VIZSGÁLAT – A svájci kiadású Versenyképességi Évkönyv szerint Magyarország egyre kevésbé vonzó a befektetőknek, emiatt még jobban rászorul az uniós forrásokra. És ez csak az egyik baj. A vizsgálat szerint nem beszélünk nyelveket, hadilábon állunk a technikai újításokkal, nehezen tudjuk megtartani a szakképzett dolgozókat, és nálunk fenyegeti leginkább a szegénység és kirekesztés veszélye a gyerekeket.

A cikk a hirdetés után folytatódikOlvasónk hívta fel figyelmünket, hogy elkészült a Versenyképességi Évkönyv, amit a svájci IMD, a világ egyik leghíresebb üzleti iskolájának Versenyképességi Központja publikál 1989 óta. A ma már 63 ország versenyképességi rangsorát adó Évkönyv az egyes országokat aszerint elemzi és rangsorolja, hogy képesek-e a vállalkozások számára olyan környezetet teremteni és fenntartani, ami versenyképességüket biztosítja. A magyar összefoglaló az icegec.hu oldalon olvasható, innen vettünk át részleteket.

 

Hong Kong az élen

Az első helyen továbbra is Hong Kong áll, a második Svájc, a harmadik Szingapúr lett. Az Egyesült Államok több mint egy évtized után idén kikerült a TOP 3-ból, és csak a negyedik a rangsorban, Hollandia pedig három helyet javítva az ötödik helyre jött fel.

Az IMD Versenyképességi Központjának igazgatója, prof. Arturo Bris szerint a versenyképesség terén legjobban javuló országok főleg a kormányzati és az üzleti hatékonyság, valamint a termelékenység terén értek el számottevő eredményeket.

Magyarország csak az 52.

A 2017-es Évkönyv alapján Magyarország versenyképessége határozottan romlott, a tavalyi 46.-ról az 52. helyre szorult vissza.

Magyarország teljesít legrosszabbul mind a visegrádi, mind a kelet- és közép-európai uniós tagállamok között. Ami a legfontosabb vizsgált dimenziókat illeti (gazdasági teljesítmény, kormányzati hatékonyság, üzleti hatékonyság, infrastruktúra), a következő észrevételek tehetők a vizsgálat szerint.

– Hazánk gazdasági teljesítménye továbbra is számottevően romlik. Ennek többek között az állhat a hátterében, hogy a magyarországi társadalmi-gazdasági életben nagy bizonytalanság uralkodik, ami taszíthatja a befektetőket. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy az ország egyre erőteljesebben szorul egyéb, így az Európai Uniótól érkező forrásokra.

– Kormányzati hatékonyság terén Magyarország továbbra is az 54. helyen áll. A közpénzügyek és az adópolitika dimenzióiban hazánk egy-egy helyet esett vissza, az intézményi környezet és az üzleti szabályozás megtartotta korábbi pozícióit. Azzal együtt, hogy a rendelkezésre álló jövedelem és a vállalati nyereségadó terén hazánk továbbra is jól vizsgázik, a megkérdezett vállalatvezetők kevésbé hatékonynak tartják a kormányzati munkát a jóléti állam működtetése terén. Továbbá, az elszegényedés, a szegénység és a társadalmi kirekesztettség kérdéseihez kapcsolódó társadalmi kohézió terén is komolyak a problémák. Az Eurostat adatai szerint például a szegénység, vagy társadalmi kirekesztés kockázatával fenyegetett gyermekek aránya csak Magyarországon növekszik az EU tagországok között.

– Üzleti hatékonyság: a vállalatvezetői véleményfelmérésben résztvevők túlnyomó többsége egyre problémásabbnak látja a termelékenység és a hatékonyság területét és az uralkodó menedzsment gyakorlatot. A munkaerőpiac jó néhány indikátora is a helyzet súlyosbodására figyelmeztet: a munkapiaci kapcsolatok, a tehetségek vonzása és megőrzése, a magasan képzett külföldi munkaerő, és ezen belül a nemzetközi tapasztalattal bíró vezetők elérhetősége is egyre nehezebb. A megkérdezett vállalatvezetők csupán 17,7 százaléka nevezte meg a kedvező üzleti környezetet az ország öt legvonzóbb tényezője között.

– Az Évkönyv visszaigazolja a magyar gazdaság sokat emlegetett problémáit: a globalizációval szembeni negatív kormányzati attitűd (63. hely!) is szerepet játszhat abban, hogy a fiatal és szakképzett munkavállalókat nehéz megtartani (63!).

– Infrastruktúra: Magyarországon a digitális és technológiai készségek szintje nagyon alacsony, továbbá a nyelvtudás és nyelvi készségek állapota is rendkívül szegényes. Mindez nem csupán az együttműködés kultúrájának kialakulását hátráltatja, de a digitális átállással sem tudunk lépést tartani.

 

KategóriákMETÁL