Semmi rasszizmus, csupán a kányákról van szó. Amúgy tudta, hogy Baranya az országos vörös kánya állomány kétharmadának ad otthont?

A cikk a hirdetés után folytatódikA Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportja számolt be hírlevelében arról, hogyan sikerült a költési időszak a kányáknak a megyében.

A vörös kányák 4 ismert baranyai fészke közül még a tél folyamán kettő megsemmisült, egyet pedig hollók foglaltak el. Költési időszakban azonban a kányák mozgása alapján 3 új fészket sikerült megtalálnia a csoport tagjainak, így idén is 4 pár költését kísérhették figyelemmel. Mindegyik pár sikeresen költött, és a fészkekből összesen 8 fióka repült ki. Az egyik pár esetében a pótköltés volt eredményes. Az ismert fészkeken kívül még további 4 helyen valószínűsíthető a kányák költése, amely alapján a megyei állományt minimum 8 párra becsüli a szervezet. A faj továbbra is a hazai madárfauna egyik legritkább költő faja; Baranya az országos állomány kétharmadának ad otthont.

A téli viharok alaposan megtépázták a barna kányák fészkeit is, melyek közel 40 százaléka semmisült meg. Ezt nem ellensúlyozta a téli fészektérképezések során megtalált 5 új fészek. Kotló madarakat mindössze 10 helyen figyelt meg az MME Baranya Megyei Csoportja, ami 7 párral kevesebb a tavalyinál. Beazonosították további 8 pár revírjét is, de így is egyharmaddal csökkent a megyei állomány az egy évvel korábbihoz képest.

Barna kánya – fotó: http://www.mme.hu/dr. Heincz Miklós

KategóriákPOP