MÁNFA Egy 850 fős, baranyai kistelepülés, Mánfa polgármestere Hohn Kriszta. Egyben ő a volt MDF-es gödöllői polgármester, Gémesi György-vezette Új Kezdet egyik alelnöke. Nem ma kezdte a polgármesterkedést, 2006 óta vezeti a falut, ám az mégiscsak ritka, hogy a nagypolitika szereplői, az abban benne lévők, mondjuk így, észreveszik az ennyire nem szem előtt lévő olyan embereket, akik hozzájuk hasonlóan a közért dolgoznak. Az alábbiak után biztosan lesz véleményük arról, jól döntött-e Gémesi, s arról is, jól-e Hohn Kriszta. Cikkünk szerkesztett verziója először a Magyar Nemzetben jelent meg.

A cikk a hirdetés után folytatódikHogyan lett önből egy új, országos párt alelnöke? Egy olyan új párté ráadásul, amelynek reálisnak is tűnő célja lehet a parlamenti küszöb megugrása.

Annál nagyobb a cél, minimum az, hogy ott meghatározó erővé váljunk. Csak úgy érdemes odaállnunk, hogy nyerni fogunk. Minden azon múlik majd, meg tudjuk-e mutatni magunkból az erőt és a jó szándékot.

Mi mást is mondhatna? A kötelező elemen túl vagyunk. De még egyszer: hogyan lett egy ezer lakost sem számláló baranyai falu polgármesteréből az Új Kezdet alelnöke?

A Gémesi György által vezetett Magyar Önkormányzatok Szövetségének egyik, tavalyi konferenciáján felszólaltam. Gémesi György azt követően odajött hozzám, hogy szeretne velem komolyan beszélni.

Mit mondott a felszólalásában?

A kétezer fő alatti kistelepülésekről beszéltem.

Miért is?

Mert van egy olyan, kiszivárgott tervezet, gondolat, hogy nem lesz választás, akár már 2019-ben sem ezeken a településeken. És engem nem azért választottak meg a mánfaiak, hogy hagyjam szó nélkül azt, hogy tönkreteszik a kistelepüléseket.

Merthogy ezzel tönkre tennék?

Igen. Mi tudjuk, ez mit jelent, milyen, amikor nincsen önállóságunk, Mánfa majdnem négy évtizeden át a szomszédos nagyvároshoz, Komlóhoz tartozott a rendszerváltás előtt. Egy kistelepülésen sokkal hatékonyabb a munka helyi képviselettel. Mindenkit ismerünk, például segélyezésnél. Nem csak az adatokat látjuk, hanem minden más fontos, valós körülményt is.

A Fidesz vidéken elvileg kifejezetten erős. Mi lenne ennek az értelme?

Nagyjából 3200 település van Magyarországon, ebből nagyjából kétezer kistelepülés. És ott a polgármesterek zöme független. Nehezebben irányítható 3200 ember, főleg nagyrészt független 3200 ember, mint ezer, főleg jórészt függő, fideszes ezer ember. A takarékosságra talán hivatkoznak majd, ha tényleg végig viszik, de valójában olcsóbb nem lesz ettől az önkormányzatiság, cserébe viszont kevésbé lesz hatékony. Ahogyan abban is biztos vagyok, hogy a járási hivatalok működtetése sem olcsóbb.

Már tudjuk, ön mit mondott, amire Gémesi György felfigyelt. És Gémesi mit mondott önnek?

Hogy becsületes, hiteles, nem korrupt embereket keres, olyanokat, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, s ki mernek állni a jó célokért.

Ön ilyen ember?

Igen.

Hány éjen át forgolódott az ágyban, hogy mit válaszoljon a felkérésre?

Semennyit. Azonnal tudtam, hogy vállalom, csak azért kértem pár napot, hogy a családommal megbeszéljem előbb. Ők azonnal mellém álltak, és bíztattak.

Miért vállalta?

Mert valamit tenni kell. Úgy éreztem, ha nem teszek valamit, abba a végén beleőrülök. Már dübörögtek a lovak bennem, valamiféle tett felé, és nagyon tetszett ez a fajta nyugodt, józan és reális hozzáállás. És, ha manapság valaki értékként kezeli a becsületet, s azt, hogy hiteles valaki, nem korrupt, miközben dolgozik, tesz a közösségért, akkor itt vagyok, jövök. De leginkább azért döntöttem így, mert elegem van.

Miből?

A szegénységből. Abból, hogy az önkormányzati rendszer kiüresedik. Abból, hogy a kistelepüléseken élőkkel láthatóan már nem, vagy nem eléggé törődnek. Nekünk is szükségünk van a figyelemre. Beszűkültek a pályázati és minden egyéb lehetőségeink is, úgy érzem, egyre jobban el vagyunk felejtve. Egy kis településen is jogunkban áll élni, ott is kell, hogy történjenek a dolgok, ott is kell a fejlődés. Elegem van abból, hogy minden afelé mutat, hogy az önkormányzatiságot csorbítanák, akár el is törölnék a számukra kis, 2000 fő alatti településeken.

Azonnal, mindenben egyet értett az Új Kezdettel?

Akkor még nem volt Új Kezdet. Egy jó szándékkal, becsülettel kitalált, de még alakítható dologhoz csatlakoztam, nem  bevett, már konkrét, esetleg rugalmatlan szabályokkal lévő szervezethez. Magam a népjóléti és szociális programunk alakításában tudok részt vállalni.

Mánfán hogyan vélekedtek? Aggódtak Mánfáért?

Igen, néhányan, de többen biztattak. Az aggódóknak azt mondtam, annál többet nem tudok tenni jelenleg a faluért, minthogy ezt bevállalom. Ráadásul ugye még demokrácia van, állítólag. Vagyis nem vehetnek sem engem, sem a falut elő azért, mert csatlakoztam egy párthoz, nem igaz?

2006 és 2010 közt jó volt a kistelepüléseknek?

Nem, de a mostaninál mindenképpen, érzékelhetően. Amiikor 2006 őszén megválasztottak, a régi kollégák legyintettek, azt mondták, te is akkor lettél polgármester, amikor a legrosszabb. De most még ahhoz képest is sokkal rosszabb. Azt nem tudom, most mit mondanának! De igaz, már akkor  kezdtek kiüresedni az állami források, a különféle hazai és pályázati lehetőségek. Ugyanakkor voltak jobb időszakok is, amikor egy kis település is kaphatott a nagy közösből.

Aztán, 2008-től tényleg rosszabb lett,  2010 utántól pedig érezzük azt, amiről beszéltem is már. Nem csak az elérhető pályázatok tűntek el szinte teljesen, a hatósági munka, és minden más egyéb is kiüresedett.

Mi volt a polgári foglalkozása?

Művelődés szervező-településfejlesztő szakirányon végeztem, felnőttképzésben, régen kereskedő voltam.

Miért indult el 2006-ban?

Mert azt akartam, hogy a településem élhetőbb legyen.

Végig független volt?

Igen, soha nem voltam idáig pártnak tagja. Mindig civilként tevékenykedtem, hittem benne, és ma is hiszek, de ahhoz, hogy változás legyen, lépnem kellett. 

Mánfáról is elvándorolnak a fiatalok?

Igen, az elmúlt 6-8 évben sokat romlott az emberek általános szociális és egészségi állapota. A szegények még többen lettek, és még szegényebbek és még betegebbek lettek, egyre több a magát kilátástalan helyzetben lévőnek gondoló ember, mi tragédia.

Az ön választókerületéből (Baranya 2.) két országgyűlési képviselő is bejutott a T. Házba. A fideszes kulturális államtitkár Hoppál Péter, illetve a volt komlói alpolgármester, az MSZP-s Szakács László. Kevesebb jönnek önhöz, amióta az Új Kezdetnél van?

Nem jöttek eddig sem, szinte csak a választási időszakban. Szerintem az országgyűlési képviselők dolga az, hogy foglalkozzanak a területükön lévő településekkel. De senki sem veti a szemükre. Félnek a polgármesterek is, féltik a településeket. Én is ilyen voltam, de egy ideje ott tartunk, hogy rosszabb már tényleg nem lehet. Azt hittem sokáig, hogy egyedül vagyok, de aztán találkoztam az új kezdetesekkel. 

Mit jelent a józan ész forradalma?

Józan ésszel végig gondolva a mai politikai helyzetet, józan ésszel kigondolva és felmérve, hogy mi az embereknek a legfontosabb és a legjobb, és ezt józan ésszel végig vinni. Ezzel az alternatívával pedig elérni, hogy az emberek álljanak fel majd a fotelből és menjenek el szavazni, önmagukért.

KategóriákMETÁL