KEMENCE – Júliustól beizzítják az Orfűi Malmoknál a kemencét, és a hét három napján lehet menni friss, hamuban sült cipóért.

A cikk a hirdetés után folytatódikA Szabad Sütés név alatt egyelőre szerdán, pénteken és szombaton sütnek úgy a malmoknál, hogy lehet vásárolni a ropogós, forró kenyerekből. Mint azt Füzes Kata, az Orfűi Malmok fő dagasztó- és péklánya a Szabad Pécsnek elmondta, a hajnali tésztagyúrást követően a kész cipók dél magasságában sülnek ki, alkalmanként 15-20 kenyérért lehet majd sorban állni.

Az ország egyetlen ma is működő vízimalma a közelmúltban eléggé kibővült, megszépült, a régi épületek mellett két új attrakció, egy erdőbe illeszkedő fogadóépület és egy papírmalom is felépült. A hagyományos, fatüzelésű kemence régóta üzemel, ma is úgy, ahogy régen a molnár nyári konyhájában működött itt. Az orfűi malomkenyér tésztáját érlelt kovásszal, kézzel dagasztják. Miután megkelt, a fatüzelésű kemencében ropogósra sütik. 

Na most három nagyon durva dolog van az egész dolog végén: a frissen kisült kenyér illata, a kemencéből kivett, a külső hőmérsékleten hirtelen lehűlő, ropogó kenyérhéj hangja, és a még forró kenyérbél íze. 

Frissen, lecsó mellé meg már tényleg elképesztő. Lecsó ugye megvan? Zsírjára sütött, apróra vágott szalonna (vas)serpenyőben. Rá mehet a hagyma, amíg kiüvegesedik. Aztán a paprika, lehetőleg minél szottyattabb, ne túl húsos, feleannyi paradicsom. Fedő nélkül inkább süssük, mint pároljuk. Só, frissen őrölt bors, vékony, papírvékony lapokra vágott fokhagyma. Esetleg kolbász belekarikázva. Rozéfröccs. Csókolom.

KategóriákPOP