KOSÁRLABDA + PER Hétfőn a Pécsi Törvényszéken folytatódik az egykori pécsi kosárlabdavezetők büntetőpere. A vád: adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények.

A cikk a hirdetés után folytatódikLassan két és fél éve zajlik az egykori Pécsi Női Kosárlabda Kft. volt ügyvezetőjének és társainak pere.

A vád szerint az első rendű vádlott 2007 decemberétől volt a Pécsi Női Kosárlabda Kft. ügyvezetője, ami működtette az NB1-es női kosárlabdacsapatot. A kft. az általa szerződtetett játékosokkal egyrészt munkaszerződést, másrészt egy úgynevezett szindikátusi szerződést kötött, mely utóbbi szerződések tartalmazták a játékosok azon járandóságait, amelyről a játékosokkal megállapodtak. A munkaszerződésbe a minimálbérhez közeli fizetések kerültek bele.

A Pécsi Női Kosárlabda Kft. bevételeinek túlnyomó részét reklámbevételek adták, melyek után áfa fizetési kötelezettség állt fenn, míg a szindikátusi szerződések alapján jelentős mértékű kiadásai voltak. Az ügyészség szerint az ügyvezető, valamint a cégben vezető tisztséget nem viselő, azonban a gazdasági döntések meghozatalában ténylegesen szerepet vállaló másod rendű vádlott ezért 2007 végén elhatározták, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. megbízási keretszerződést köt a másod rendű vádlott vezetése alatt álló gazdasági társasággal. Ennek tartalma szerint a másod rendű vádlott cége a Pécsi Női Kosárlabda Kft. részére marketing tevékenységet végez.

A vád szerint ténylegesen ezen megbízási keretszerződés megkötésére azért került sor, hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. bevételeit terhelő áfa fizetési kötelezettségét jogosulatlanul csökkentse, illetve hogy a Pécsi Női Kosárlabda Kft. a játékosoknak járó járandóságok jelentős részénél a kifizetéseket terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettséget kijátssza. Az ügyészség álláspontja szerint a másod rendű vádlott cége a Pécsi Női Kosárlabda Kft. részére a megbízási szerződésben meghatározott marketing tevékenységet nem végezte el, csupán a vele leszerződő játékosok részére a személyi alapbéren kívüli összegeket fizette ki járulék levonása nélkül, majd hogy ő is mentesüljön az adófizetési kötelezettség alól, a cége könyvelésébe valótlan tartalmú számlákat állított. A Pécsi Női Kosárlabda Kft. összesen több mint 400 millió forintot utalt át a másod rendű vádlott cégének, aki erről marketing tevékenység címen állított ki számlákat.

A vád szerint a valótlan tartalmú számlákkal összesen több, mint 80 millió forint áfa adóhiányt okoztak a vádlottak a költségvetésnek, ami bűncselekmény, büntetési tétele 2-8 évig terjedő szabadságvesztés.

Az első rendű vádlott egy korábbi tárgyaláson nem ismerte el felelősségét. Vallomásában úgy értékelte, hogy amit tett, az jogszerű volt, a büntetőeljáráshoz a városvezetéssel ápolt kapcsolatának megromlása vezetett. A klub anyagi helyzete a 2000-es évek végére rendkívül nehézzé vált, a szurkolók és Pécs vezetői ugyanakkor a szponzori bevételek és a városi támogatás csökkenése mellett is komoly eredményeket vártak el – fogalmazott. Utalt arra, hogy a klubnál töltött több mint másfél évtized alatt a pécsi női kosárlabdacsapat kilenc bajnoki címet szerzett, tizenegyszer volt kupagyőztes, háromszor játszott az Euroliga négyes döntőjében, ebből kétszer bronzérmes lett, a pécsi női kosarasok ezen kívül egy klubvilágbajnoki ötödik helyet is elértek.

Itt egy öt évvel ezelőtti, érdekes összefoglaló a 2010-es évek elején történtekről. 

Itt pedig szurkolás a kétezres évek közepéről, amikor még egy pécsi női kosárlabdacsapat és egy szurkolótábor volt:

 

KategóriákMETÁL