A Magyar Hírlapnak adott interjújában beszélt ilyesmiket a volt pécsi, volt szocialista volt házelnök, aki azt követően lett a Fidesz egyik kedvenc volt szocialista politikusa, miután 2009-ben csúfos vereséget szenvedett Páva Zsolt ellenében a pécsi időközi polgármester-választáson – akkor még az MSZP elviekben egyik legnépszerűbb politikusaként. A teljes interjút ITT olvasható el.

A cikk a hirdetés után folytatódik?Szükség lenne egy olyan valódi baloldali pártra, amely nemzetben gondolkodik, és keresztényi elveket vall, de a harmadik kétharmad után némi malíciával lassan azt kell hinnem, hogy itt csak akkor lesz ilyen politikai erő, ha azt Orbán Viktor megszervezi? – jelentette ki a Fidesz-közeli újságnak Szili Katalin, az MSZP volt házelnöke, aki jelenleg miniszterelnöki megbízottként dolgozik az Orbán-kormánynak.

Szili Katalin szerint a mostani választás arról is szólt, hogy a nép leváltotta az ellenzéket.

Azt is elmondta, hogy őt nem lepte meg az erdmény. Ez viszont azt sugalmazza (minimum sugalmazza) a Szabad Pécs véleménye szerint, hogy Szili Katalin eltávoldott a pécsiektől, akik korábban többször is a Parlamentbe szavazták őt. Pécsett ugyanis győzött egyéniben az ország egyetlen független jelöltje, és a városban tízezrével élnek olyanok, akik nagyon is csodálkoznak azon, hogy a Fidesz kétharmadot szerzett.

Talán azért is, és itt megint csak a Szabad Pécs véleményét írjuk, mert ha a másik, Pécset is érintő körzetben sikerül összefognia az ellenzéknek, vagy egy független/erős jelöltet indítani, akkor az eredményeket látva, nagyon nagy eséllyel Hoppál Péter nem egyéni körzetből, hanem listáról jut a T. Házba, és akkor nem Csizi Péternek állt volna a zászló legalább egy pár nap erejéig, hanem a végül utolsóként Fidesz-listáról bejutott L. Simon Lászlónak. Aki végül ugyanúgy elbukott volna egy ilyen forgatókönyv alapján, mint Csizi, és a Fidesznek éppen, hogy nem lett volna meg a kétharmada.  

Persze, ez azt is jelentheti, hogy Szili Katalin látja nagyon is reálisan (ebből a szempontból) a politikiai helyzetet. Ami a ?helyezkedése? szempontjából is fontos lehetett – nem egy, nem két pécsi szocialista  politikus ugyanis, ha az általuk, Sziliről szóló legfinomabb kifejezést vesszük is elő, akkor is helyezkedőnek minősíti Szili Katalint. 

 

?Korábban a környezetemben többször beszéltem arról, hogy szerintem a vidék Magyarországa dönti majd el a választást, és ez így is történt. A társadalom bölcsen döntött, hiszen a biztonságra, a nemzeti érdekek szem előtt tartására szavazott a kozmopolita, a globális érdekeket kiszolgáló felfogás helyett. Ez a választás arról is szólt, hogy a nép amellett, hogy kétharmadot biztosított a Fidesz?KDNP-nek, leváltotta az ellenzéket, amely kizárólag önmagával, a saját pozicionálásával volt elfoglalva, tartalmi mondanivalója, saját víziója nem volt.?

 

Arra a kérdésre, hogy vidéken sokak szerint azért tudott ilyen nagy arányban nyerni a Fidesz, mert kizárólag a migrációról beszélt, és ezzel ráijesztett az emberekre, a volt pécsi politikus úgy válaszolt, hogy aki ezt mondja, az lenézi a választókat, mert nem feltételezi róluk, hogy tudnak bölcsen dönteni. Szerinte az emberek nem kizárólag a bevándorlásra vagy a globális beavatkozási politikára mondtak nemet, hanem az ellenzéki káosztól is féltek. 

Mindemellett azzal Szili Katalin is egyetértett, hogy a mostani kampány ?alulmúlhatatlan volt?. Azt gondolta, hogy ?azzal, ha a pártok egymás politikáját támadják, nincs semmi baj, ugyanakkor egy ilyen mérhetetlen személyeskedésig fajuló, gyűlöletstruktúrát mélyítő kampány, mint amire most példa volt, nem tesz jót az egyébként is végletekig megosztott társadalomnak?.

Szilinek Karácsony Gergelyről is volt egy-két keresetlen szava, aki szerinte nem hiteles baloldali ember. Még egyszer: ezt Szili Katalin mondta.

 

?Az MSZP ismét bebizonyította, hogy olyan, mint a Bourbonok: semmit sem tanul és semmit sem felejt. Inkább ?kipiszkálta? a saját Botka Lászlóját, és helyette egy idegenlégióst hozott Karácsony Gergely személyében, akinek a pártját aztán a saját kárára becipelte a Parlamentbe. Karácsony Gergely hiába mondta magáról, hogy virtigli baloldali ember, nem volt hiteles.”

KategóriákMETÁL