PÉCS Az I. világháborút követő békediktátum évfordulójára emlékeztek Pécsett szombaton. A nemzeti összetartozás napján Hoppál Péter kulturális államtitkár, és Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere is beszédet mondott a Pécs-vasasi Trianon-emlékműnél.

A cikk a hirdetés után folytatódikÉppen kilencvenhét esztendővel ezelőtt, 1920. június 4-én, a Párizs melletti Versailles-ben álló Nagy-Trianon kastélyban kötötték meg az I. világháborút lezáró, a vesztes Magyarország számára jogfosztó, s az államhatárokat markánsan átrajzoló békeszerződést. Ez alkalomból, az immáron hét éve a nemzeti összetartozás napjának is kikiáltott évfordulóra emlékeztek szombaton Pécsett, a vasasi Trianon-emlékműnél.

?Trianon vérveszteségére emlékezve bár, de ezen a napon ünnepelni érkezünk saját közösségeinkbe, hitet tenni a bennünket megtartó, jövő felé fordító nemzeti összetartozás mellett? –  jelentette ki Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, pécsi országgyűlési képviselő.

?Ma olyan ország Magyarország, ahol egy nemzetként, ugyanazon a nyelven, ugyanazokat a kulturális értékeket vallva ünnepelhetjük meg nemzetünk összetartozását? – hangsúlyozta Hoppál Péter. Végül azt mondta: ?Tudnunk kell, hogyan védjük meg közösen kisebb és nagyobb közösségeinket, családunkat, gyermekeinket, magyarságunkat. Tudnunk kell azt is, hogy jogunk van mindezt megtartani, megőrizni és megvédeni, ám ezt senki nem fogja megtenni helyettünk?. 

A Pécs-vasasi templomkertben tartott megemlékezésen beszédet mondott Albert Tibor, Tusnádfürdő polgármestere is. Közölte: ?Napjainkban külföldről és belföldről érkező politikai támadások közepette a székelyek kiállnak Magyarország miniszterelnöke és a magyar nemzet mellett?.

KategóriákPOP