Mint minden rendkívüli és vészhelyzet, úgy az új koronavírus-járvány idején is felbukkanhatnak, és a nemzetközi példák szerint fel is bukanhatnak csalók, a legkülönfélébb módszerekkel, figyelmeztet a rendőrség.

A cikk a hirdetés után folytatódikNagy bajban és szükségben még inkább megmutatkozik az emberi gátlástalanság. Mivel a rendkívüli helyzetekben, így veszélyhelyzetek, vagy akár járvány idején is, megjelenhetnek azok, akik ebben is a lehetőséget, a másik ember kihasználását látják.

Megkerestük kedden napközben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságot, mert a Facebookon arról írt valaki, hogy fehér ruhás-maszkos emberek csöngettek be lakásokba, azzal a szöveggel, hogy fertőtleníteni jöttek, mert ez most, járvány idején nagyon fontos és életmentő lehet. És a posztoló is azért adta közre a történetet, hogy felhívja a lehető legtöbb ember figyelmét a csalókra. Sőt, szerinte nem csak az idősekre kell gondolni,, hanem az egyedül otthon lévő nagyobb gyerekekre is. Nyilván, az időseknek elvileg tudniuk kellene, a gyerekeknek pedig mindenki elmondja, hogy senmit ne engedjenek be, de lehetséges, hogy ha meglátják, hogy védőöltözet-szerűségbe öltözött emberek csöngetnek be, akkor kevésbé lesznek elővigyázatosak.

A rendőrség mindenesetre azt írta, hogy a megkeresésében szereplő, vagy ahhoz hasonló esettel kapcsolatban a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra a válaszadás (kedd késődélután) időpontjáig bejelentés, feljelentés nem érkezett.

Ugyanakkor azért írunk erről, mert egyrészt nem biztos, hogy valaki tesz, vagy azonnal tesz bejelentlst, másrészt, és főként azért, mert a rendőrség egyúttal felhívta a figyelmünket arra, hogy a csalók felbukkanása sajnos nagyon is reális veszély.

Mert, mint a hivatalos közleményben írták, világszerte tapasztalható, hogy az új koronavírus által terjesztett járvány miatt a sebészeti maszkok és más orvosi segédeszközök iránt megnövekedett a kereslet, és egyre nehezebb ezek beszerzése.

Ezzel párhuzamosan megjelentek az olyan értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon és e-mail címeken kínálják ezeket az árucikkeket megvételre. A gyanútlan vásárlók viszont a megrendelés után a terméket sem kapják kézhez, és a pénzüket sem tudják visszaszerezni. 

Nemzetközi példák alapján írták azt, hogy a csalók telefonon is igyekeznek kihasználni a világban jelenleg zajló egészségügyi válsághelyzetet, és klinikai vagy kórházi dolgozóknak kiadva magukat arra hivatkoznak, hogy a sértett hozzátartozója megfertőződött, az orvosi ellátásának költségeit viszont ki kell fizetni.

Az elmúlt időszakban arra is volt példa a nagyvilágban, hogy a megtévesztett személy valamelyik országos vagy világszervezet nevében kapott e-mailt, amelyben valótlan, mégis hihetőnek tűnő állításokkal igazolva a személyes adatok, fizetéshez használt jelszavak, kódok megadására kérték, vagy éppen egy levélhez csatolt adathalász-fájl megnyitására utasították.

„Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a COVID-19 kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben. Kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzheti, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják.”

Éppen ezért mindig tartsák szem előtt a következőket:

  • ha a megbetegedés tüneteit észleli magán, forduljon telefonon keresztül a (házi)orvoshoz! A koronavírus fertőzés kimutatására szolgáló laboratóriumi vizsgálatot jelenleg kizárólag állami egészségügyi ellátó rendszerben végeznek;
  • a koronavírus fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így az sem a gyógyászati segédeszközboltokban, sem telefonon vagy személyesen nem kapható;
  • a vásárlás módjától függetlenül ajánlott leellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát;
  • a csalók szándékosan megtévesztő, a valódihoz a megszólalásig hasonlító weboldalakat hoznak létre, ne kattintson rá;
  • vásárlás előtt mindig ellenőrizze a cég értékeléseit az interneten;
  • ne kattintson olyan linkre, ne nyisson meg olyan csatolmányt, amely nem várt küldeményként, ismeretlen feladótól érkezett;
  • fogjon gyanút, ha olyan e-mailt kap, amelyben orvosi felszereléseket kínálnak, vagy egészségügyi vizsgálat címén személyes adatait kérik, a legálisan működő egészségügyi szervezetek általában nem így veszik fel a kapcsolatot a betegeikkel;
  • amennyiben úgy érzi, csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget, valamint a számlavezető bankját a későbbi kártalanítása érdekében!

Ahogy mindig, úgy most is fordítsanak fokozott figyelmet az idős hozzátartozóirka, ismerőseikre, és tájékoztassák őket a fenti veszélyekről, írták.

KategóriákMETÁL