Hét város: Győr, Szombathely, Veszprém, Székesfehérvár, Gödöllő, Eger és Debrecen küldte be pályázatát a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címre az MTI híre szerint.

A cikk a hirdetés után folytatódikAz Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban Magyarország és az Egyesült Királyság egy-egy városa viselheti. Ebből a szempontból tehát mindenképpen jobb helyzetben lesznek mint Pécs volt, amely mellet egy földrajzilag közelebb eső város, a németországi Essen, és tulajdonképpen kb. azzal az egész Ruhr-vidék, illetve különleges “vendégként” a világváros Isztambul nyerte el a címet, azaz három város közt oszlott meg a figyelem. Persze ők sem lesznek olyan szerencsések, mint a korábbi városok, amelyek egyedüliként lehetettek Európa Kulturális Fővárosa.

Mindenesetre szerdán lejárt a magyar pályázatok végős jelentkezési határideje, amint arra utaltunk is egyik, Debrecenről szóló cikkünkben,a  várost csak 2018 végén választják ki. Az Emberi Erőforrások Minisztériumához benyújtott pályázatokat egy független szakértőkből álló, tizenkét tagú nemzetközi testület bírálja el. A jövő év elején előválasztási ülésen nevezik meg azokat a pályázókat, amelyek az év második felében részt vehetnek a végleges kiválasztási ülésen – olvasható a Kultúráért Felelős Államtitkárság  közleményben.

Az Európa Kulturális Fővárosa az Európai Unió által indított kezdeményezés, melynek célja Európa népei közös kulturális vonásainak hangsúlyozása, a kulturális sokszínűség megőrzése és a városok nemzetközi arculatának erősítése a kultúra révén.

A magyar városok közül 2010-ben Pécs viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Nem volt egy sikertörténet, a város azóta is küzd az EKF örökségével.

KategóriákPOP