SOROS – Azt minden nap non-stop halljuk, mit mond Orbán Viktor, a Fidesz, a kormány és minden hozzájuk tartozó médium Soros Györgyről. Na de mit mond Soros György?

A cikk a hirdetés után folytatódik



A napokban készült egy interjú Soros Györggyel, amit a HVG-n magyarul is olvashatunk. Mi is kiemeltünk belőle néhány sarkalatos pontot.

 

1. Az Uniót ma nemcsak külső, de belső veszélyek is fenyegetik. „Az EU olyan egyezmények talaján áll, amelyek a 2008-as pénzügyi válság után elvesztették értelmüket. Még az euró fenntarthatóságát szolgáló legegyszerűbb változások végrehajtásához is olyan kormányközi együttműködés kellene, amely ezeken a szerződéseken kívül valósul meg. És ahogy az európai intézmények működése egyre bonyolultabbá vált, maga az unió is részben működésképtelenné lett mára.” 

2. „Az eurózóna például már pontosan az ellentéte annak, ami a célja volt. Az EU olyan, hasonló értékeket valló államok önkéntes szövetsége volt, amelyek maguk adják fel szuverenitásuk egy részét a közös eredményekért. A 2008-as válság után viszont az eurózóna úgy alakult át, hogy a hitelező államok diktálhatták a feltételeket az adósoknak, akik képtelenek voltak azoknak megfelelni. A megszorítások erőltetése gyakorlatilag lehetetlenné tette a gyenge országoknak, hogy kinőjék gondjaikat.”

3.Az uniót radikálisan kell újjáépíteni. Közös erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy az uniós intézmények együttműködhessenek az alulról induló kezdeményezésekkel, és közösen újra megnyerhessék a választók bizalmát.

4. Az EU olyan szervezet, amelyben az eurózóna a mag, a többi tag pedig alacsonyabb rendű. Ez így nem maradhat. Az euró megoldhatatlan problémái nem verhetik szét magát az uniót.

5. „Jelentős pozitív hatása lenne annak, ha a ?többsebességes? Európa helyett ?többsávos? Európáról kezdenénk beszélni. Olyan Európáról, amelyben a tagállamoknak szélesebb demokratikus mozgástér jut, mint most. Ma az államok inkább a saját szuverenitásukat erősítik, mint hogy még többet adnának fel belőle. Pedig ha az együttműködés haszna kézzelfogható lenne, akkor változhatna az európai népek véleménye is, ahogy a kooperációs készségük is.”

6. Mindenképp előrelépésre van szükség három területen. Ezek: a területi szétesés, amelynek példája a Brexit; a menekültkrízis; és a megfelelő gazdasági növekedés hiánya. Mindhárom témában nagyon alacsony az együttműködés szintje. Ez különösen a menekültkérdésben érhető tetten, és egyre rosszabbodik. Európának még mindig nincs egységes bevándorláspolitikája. Minden ország a saját vélt érdekei alapján cselekszik, sokszor más tagállamok ellenében.

 

7. „… a nyílt társadalmak megőrzéséhez nem elég a jogállamban bízni: ki kell állni azért, amiben hiszünk.” 

8. „… a demokráciát nem lehet külföldről szállítani. Azt a népnek magának kell kivívnia és megvédenie. 

KategóriákPOP