OLVASÓI LEVÉL – Az elmúlt pár nap maga volt a rémálom számomra: kicsin múlott, hogy nem pusztult el a kezeim között az imádott kutyám. Azon túl azonban, hogy az életéért aggódtam, néhány másik jelenségbe is belefutottam az állat-egészségügyben. 

A cikk a hirdetés után folytatódikJúlius 14. péntek

Úgy volt, hogy vasárnap éjjel elutazunk – kutyás szállás, kutya útlevél, kutya vérvizsgálat pipa, minden okmány pipa. Csak épp a kutya nem tud pisilni. Telefon az állatorvosnak, menjünk, megnézni. Megnézte. Nem tudni, mi baja, talán csak fertőzés. Szedjen antibiotikumot, mehet haza. 

Július 15. szombat

Az antibiotikum láthatóan nem hat, a kutya egyre rosszabbul van, még mindig nem tud pisilni. Telefon újra az állatorvosnak, aki mondja, menjünk azonnal, megvizsgálja. Ultrahang, katéter, vizelet leeresztése. Semmi elváltozás, nyoma sincs homoknak, vesekőnek, idegen testnek, a vese működik. Talán valami görcs, idegi alapon. Nyugtató, görcsoldó. Ha nem javul, menjünk vissza.

Július 16. vasárnap

Nem javul, megyünk vissza. Ultrahang, katéter újra, semmi eredmény. Az állatorvos javasolja, hogy hétfő menjünk el Mohácsra, ott van egy jól felszerelt állatkórház, végezzenek további vizsgálatokat. Megfogadjuk a tanácsot, de reggelig még nagyon hosszú az idő… A kutya fel-alá járkál a lakásban, nyüszít, szenved. Óránként séta, hátha tud pisilni. Nem tud. Tehetetlen vagyok. Minden egyes alkalommal abban bízom, talán most meghallom a jellegzetes surrogást. Hiába. A kutya áll a sötétben, erőlködik, emeli a lábát, néz rám, nem érti. Visszanézek,  én sem értem, együtt kínlódunk. Reggelre a szentlélek tartja benne/bennünk a lelket.

Július 17. hétfő

Mohács, állatkórház, megfestik a hólyagot, a húgycsövet. Kóros elváltozásnak semmi nyoma, de egy helyen a húgycső összeszűkül. Az állatorvos javasolja, kérjünk időpontot Budapesten, az Állatorvostudományi Egyetemen. Szerencsénk van, másnapra kapunk.

Július 18. kedd

Hajnali kelés, 200 kilométer a fővárosig. Az Egyetemen újabb vizsgálat endoszkóppal. A húgycsövet kívülről nyomja valami, azonnal operálni kell. Ha minden rendben lesz, másnap haza lehet vinni. Délután érkezik a telefon, a műtét sikerült, belső vérzése volt a kutyának (nem tudni, mitől), egy vércsomó nyomta össze a húgycsövet. Ideiglenes katétert kapott, meg gyógyszereket.

Július 19. szerda

A kutyát kiengedik az ideiglenes katéterrel, estére hazaérünk. 

Július 20. csütörtök

Itthon. A kutya bágyadt, küzd a gallérral, a gyógyszerekkel, a helyzettel. Kétóránként séta, pisi. A katéter végén lévő kupak könnyen lejön, sárga cseppek lesznek a padlón, a kanapén. Felmosom, kisikálom. És közben arra gondolok, hogy péntek óta csak erre vágytam…

 

Öt fontos dolog gazdiknak

A kutya most már jól lesz, legalábbis bízom benne. De azért a tanulságokat le kell vonni. Én megtettem, és a következőket tanácsolom minden gazdinak:

1. Kössön kisállat biztosítást a kedvencére! Egy középkategóriás biztosítás esetén az állatorvosi kezelések 80 százalékát állja a biztosító egy meghatározott összegig. Ez életbevágóan fontos! A vizsgálatoknál ugyanis röpködnek a tízezrek. Itt húszezer, ott negyven, ott hatvan. Amikor dönteni kell, hogy fizetek, vagy az állat elpusztul, a biztosítás szó szerint életmentő lehet. Kevesen vannak, akik zsebből ki tudnak fizetni hirtelen 120 ezer forintot. Vagy fele ennyit. Vagy kétszer ennyit. 

2. Hallgasson az ösztöneire. Ha látja, érzi, hogy a kutya szenved, ne várjon napokat a következő vizsgálattal. Menjen tovább, amíg csak teheti, legyen kitartó, állhatatos. Már csak azért is, mert tapasztalatom szerint az egész régióban nincs rendes állatorvosi ügyelet. Este kilencig még akad állatorvos, de éjjel és hétvégén csak akkor van segítség, ha az állatorvos szívességet tesz. Pedig vannak helyzetek, amikor tényleg minden perc számít. 

3. Ha még kutyavállalás előtt áll, csak akkor vágjon bele, ha van “felesleges” pénze. Az állatellátásban minden drága. Az oltások, a gyógyszerek, a kullancs/bolha elleni védekezés, a minőségi tápok, az okmányok, a vizsgálatok, az útiköltség az állatorvosig. Mert bár Pécs elég jól felszerelt, bizonyos műszerek, vizsgálatok és műtétek csak a fővárosban vannak. És néha még Pécsre is nehéz bejutni…

4. Ne vegyen szaporítótól harmincezerért fajtatiszta (?) kiskutyát piacon vagy az interneten. Találkoztunk egy Golden retriever kölyökkel, vért hányt a váróterem kövére. A buszmegállóban vették, és mivel nem kapta meg előzőleg a szükséges oltásokat, parvos lett. Nagy az esélye, hogy elpusztul. Aki mindenáron fajtatiszta kutyát szeretne, keressen fel igazi tenyésztőt. Ha nem, akkor inkább menhelyről fogadjon örökbe. Az oltásokon ne spóroljon.  

5. Minden séta és játék után nézze át az ebet. Nincs-e rajta sérülés, valami gyanús vagy szokatlan elváltozás. Figyeljen a kutya jelzéseire is.  

 

+ 1 tapasztalat. Az állatorvosok, akik kezelték a kutyámat, minden tiszteletet megérdemelnek. Kedvesek, segítőkészek, türelmesek és profik. A saját életemet is rájuk bíznám.   

 

 

 

KategóriákPOP