EREDMÉNY – A 20 legjobban teljesítő vidéki iskola listáját közölte az Összkép.hu. Két baranyai iskola is szerepel a rangsorban. Nem, egyik sem pécsi.

A cikk a hirdetés után folytatódik



A kompetenciafelméréseket 2008 óta minden évben megírja az ország összes hatodikosa, nyolcadikosa és tizedikese.  Matematikából és szövegértésből mérik, hogy a gyerekek mennyire tudják az iskolában tanultakat hasznosítani. Bár a kompetencia eredmények csak egy lehetséges dimenzióját tükrözik az iskolában folyó munkának – a számok nem szólnak arról, hogy milyen az iskolai légkör, a gyerekek szívesen mennek-e reggel iskolába stb. – az objektív mutatók szerint a legjobbak között lenni azonban mégis megkérdőjelezhetetlen teljesítmény.

Főleg annak tudatában, hogy a rossz gazdasági és szociális háttér rengeteg olyan iskolát termel ki, ahol az alapkompetenciákat sem tudják elsajátítani a gyerekek, és esélyük sincs később versenyképes szakmát szerezni. Ebben a környezetben különösen nagy siker, ha egy iskola kompenzálni tudja ezeket a hátrányokat.

A módszertannal kapcsolatban az Összkép.hu rámutatott, a szabványos, egységesített tesztek esetében általános tapasztalat, hogy a jobb háttérrel rendelkező tanulók jobban teljesítenek. Emiatt a kompetencia eredmények alapján önmagában nem lehet megmondani, hogy egy iskola azért ér el jó eredményeket a teszteken, mert kiemelkedően jó pedagógiai munkát végez, vagy azért, mert sikeresen gyűjtötte össze az otthonról többet hozó gyerekeket.

Ezért dolgozták ki a pedagógiai hozzáadott érték koncepcióját, ami arra koncentrál, mennyire köszönhető az iskolai munkának a gyerek teljesítménye. Ezt úgy lehet kiszámolni, hogy statisztikai módszerekkel kiszűrik azokat az eredményt befolyásoló hatásokat, amelyek nem az iskolától függenek. A lista készítését megalapozó számítások esetén a gyerekek társadalmi hátterére vonatkozó jellemzők hatását szűrték ki, hogy kiszámoljuk a hozzáadott érték nagyságát.

Így készült el a következő két lista:

A kér baranyai iskola dolgozóinak és diákjainak ezúton is gratulálunk, és munkájukhoz további erőt, kitartást kívánunk!

KategóriákMETÁL