ELLENTÉT  ? A PVSE helyett a PEAC-ot támogatná az önkormányzat, és az utánpótlás terén is sok a zűrös ügy. A női kosarasok sorsára jutnak a kézisek is?

A cikk a hirdetés után folytatódikA PVSE NBI/ B-s férfi kézilabda csapata a hatodik helyen zárta a szezont (a dobogó legalsó fokán álló PLER is mindössze négy ponttal szerzett többet) – ami egészen jó teljesítménynek számít. Kovács Gábor edző ennek megfelelően optimistán nyilatkozhatott. A megyei lapnak elmondta, úgy véli, hasonlóan sok munkával jövőre előrébb is léphetnek, az első négy-öt hely valamelyike reális célkitűzés lehet. A csapatban sok a fiatal, és várnak erősítést többek között Komlóról is. A klub helyzete stabil, tehát minden adott a sikerhez.

 

Vagy mégsem?

Úgy tűnik, a pécsi önkormányzat/Vári Attila/PSN Zrt.(?) ugyanis nem hogy nem támogatja, de egyenesen meg is nehezítené a csapat dolgát.

Információnk szerint ugyanis “városi döntés” született azzal kapcsolatban, hogy a PVSE felnőtt férfi kézilabda szakosztálya a következő NBI/b-s szezonban már nem használhatja a Lauber Dezső sportcsarnokot. Az ő idősávjukat a PEAC kézilabdázói kapják. Úgy értesültünk, mindezt Vári Attila, a PSN Zrt. vezérigazgatója jelentette be az csapatnak. 

De ez még nem minden! A kézilabdások idén nem kaptak önkormányzati támogatást, bár elvileg az előírásoknak megfeleltek. Hogy mi volt a kizáró ok, azt nem közölték a csapattal.

 

Kérdések a TAO körül, és máshol is

És a sornak még nincs vége, az igazán furcsa dolgok ezután következnek.

Szülőktől tudjuk, hogy a PSN ZRT. által működtetett Pécsi Sportiskola igazgatója, Réfi Eszter azt mondta egy értekezleten, a PVSE jövője nem biztosított, ezért a gyerekek menjenek inkább a PEAC-ba. Csakhogy ott az idén megyei osztályban szereplő, jövőre legfeljebb NBII-es (többnyire öregfiúkból álló) csapat van, ami nem éppen vonzó a kézilabdás jövőről álmodó gyerekeknek. A PSN Zrt. képviselője állítólag azzal érvelt, hogy a PVSE-vel szakmai és gazdasági problémák is vannak, de hogy mik ezek, arra nem tért ki.

Pedig az, hogy pontosan hol és milyen problémák vannak, érdekes lehet annak fényében is, hogy, bár a PSN kézilabda utánpótlása 80-100 millió forinthoz jut a TAO pénzeknek köszönhetően – emellett a szakszövetségtől, a tagdíjakból és az önkormányzattól is folyik be hozzájuk pénz – a gyerekeknek gyakran önrészt kell fizetniük, például melegítő vásárlásakor. Felmerült a kérdés, mire költik akkor a támogatást? Az, hogy főleg bérekre, akár igaz is lehet, csak épp előfordult, hogy egyes edzők hónapokig (akár fél évig) nem kaptak fizetést? Ezt szintén a szülők mesélték el lapunknak, akik először csak pletykaszinten hallottak a dologról.

 

Felső helyett alsó osztály

A szülőknek a fentieken túl sok más minden sem teszik. Így többek között az sem, hogy szerintük a város nem lobbizott azért, hogy a serdülő csapat a kiemelt bajnokságban játszhasson. Csak a határidő előtt egy nappal adták le ugyanis a jelentkezést, így a pécsi gyerekeknek esélyük sem volt a legjobbak közé kerülni. Alsóbb osztályban játszották végig a szezont, ahol sok csapatot hatalmas különbséggel vertek meg, hiszen sokkal erősebb játékerőt képviseltek. Úgy tudjuk, Réfi Eszter a szülőknek azt állította, hogy az edzők nem javasolták a csapatot a kiemelt bajnokságba. Ezt azonban több szülő határozottan cáfolta.

 

Válaszokra vára

Mivel az egész abba az irányba mutat, hogy a PVSE-t ellehetetlenítsék, míg a PEAC-ot helyzetbe hozzák, mindenre rákérdeztünk a városházán és a PSN Zrt-nél. Valóban születtek-e a PEAC-ot támogató, és a PVSE-t hátráltató döntések? Ha igen, kik hozták meg ezeket és miért? Mi a helyzet a TAO-s pénzekkel? A szülők által elmondottakkal kapcsolatban mi a város/PSN Zrt. álláspontja?

Sajnos, választ egyelőre egyik kérdésre sem kaptunk, pedig a tisztán látás érdekében szükség lenne a nyilatkozatokra. Természetesen, amint az illetékesek reagálnak, frissítjük cikkünket.

 

Vigyázó szemetek a női kosárlabdára vessétek

Gondolhatnánk, hogy ez az egész nonszensz, hiszen az önkormányzat csak nem akarhat ártani saját sportolóinak, ha nem lenne már egy majdnem teljesen ugyanilyen történet a város életében.

Egészen pontosan 2012-ig kell visszamenni, amikor a népszerű és sikeres Pécs 2010 női kosárlabdacsapat széthullott. Az önkormányzat ugyanis úgy döntött, nem támogatja tovább a Pécs 2010-et működtető kft-t, hanem inkább a PEAC-ot favorizálja.

Páva Zsolt polgármester akkor azt mondta, azért tették meg ezt a lépést, mert 49 százalékos(!) részesedésük ellenére nem láttak bele a kft. pénzügyeibe. Sok volt a feljelentés, késtek a fizetések, nagy volt a hiány. Ez pedig nem a pécsi kosárlabda érdekeit szolgálja ? állította akkor Páva Zsolt.

A magára hagyott klub és kft. végül megszűnt, a korábbi vezéralak, Iványi Dalma pedig többekkel új csapatot alakított PINKK-Pécsi 424-et néven. Az együttes annyira nem volt a városháza kedvence, hogy ki is tessékelték őket a Lauberből, így sokáig Komlón kellett játszaniuk a meccseiket.

Mindez nemcsak a szurkolókat osztotta meg, de az eredményeket is visszavetette, és mély nyomokat hagyott a pécsi női kosáréletben is. Vajon ugyanez vár a kézilabdásokra is?

KategóriákMETÁL