján. Sőt az utolsó jelenést állítólag több tízezren látták.  

Motoros felvonulás is lesz a szezon elején

Motorosok is vonulnak, ma délután lesz a már szintén hagyományos, hatodszor megtartandó pécsi szezonnyitó motoros felvonulás. Emiatt pedig forgalomkorlátozás lép életbe ma 13 és 15 óra közt Pécsett. A járműforgalom elől időszakosan és szakaszosan elzárják az alábbi útvonalon az utak menetirány szerinti jobb oldali forgalmi sávot:

Vásártér utca – Megyeri út – Nagy Imre út ? Maléter Pál út – Siklósi út – Alsómalom utca – Rákóczi Ferenc út – Irgalmasok útja – Széchenyi tér – Janus Pannonius utca – Esze Tamás utca – Klimó György utca – Alkotmány utca – Hungária utca – Szigeti út – Tüzér utca – Megyeri út – Vásártér utca.

A Dél-dunántúli Motoros Egyesület rendezvényéhez kapcsolódóan a Pécs Plaza parkolójában már délelőtt tíztől lesznek kapcsolódó programok.

Vasárnap körbefutják a belvárost

Tavaly rekordrészvétel volt, figyeljék, látják-e saját magukat, vagy egy rokont, esetleg egy ismerőst, vagy egy ismert embert, 1.15-nél mi láttunk egyet, és jól bírta, talán meg sem izzadt, na, majd talán, amikor a független sajtó kérdezi

 

A tavaly rekordrészvételt, mintegy 5,5 ezer indulót hozó Telekom Vivicittá pécsi városvédő futás vasárnap lesz, távja 3,2 kilométer. A futók a Széchenyi térről indulnak 11 órakor, majd az Irgalmasok utcája – Rákóczi út – Kórház tér – Alkotmány utca – Klimó utca – Barbakán tér – Aradi vértanúk útja – Kálvária utca – Szentágothai sétány – Majorossy  utca – Király utca vonalon érik el újra a pécsi főteret. A futóversenyre a helyszínen is lehet nevezni,  9 óra és 10:45 között. A fent ismertetett időpontban és útvonalon a közlekedők forgalomkorlátozásra, útlezárásra számíthatnak.

 

KategóriákMETÁL