Nyílt levelet írt Heindl Péter jogász, emberi jogi aktivista Kővári János pécsi városházi képviselőnek címezve, aki szerinte kiforgatta a pécsi püspök szavait, és egy saját bejegyzésben, politikai célra használva azt, egy emberi jogi esemény, a szeptember 18-i Pécs Pride felvonulás ellen kelt ki.

A cikk a hirdetés után folytatódikKővári János ominózus Facebook-posztja ITT érhető el. Felföldi László pécsi püspök felhívása/meghívása pedig ITT.

Kővári az írta, hogy Felföldi László pécsi püspök felhívást tett közzé, amelyben a pécsi PRIDE hetében imára hívja a családokat! „A PÉCS PRIDE szervezői ugyanis semmibe véve a gyermekek jogait és az egyház tanításait szeptember 18-án felvonulást szerveznek Pécs Belvárosában és bulit a Székesegyház elé. Vegyünk részt az imán, ezzel békésen kifejezve tiltakozásunkat” – közölte Kővári János.

Jó tudni mindehhez, hogy Kővári János magát valóban keresztény embernek vallja, s nem, csak vallja, hívő, templomba járó, gyakorló katolikus. Ő az egyik alapítója, s régóta vezetője az álcivil Összefogás Pécsért Egyesületnek, amely 2002-ben, Orbán Viktor felhívásár megalakított pécsi polgári kör.

Az ÖPE azóta a helyi politikai életben aktív szervezet, de csak helyi szinten politizálnak, Kővári János azonban korábban volt a Fidesz által támogatott egyik pécsi országgyűlési képviselőjelölt, majd aztán egy cikluson át a Fidesz parlamenti frakciójának nem párttag képviselője is. Most pedig ismét vállalkozna erre a feladatra Baranya 1-es számú országos egyéni választókerületében.

A Felföldi László pécsi megyéspüspök által, a családok számára, a jövő hétre meghirdetett imahét címe: „A család — fény a sötétben”, míg mottója „A szeretet nem szűnik meg soha” (1Kor 13,8).

A püspök imahétre szóló felhívását, majd az arra reagáló politikusi bejegyzést olvasva írt és juttatott el lapunkhoz nyílt levelet Heindl Péter, amit az alábbiakban olvashatnak.


„Nyílt levél polgártársamnak, Kővári János önkormányzati képviselőnek

Kedves János!

Egy ismerősöm szólt, hogy a Facebook-oldaladon olvasta: a pécsi püspök imahéttel kíván demonstrálni a pécsi Pride ellen. 

Elolvastam, Te valóban erről írsz. Viszont elolvastam a püspök úr felhívását is: ő nem valami ellen tiltakozni, hanem a családokért imádkozni hívja a hívő katolikusokat.

Ezzel szerintem minden jóakaratú ember egyetérthet, azonban arról, amiről Te írsz (azaz a Pride elleni tiltakozó imára való felhívással): nem. 

Úgy tudom, nagyjából annyi homoszexuális honfitársunk van, mint amennyi balkezes. (Történetesen az egyik lányom balkezes, talán ezért tartom illusztratívnak ezt az összevetést.)

Nyilván Te is tudod, hogy a homoszexualitás nem betegség.

A homoszexuálisok is Isten teremtményei, akik képesek teljes életet élni, s gyereket is nevelni; akár egyházilag megszentelt férfi-nő házasságban (ami a gyereket közösen nevelő pár számára ez esetben nyilván nem jelent szexuális kapcsolatot is egyben), akár egyedülállóként, akár az azonos nemű párjukkal együtt. Ez utóbbi ugyan nem az egyház által házassággal megszentelt kapcsolat, de attól még szeretetkapcsolat.

És igen, a homoszexuálisoknak éppen úgy joguk van önazonosságukat büszkén, akár egy demonstráción is vállalni, mint a heteroszexuálisoknak.

Hiszen a homoszexuális irányultság nem bűn, azt még a konzervatívabb egyházi személyek sem tartják annak. (Legfeljebb a homoszexuális testi kapcsolatról gondolják, hogy bűn. Szerintem egyébként az sem az, és csak a Szentírás üzenetének félreértelmezése esetén tartható annak.)

Márpedig ha a homoszexuális irányultság nem bűn, akkor nem is szabad, hogy szégyellni, vagy takargatni való legyen. A homoszexuális polgártársainknak is jogunk van öntudattal vállalni magukat ugyanúgy, mint a heteroszexuálisoknak. Ebben támogatnunk is kell őket. Ne felejtsd el: még a testi fogyatékos polgártársainkat is magától értetődően támogatjuk abban, hogy önmagukat büszkén vállalják: pl. most a paralimpián! Miért pont a  homoszexuálisoktól tagadnánk meg ezt, akik még csak fogyatékkal sem élnek, mindössze más a szexuális irányultságuk, mint a túlnyomó többségnek?

Azt kell hogy mondjam: a püspöki felhívás nem hangol a homoszexualitásukat öntudatosan vállalni merő polgártársaink ellen, a Te “tiltakozó imára” felhívó posztod viszont igen.  Nem gondolom, hogy meg tudtalak győzni, de megtisztelő, ha elolvastad a Tiéddel ellentéses véleményem, amit –  mint mások magatartását, véleményét befolyásolni képes közszereplővel – fontosnak tartottam megosztani Veled.

Üdvözlettel

Heindl Péter

KategóriákMETÁL