A Szabad Pécs írta meg az országban elsőként, hogy az adóhatóság, azaz a NAV által kiküldött gépjárműadó-csekkeken ezer forintra kerekített összeg szerepel, ami adott esetben akár több száz forinttal is magasabb lehet, mint a valójában fizetendő, az adóhatározaton szereplő gépjárműadó. Az autósok szertint ez pofátlanság és rablás. Múlt szerdai cikkünk még aznapi frissítésében megírtuk azt is, hogy vannak olyanok is, akiknek lefelé kerekít az adóhatóság. A NAV-nak cikkünk megjelenése előtt néhány órával írtunk, az adóhatóság ma délelőt válaszolt.

A cikk a hirdetés után folytatódikA minket megkereső atós, akinek levelét és csekkét is bemutattuk, 1999-es gépkocsija után idén 5600 forint gépjárműadót kellett volna fizetnie. Ez az összeg szerepel ugyanis azon az értesítő levélen, amit kézhez vett, csakhogy mégis két, egyenként 3000 forintos csekket kapott, két 2800 forintos csekk helyett. Vagyis a megállapított 5600 forint helyett 6000 forintot fizethet, azaz az adóhatóság (=az állam) 400 forinttal kap többet, mint ami járna neki, ami nála 7 százalékos többletkiadást jelent – az államnak meg pont ennyivel magasabb és többletbevételt. Merthogy a múltkor is már emlékeztettük olvasóinkat arra, hogy amíg korábban a gépjárműadót a helyi, települési, önkormányzati adóirodák küldték ki – és az a befizetés, részben vagy egészben, de az önkormányzatot gazdagította – addig mindenki a pontos összeget kapta a csekken is.

Az adóhatóság mai válaszában a feltett kérdéseinkre adandó válaszok helyett a figyelmünkbe ajánlotta a honlapjukon elérhető, erről a témáról szóló kérdés-feleleket – ami cikkünk megírásakor és publikálásakor még nem volt elérhető a NAV honlapján, csupán három nappal később került fel. Témánk szempontjából a 3-as kérdés és válasz az érdekes, ezt szó szerint idézzük az alábbiakban.

Miért ezer forintra kerekítve kell megfizetnem a gépjárműadót és miért forintra pontosan van meghatározva az adó összege a határozat rendelkező részében?

A gépjárműadó számításának módját a Gjt. határozza meg. Az adót az adóalap és az adómérték alkalmazásával forintrapontos összegben kell megállapítani. Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint azonban a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

A két csekken a kerekített összeg fele-fele szerepel, ezzel segítve az adózókat, hogy ne nekik kelljen számolniuk. Ha valakinek több autója van, nem kell mindegyik után kerekíteni a fizetendő adót, csak az összesen fizetendő összeget.

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak.

Erről a kiküldött határozatok indokolásában található részletes tájékoztatás.

Gépjárműadó 2021: egy pontos összeg, és két, felfelé kerekített összegű csekk – Forrás: Szabad Pécs olvasói levél

 

KategóriákMETÁL