ÍTÉLET – Remek hírrel indul a nap az állatvédőknek: hat hónap börtönre ítéltek egy gazdát, aki magára hagyta kutyáit. 

A cikk a hirdetés után folytatódikA Pécsi Törvényszék – felülbírálva a Komlói Járásbíróság ítéletét – H. A. vádlottat, mint visszaesőt állatkínzás bűntette miatt 6 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre, és 1 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte. Emellett egy korábbi elítéléséhez kapcsolódó feltételes szabadságát megszüntette, valamint megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az előzmények:

A büntetett előéletű vádlott feleségével és három gyermekével közös háztartásban lakott Mázán. A család tartott egy 6 éves kaukázusi keverék kutyát. Miután a házaspár kapcsolata megromlott, az anya gyermekeivel elköltözött, a vádlott vállalta a kutya további tartását, valamint később egy 10 hónapos keverék kölyökkutyát is tartott mellette az ingatlanon. A vádlott 2014. február közepén otthonából elköltözött későbbi élettársához anélkül, hogy a két kutyát magával vitte volna, a kutyák felügyeletéről, megfelelő etetéséről, ellenőrzéséről nem gondoskodott. A kutyákat körülbelül 2 hetes időtartamban csak egy, legfeljebb két alkalommal, minimális mennyiségű száraz kutyatáppal látta el egy ismeretlen személy, később a vádlott szomszédai etették és látták el vízzel a kutyákat, nehogy azok éhen, vagy szomjan pusztuljanak.

Mivel a kutyák fajtájának megfelelő ellátásról, ellenőrzéséről, felügyeletéről a vádlott nem gondoskodott, a kaukázusi keverék kutya a szomszédok által biztosított élelem nagy részét a kölyök elől elette, ezért a kölyök kórosan sovány állapotba került és 2014. február 28-án átmászott a szomszédos ház udvarára. Ekkor a szomszédok állatorvost hívtak hozzá, akitől infúziós kezelést és vitamint kapott. Ezután bejelentést tettek az állatvédő egyesületnél, ahonnan értesítették a rendőrséget.

Miután a kölyökkutya kórosan sovány, életveszélyes állapotba került, megállapítható, hogy a vádlott kutyákkal szemben tanúsított magatartása alkalmas volt arra, hogy az állatok pusztulását okozza, nekik különös szenvedést okozott.

A Komlói Állatvédő Egyesülettől megtudtuk, a kutyák sorsa azóta jóra fordult: mindegyik felépült és új gazdára talált. 

KategóriákPOP