Pécsen október 4-re a diákok, másnap pedig pedagógus szakszervezetek szerveznek demonstrációt. A megmozdulások kapcsán felmerül a kérdés: milyen formában vehetnek részt ezeken a diákok? A cikkben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a tanulók tiltakozási lehetőségeiről.

A cikk a hirdetés után folytatódikA 2022-es év többek között a hazai közoktatás helyzete miatti megmozdulásokról is szólt. Februártól áprilisig országszerte tartottak sztrájkot, tüntetést. Sokan emelték fel a hangjukat a jobb oktatás és a tanárok helyzetének javítása érdekében. Pécsen is több iskolában kezdtek polgári engedetlenségbe, és március elején több százan álltak ki a kormány sztrájkjogot kiüresítő rendelete ellen.

Egyértelmű igen

Ősszel újra aktuálissá váltak a tiltakozások, és ennek kapcsán gyakran felmerül a kérdés, hogy joguk van-e a diákoknak csatlakozni ezekhez a megmozdulásokhoz. A kérdésre a válasz egyértelmű igen.

A tüntetés a véleménynyilvánítás egy formája, amelyet az Alaptörvény alapvető jogként minden egyes ember számára biztosít. A tiltakozás, a véleménynyilvánítás, a tüntetésen való részvétel tehát nem életkorhoz vagy nagykorúsághoz kötött. Ezt a jogot egyébként nemzetközi megállapodások is biztosítják, például a Magyarország által is ratifikált ENSZ Gyermekjogi Egyezmény.

Természetesen ahhoz, hogy a diákok is érdemi véleményt tudjanak nyilvánítani, nagyon fontos, hogy értsék a tiltakozások célját. A felnőttek, azaz a szülők és tanárok felelőssége, hogy elmagyarázzák nekik és megvitassák velük, miről is szólnak majd a megmozdulások. Ahhoz azonban nincs joguk, hogy megtiltsák a véleménynyilvánítást.

Mivel alkotmányos jog szabadon kifejezni véleményünket, ezt a jogot kizárólag törvényben lehet korlátozni, minden más típusú tiltás jogszerűtlen. Sem a tanárnak, sem az igazgatónak, sem a tankerületnek nincs joga megtiltani, hogy a diákok tüntetésen vegyenek részt vagy ilyet szervezzenek, és senkit sem lehet megbüntetni azért, mert elmegy egy tüntetésre. Akinek az oktatási jogai sérültek emiatt (például azért nem írhat meg egy dolgozatot, mert tüntetésen vett részt), az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordulhat panasszal.

Igazolás nélkül igazolatlan óra

Tüntetni természetesen iskolaidőben is lehet, ám ez nem jelenti azt, hogy a tüntetésen való részvétel felmentést ad az iskolalátogatási kötelezettség alól. Ez azt jelenti, hogy ha tanítási időben tartják a tiltakozást, a szülőnek kell igazolnia a hiányzást, vagy a diák vállalja az igazolatlan órát. A szülő az iskola házirendjében megszabott módon kérhet engedélyt arra, hogy – betegségtől független okból – gyermeke igazoltan hiányozzon az iskolából. A távolmaradás indoka nemcsak családi ok lehet. Ezt az engedélyt írásban, a hiányzás előtt kell kérni (sok iskolában például erre szolgáló formanyomtatványon), a nagykorú diákoknak pedig saját maguknak kell kérniük ezt.

Ami szigorúan tilos

Szigorúan tilos az iskolának nyilvántartást vezetnie a tiltakozásokon részt vevő tanulókról! Ahogy mindenkinek joga van ahhoz, hogy megossza a véleményét másokkal, úgy ahhoz is joga van, hogy megtartsa magának. 

Mit kell tudni?

Külön tájékoztatóban is összegyűjtöttük, hogy mit kell tudni a tiltakozásról a közoktatásban, a tasz.hu/tiltakozz oldalon pedig minden véleménynyilvánítással kapcsolatos fontos kérdésre kitérünk.

TASZ-forródrót

Nagyobb tüntetések alatt elérhető gyülekezési jogi forródrótunk is, ahol szükség esetén azonnali jogi segítséget nyújtunk a szervezőknek és a résztvevőknek. Forródrótunk az október 4-re tervezett virrasztás idején 20.00 és 22.00 óra között, az október 5-ei országos demonstráción pedig 17.00 és 21.00 között hívható a +36 30 722 3356-os számon. 

Személyes jogsegélyre is lehetőség van pécsi irodánkban, ahol gyülekezési jogi kérdésekre is válaszolunk. Részletek: tasz.hu/pecs.

KategóriákMETÁL