Olyan neves, Pécshez kötődő közéleti személyiségek is az asztalra csaptak pénteken a csütörtökön elfogadott pécsi ?Soros-ellenes? nyilatkozat miatt, akik csak ritkán szólalnak meg közéleti-politikai kérdésekben, főleg ilyen keményen, értesült a hírről a Szabad Pécs. Závada Pál és Parti Nagy Lajos is az aláírók közt van.

A cikk a hirdetés után folytatódikÖnök dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának – ez az egyik legkeményebb mondata annak a pénteken kora este közölt és nyilvánosságra hozott nyílt levélnek, amelyet ismert pécsi, vagy Pécshez kötődő közéleti személyiségek fogalmaztak meg és írtak alá.

A Szabad Pécs beszélt Tistyán László pécsi szociológussal, a Fact Intézet vezetőjével, a nyílt levél egyik kezdeményezőjével.

Mint elmondta, többekben szinte egyszerre fogalmazódott meg a gondolat, hogy ha tényleg megszavazza Pécs fideszes vezetésű közgyűlése azt a hazug, Soros-ellenesként hirdetett nyilatkozatot, amellyel egy emberi jogi pécsi alapítványt és munkatársait bélyegeznek meg, akkor az ellen fel kell lépni, meg kell az ügyben szólalni.

Így írta alá egyebek mellett még Parti Nagy Lajos költő, Závada Pál író és Szemelyácz János addiktológus főorvos is a Hoppál Péter kulturális államtitkárnak, a Fidesz pécsi elnökének, Csizi Péter országgyűlési képviselőnek, és Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének címzett nyílt levelet, illetve megfogalmaztak és elindítottak egy internetes petíciót is. A nyílt levélben egyszerre dühösen, felháborodottan, keményen és szomorúan beszélnek arról, hogy hazugságra építő, alaptalan, uszító kampánynak tartják Páva Zsolték lépését, és arra kérik a névlegesen a pécsi közgyűlési nyilatkozat kezdeményezőit, hogy visszakozzanak.

Tistyán László lapunknak azt mondta, hogy ő akkor döntötte el, hogy tenni kell valamit, amikor olvasta az éppen egy hete, múlt pénteken tartott pécsi fideszes sajtótájékoztatót (amelyen Hoppál Péter bejelentette, hogy a Fidesz pécsi elnöksége megszavazta a nyilatkozat közgyűlés elé terjesztését – B. A.). Ahhoz hasonló – annak tartalma és hangulata miatt – ugyanis szerinte a ?70-es években sem történhetett volna meg, s főleg nem Pécsett. És még a város megválasztott képviselőinek sincs joga szerinte ilyen nyilatkozatot, szöveget elfogadni, s főleg nem a pécsiek nevében.

?Nyílt levél

Hoppál Péternek, a pécsi Fidesz elnökének, 

Csizi Péter országgyűlési képviselőnek 

és Páva Zsoltnak, Pécs polgármesterének

Alulírott jelenlegi vagy korábbi pécsi lakosok – és mindazok, akik szorosan kötődünk Pécs városához – megütközéssel értesültünk a sajtóból az önök december 14-i nyilvános föllépéséről. Önök Pécs lakóira hivatkozva, de valójában kormánypárti akaratot végrehajtva megbélyegezték a helyi autonóm civil szférát, ?Soros vidéki kampányközpontjának? titulálták az Emberség Erejével Alapítványt, és megakadályozták abban, hogy tevékenységéhez helyet találjon. Önök arra szólították föl a pécsieket, hogy ne fogadják be az ilyen szervezeteket, ne adják bérbe nekik az ingatlanukat, mert ha ilyet tesznek, akkor Soros György tervének megvalósításában, ?otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország és szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában? lesznek elmarasztalhatók. 

Önök szerint tehát ha Pécsett irodához jutna egy szervezet, amely egyébként szociális és közösség-megerősítő célokért dolgozik, azt ebben a városban ezentúl nemkívánatosként kéne megbélyegezni? Ha önök a pécsiektől ezt várják el, akkor azt kell mondjuk, hogy – Kaposvár és Miskolc fideszes politikusait követve, városunk önkormányzatát pedig pártpolitikai célokra használva – dicstelen végrehajtóivá váltak a kormánypárt legvisszataszítóbb kampányának, amely hazug állításokra alapozza gyűlöletkeltő rágalmait.

Az Emberség Erejével Alapítvány, illetve független civilek ellen indított támadásukkal rombolják azt az évtizedeken át épülő Pécs-képet, amelynek a lényege a sokszínűség, a nyitottság, a kezdeményezőkészség. Az Önök korábbi és mostani dicstelen tevékenysége, ha hagyjuk, egy bezárkózó, provinciális, lassan lepusztuló város képét vetíti előre.

Külön is felháborítónak tarjuk, és tiltakozunk az ellen, hogy egy szűk politikai kör érdekeit kiszolgálva Önök a pécsiek, a mi nevünkben folytassák alaptalan és uszító politikai kampányukat, amely nem csak a városunknak, de az egész magyar társadalomnak árt.

Kérjük, fontolják meg, hogy ha letűnt majd az efféle dicstelen kampányok kora – mert ne legyen kétség, ez is véget fog érni ?, hogyan fogja megítélni az utókor, hogy 2017 karácsonya előtt önöknek nem akadt jobb dolguk, mint vezérük szolgálatában a középkori eretnek-kiátkozás és boszorkányüldözés mintájára gyűlöletet szítani abban a városban – és abban az országban ?, amelynek lakóit megbízatásuk szerint szolgálni tartoznának. Vegyék fontolóra a tiltakozók érveit, és visszakozzanak!

Pécs, 2017. december 15.

Csuhai István, szerkesztő

Gyenis Tibor, képzőművész

Heindl Péter, tanár, jogász

Konkoly-Thege Júlia érdekvédelmi aktivista, közösségszervező

Mohácsi András, szobrász

Nádori Lídia, fordító, szerkesztő

Nemes Csaba, képzőművész, a PTE Művészeti Kar docense

Parti Nagy Lajos író

Polyák Gábor egyetemi docens

Szemelyácz János, addiktológus, pszichoterapeuta

Tistyán László szociológus

Wildmann János egyetemi docens

Závada Pál, író”

KategóriákMETÁL