Sajtóközleményt juttatott el a Szabad Pécshez is a pécsi Fidesz szerdán este, azt követően, hogy ma délután lapunk megírta, hogy a 2015-ös, Volvo-gate néven elhíresült korrupciós ügy elsőrendű vádlottja több fideszes politikusra is terhelő vallomást tett a bíróságon. A fideszes közlemény lényege, hogy nincs semmi látnivaló e tekintetben.

A cikk a hirdetés után folytatódikA bírósági szakba lépett eljárás első, úgynevezett előkészítő ülésén az ügy elsőrendű vádlottja tagadta bűnösségét és részletes, írásos vallomást tett.

Vallomásában a volt Tüke-vezér lényegében azt mondta, hogy az ügyészség verziója alapvetően téves, mivel a vádhatóság azt mondja, hogy ő és az ügy másodrendjű vádlottja, egy holland-magyar kettős állampolgárságú pécsi férfi tehető felelőssé a korrupciós ügyért, azt ők ketten tervelték ki és vezették gyakorlatilag az orruknál fogva a buszos cég más vezetőit és a baranyai megyeszékhely közgyűlésének tagjait.

Fideszes országgyűlési képviselők döntöttek a 3,5 milliárdos buszbeszerzésről, állítja a Volvo-per vádlottja

Az ügyészségi verzió szerint, ők, vagyis a tolmács és a felek közt közvetítő holland-magyar férfi, valamint a volt Tüke-vezérigazgató hitették el azt a valódi döntési helyzetben lévőkkel, hogy a Volvo-flottáért annyit kell fizetnie a Tüke Busznak a Bus and Coach felé, amennyit végül kifizettek egy hollandiai közvetítő társaságnak. Vagyis jóval többbet, mint amennyit fizetni kellett volna egy korábbi, igaz, indikatív ajánlat szerint.

És aztán onnan az ő számlájukra, pontosabban a kettős, holland-magyar állampolgár közvetítő egyik külföldi, szerbiai bankszámlájára, valamint egy harmadik személy (a harmadrendű vádlott) thaiföldi offshore-számlájára vándoroljon a Tüke Busz által buszok vételáraként kifizetett pénz egy meghatározó része. Legalábbis a vádirat szerint lényegében ez történt – amint arról szerdán a per első, előkészítő ülését követően beszámoltunk.

Azt is megírtuk, hogy a per harmadrendű vádlottja számára elviekben ma véget is ért a per, mert elfogadta a neki megajánlott büntetést, 2 év felfüggesztett börtönbüntetés, 2,5 millió pénzbírságot, illetve 172 milliós vagyonelkobzást a 2015-ben az ő thaiföldi számlájára a buszokat leszállító holland cég által (négy utalással) elutalt összegnek megfelelően. Ezzel a döntésével együtt a harmadrendű vádlott lemondott a tárgyaláshoz fűződő jogáról is, s egyúttal, lényegében ezzel elismerte, hogy a vádiratban őt terhelő részek igazak. Vagyis a vádlott szerint az is igaz tehát, hogy a thaiföldi cégének számlájára befizetett mintegy 172 millió forint a pécsi önkormányzati buszos társaság buszvásárlási pénzéből került hozzá.

Mert innentől kezdve kérdés, hogy ő kit ismert korábban, hogy került a buszos céggel vagy a holland céggel kapcsolatba. Az kétséges, hogy ismerte-e korábban az első- és másodrendű vádlottat az amerikai-magyar kettős állampolgár. Lapunk úgy tudja, a fideszes politikusok lehetnek az összekötő kapocs, azon túl is Bánki Erik baranyai országgyűlési képviselő, akinek testvérével volt közös cége a Németországban élő 51 éves vádlottnak.

Az elsőrendű vádlott, a volt vezérigazgató ügyvédje nem véletlenül kérte a bíróságtól Bánki Erik, Páva Zsolt, Csizi Péter, több Tüke buszos vezető és a város volt külsős gazdasági tanácsadója meghallgatását, mondván a felelősség körét és érintettjeit, és azt, ki is dönthetett valójában a Volvo-buszok beszerzéséről, tisztázni kell. A volt vezérigazgató szerint ugyanis ő az árról nem döntött, ő a holland közvetítő cég vezetőjével az üzletről nem tárgyalt, ő kizárólag azt vizsgálta meg, hogy a buszok megfelelő műszaki állapotban vannak-e.

Ehhez képest jött ma, még a tárgyalás napján az alábbi pécsi fideszes sajtóközlemény, a buszos perre, s azon belül a volt vezérigazgató vádlotti vallomására való fideszes reakcióként.

Változtatás nélkül közöljük.

ÚJABB ELTERELŐ HADMŰVELETBE KEZDETT A BALOLDALI VÁROSVEZETÉS PÉCSETT

Elvünk, hogy folyamatban lévő peres eljárásokkal kapcsolatban nem foglalunk állást, azonban ma megdöbbenve értesültünk a sajtóból arról, hogy a pécsi Volvo buszbeszerzés körüli büntetőügyben, amiben még az előző (!) városvezetés tett feljelentést és több ügy is folyamatban van máig: Péterffy Attila személyes tanácsadója, barátja, „az átvilágítási bohózat” több millió közforinttal jutalmazott megbízottja látja el az elsőrendű vádlott védői feladatait. Védence pedig az első adandó alkalommal pécsi fideszes politikusokat, köztiszteletben álló egyetemi tanárt és közgazdászt rágalmaz meg, kever gyanúba és vádol meg alaptalanul. 

Arra következtetünk ebből, hogy a baloldali politikai érdekcsoportok olyan koncepciós kirakatpert próbálnak összegyúrni és felépíteni, amely évekig kitart majd, és állandó témát szolgáltat a baloldali lakájmédia számára, amely így már akadálytalanul rágalmazhatja a jobboldal politikusait, szereplőit, de akár egyetemi tanárt is. 

Újabb lejárató és elterelő akciónak tartjuk ezt az álságos és aljas politikai támadást, amivel palástolni akarja Pécs új városvezetése a semmittevést; azt, hogy egy év alatt semmit nem tudtak letenni az asztalra Pécs érdekében csak egy vurstlit és egy óriáskereket. 

Arra volt idejük, hogy a járvány és a válság ellenére milliókkal emeljék meg saját embereik fizetését; milliókért fogadjanak fel budapesti „tanácsadókat”; több tízmilliós megbízásokat adjanak Bodnár Imrének és barátainak; és trükkök százait vessék be, hogy továbbra is megtévesszék és becsapják a pécsieket, ahogy tették azt a kampányban is.

Arra is volt idejük, hogy mindeközben tartsák a markukat és elfogadják a magyar kormány 30 milliárdos támogatását, amely idén érkezett a városba, vagy született róla kormánydöntés.

Visszautasítjuk a balliberális városvezetés aljas ármánykodását, trükkjeit és felszólítjuk Péterffy Attilát, hogy elterelő hadműveletek helyett kezdjen el végre dolgozni Pécsért és a pécsiekért, a boszorkányüldözést pedig azonnal hagyja abba.”

KategóriákMETÁL